Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kimi Räikkönen ser fram emot comebacken i Nascar – obekant bana kan ändå orsaka problem: "Kan bli skrotbilsrally"

Från 2022
Kimi Räikkönen på en pressträff.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Kimi Räikkönen har inte legat på latsidan efter att F1-karriären tog slut. Han är i tillräckligt bra fysisk form för att kunna tävla i Nascar om en dryg månad. Och om stallet får sin vilja igenom blir det ingen engångsföreteelse.

I slutet av maj blev det officiellt att Kimi Räikkönen ska köra en tävling i Nascar Cup den här säsongen. Den 21 augusti sätter han sig bakom ratten på Watkins Glen-banan.

– Stallet frågade redan förra året om jag var intresserad men allt lämnades öppet då. Det ska bli roligt att åka och pröva på, säger Räikkönen på en pressträff enligt Yle Urheilu.

I första hand handlar det bara om ett lopp för Räikkönen men han uteslutet inte att det blir fler i framtiden.

– Vi får se. Stallet ville att jag skulle göra två till tre tävlingar i år men jag hade inte större lust med det, säger han.

Tävlar inte på ovalbana

Tävlingar i Nascar avgörs till stor del på ovalbanor men då Räikkönen ska tävla sker det på en vanlig motorsportbana. Till exempel tävlade formel 1 på Watkins Glen-banan mellan 1961 och 1980.

– Jag har inte varit där tidigare. Det kan bli lite skrotbilsrally men jag försöka hålla mig i från det, säger Räikkönen.

Då Räikkönen tog en paus från formel 1 2010 till 2012 gjorde han två tävlingar i Nascar men då i Truck och Nationwide-serierna. Nascar Cup är den högsta serien och blir en ny erfarenhet för finländaren.

– Nascar var roligt då fast jag inte körde i huvudserien. Nu har det blivit mer som en GT-serie och bilarna har förändrats mycket till den här säsongen.

– I Nascar är stilen ganska avslappnad och annorlunda. De tidigare bilarna gick förvånansvärt bra att köra. Man gör lite som förr i tiden och hela evenemanget är ganska så annorlunda, säger han.

Kroppen håller för tävlingen

Fysiskt tror Räikkönen inte att tävlingen kommer att bli någon utmaning. Han har fortsatt att träna efter att formel 1-karriären tog slut.

– Jag har i stort sett följt samma schema och tränat en del. Om jag inte känt för att träna vissa dagar så jag har inte tvingat mig till det. Jag tränar för att hålla mig på benen, säger han.

Då Räikkönen gjorde sitt senaste gästspel i Nascar var han stallkamrat med Kyle Busch. Busch tävlar fortfarande och även F1-världsmästaren från 1997 Jaques Villeneuve har gjort en tävling i år.

– Jag har kört mot några förare tidigare men känner ingen där. Förra gången var alla åtminstone hjälpsamma om man frågade något och jag tror inte att det har förändrats, säger han.

Diskussion om artikeln