Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskvapolitiker kritiserade kriget i Ukraina – får första fängelsedomen för spridandet av "falsk information"

Från 2022
Vid förhandlingen i rättssalen visar Alexei Gorinov en lapp bakom en glascell där det står: "Behöver ni fortfarande det här kriget?"
Bildtext Under domen i fredags höll Alexej Gorinov en skylt där det stod "Behöver ni fortfarande detta krig?" medan han satt i sin glasbur för åtalade.
Bild: Kirill Kudryavtsev / AFP

Oppositionspolitikern Alexej Gorinov har dömts till sju års fängelse för att ha kritiserat Rysslands krig mot Ukraina.

Alexei Gorinov som är stadsfullmäktigeledamot i Krasnoselsky-distriktet i Moskva, dömdes på fredagen för att "medvetet sprida falsk information" om den ryska militären.

Enligt en människorättsadvokaten Pavel Chikov är det första gången någon hamnar i fängelse på grund av den nya lagen som förbjuder information som avviker från Rysslands officiella rapporter om Ukraina-operationen.

Det här betyder bland annat att de personer eller medier som hänvisar till Rysslands “särskilda militära operation” i Ukraina som ett krig eller en invasion, hotas av brottspåföljd.

Tidigare har människor dömts till böter eller villkorliga straff för motsvarande "brott" som Gorinov nu gjorde sig skyldig till.

Oppositionspolitikerns Vladimir Kara-Murza publicerade en bild på en vakt som försöker dölja Gorinovs skylt. Kara-Murza kallar det här för en metafor för allt som händer i Ryssland just nu.

Sade att barn i Ukraina dör

"Brottet" Gorinov dömdes för ägde rum i mars, då han under ett stadsfullmäktigemöte ifrågasatte varför man skulle ordna en konsttävling för barn, då barn dör varje dag i Ukraina.

– Vid ett möte i kommunfullmäktige gav jag uttryck för min åsikt, min mänskliga inställning till ämnet för omröstningen. Jag motiverade denna åsikt, denna inställning, utifrån min övertygelse. Och fick stöd av majoriteten av de närvarande! Och nu står jag inför rätta, skrev Alexei Gorinov i ett uttalande före domen.

Under fullmäktigemötet talade Gorinov om kriget i Ukraina, inte om en särskild militär operation. Han sa också att barn i Ukraina dör i kriget.

Varför har vårt land plötsligt så många fiender?

Enligt domaren stämde det här inte överens med officiella uttalanden från det ryska försvarsministeriet. Domaren sa att Gorinov utnyttjade sin officiella ställning och motiverades av politiskt hat.

Före domen fortsatte Gorinov att protestera mot kriget och hänvisade till yttrandefriheten.

– Varför lämnade många människor Ryssland och fortsätter att lämna landet? Och varför har vårt land plötsligt så många fiender? Kanske är det något fel på oss? Låt oss tänka! Ge oss en chans att åtminstone prata om vad som händer. Utbyta åsikter. Det är trots allt vår konstitutionella rättighet, skriver Gorinov i artikeln som publicerades av oppositionstidningen Novaya Gazeta Europe.

Källor: Reuters, The Guardian, Yle Uutiset