Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Sverige öppnar sitt EM mot utmanande Nederländerna

Uppdaterad 09.07.2022 21:31.
Stina Blackstenius firar ett mål.
Bildtext Sverige inleder EM mot Nederländerna.
Bild: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Grupp C i sparkar igång i kväll med matchen mellan Schweiz och Portugal. Det är en match som inget av lagen vill förlora då motståndet blir stenhårt senare i gruppspelet.

Klockan 19.00 Portugal–Schweiz

Kommentatorer: Antti Koivukangas och Vera Varis
Leigh Sports Village, Wigan & Leigh

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: POR - SUI (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ödesmatch i första drabbningen

Både Portugal och Schweiz vet att man har kvar att möta OS-silvermedaljörerna från 2021 Sverige och Europamästarna från 2017 Holland i de två följande omgångarna, så att kalla kvällens möte för en ödesmatch är ingen överdrift.

– Det är speciellt viktigt i just den här gruppen att vi får med oss åtminstone en poäng från premiären så att vi ännu hänger kvar i turneringen. Förlorar vi första matchen blir det svårt att gå vidare, sa den schweiziska förbundskaptenen Nils Nilsen inför kvällens match.

Nielsen tog över Schweiz efter sitt succé-EM med Danmark för fem år sedan, men med alpnationen var det uppförsbacke att nå ända fram till slutspelet, när det krävdes både playoff och straffdramatik innan biljetten var säkrad.

Inte heller Portugals medverkan kom den enkla vägen, då laget först blev tvåa i sin kvalgrupp (bakom Finland) och sen förlorade playoff-mötet mot Ryssland. Rysslands utrikespolitiska ageranden öppnade sen upp en plats för Fransisco Netos damer att igen spela EM-slutspel.

Schweiz kämpade väl, men föll tungt mot England i sitt EM-genrep med hela 0–4 medan Portugal träningskryssade 1–1 mot Australien i sitt genrep.

Väger klubblagsmeriterna tyngre?

Portugal är en spännande och fartfylld blandning unga och rutinerade spelare, men ännu ett aningen oskrivet blad i europeiska sammanhang. Bara två av 23 spelare lirar sin klubblagsfotboll utanför Portugals gränser, vilket kan vara både en välsignelse och ett gissel.

För Schweiz talar dels en högre Fifa-ranking men framförallt större stjärnkvalitet på nyckelspelarna, när det offensiva ansvaret långt vilar på två Champions League-finalister från i våras i Ana-Maria Crnogorcevic från FC Barcelona och Ramona Bachmann från PSG.

Lägg till det att lagkaptenen i både klubb- och landslag, Arsenals Lia Wälti, gör sin 100:e landskamp så lutar det mot schweizisk fördel ikväll i Leigh.

Lia Wälti ger instruktioner.
Bildtext Lia Wälti firar ett jubileum i kvällens match.
Bild: IMAGO/Sergio Brunetti/ All Over Press

Referentens tips: Fördel Schweiz!

Risken för matchbilden är att två lag som är skräckslagna inför ett potentiellt nederlag kör 90 minuter ångestboll med handbromsen på och tråkar ut både publik på plats och tv-tittare.

Senast lagen möttes var i Algarve 2019, och den gången slutade det hela i en schweizisk 3–1-seger. Liknande siffror ligger väldigt nära till hands även i kväll, med beaktande av Schweiz kvalitet på sista tredjedelen.

Titanernas kamp – regerande mästaren tar sig an OS-finalisten

Sverige mot Nederländerna. Världsrankningens två mot världsrankningens fyra. Europamästaren mot OS-tvåan. Kvällens drabbning är en av gruppspelets absoluta höjdpunkter.

Kl. 22.00 Nederländerna – Sverige

Bramall Lane, Sheffield
Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Vera Varis

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: NED - SWE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nederländernas läge: Uselt genrep väcker frågor

Nederländerna har tagit klivet in i världseliten de senaste åren. Det definitiva genombrottet kom då man marscherade till EM-titeln via idel segrar i hemmaturneringen 2017. Två år senare tog man VM-silver.

Lagets styrka är offensiven. Vivianne Miedema är en av fotbollsvärlden mest kliniska målskyttar. Danielle van de Donk och Lieke Martens bidrar med kreativitet.

Vivianne Miedema jublar fullträff med att slå en kullerbytta.
Bildtext Vivianne Miedema är Hollands storstjärna.
Bild: AOP

Ett potentiellt problem är defensiven. Nederländernas försvar har inte varit lika vattentätt i år som tidigare. Det märktes tydligt i genrepet mot England som man förlorade med hela 1–5. Liknande misstag har holländskorna inte råd med i Sheffield i kväll.

Sveriges läge: Lång jakt på ny titel

Sverige har alltid varit ett av kraftverken i internationell damfotboll. Men sedan guldet i den första EM-turneringen 1984 har Sverige inte lyckats gå hela vägen i en storturnering.

Sverige har tre gånger varit förlorande part i en EM-final och slutat tvåa i VM år 2003. I de två senaste OS-turneringarna tog man sig till final men förlorade båda gångerna. Senast i fjol i Tokyo mot Kanada efter en högdramatisk straffläggning.

För två av den svenska landslagsfotbollens stora ikoner kan årets turnering vara sista chansen att vinna något stort. Caroline Seger är garanterad taggat till tänderna att ta revansch på straffmissen i OS-finalen. Målvakten Hedvig Lindahl fyller 40 år i vår och har medgett att hon överväger att sluta.

Kanadas Janine Beckie försöker få stopp på Sveriges Caroline Seger.
Bildtext Sista chansen för Sveriges mittfältsmotor Caroline Seger?
Bild: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Håll koll på: Lyckas Sverige bryta trenden?

Sverige har vunnit tio av de 22 landskamperna mot Nederländerna, som i sin tur besegrat svenskorna sju gånger. På sistone har trenden emellertid vänt. Holland var vunnit de tre senaste och hållit nollan varje gång. Och två av de segrarna har varit blytunga.

I EM 2017 vann Nederländerna över Sverige i kvartsfinalskedet med 2–0 och två år senare vann Nederländerna VM-kvartsfinalen med 1–0.

Kommentatorns tips: Spännande målkalas

Detta känns oerhört ovisst. Nederländerna lär göra mål, men lär också släppa in mål mot ett Sverige som är sylvasst i fasta situationer. Slutresultatet 2–2 känns som ett rimligt tips.

Diskussion om artikeln