Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstranter stormade presidentens residens i Sri Lanka - testade palatsets sängar och swimmingpool

Från 2022
Uppdaterad 09.07.2022 17:10.
Frustrerade lankeser slåss med polisen och stormar presidentpalatset i Colombo - Spela upp på Arenan

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa tvingades fly från sitt officiella residens i huvudstaden Colombo och tusentals demonstranter trängde in i byggnaden.

"Gota stick, Gota stick" skallade demonstranternas slagord både inne i presidentens residens och utanför på gatorna.

Enligt källor inom försvarsministeriet flyttades president Gotabaya Rajapaksa bort från sitt residens redan på fredagen inför lördagens demonstration. På lördag eftermiddag ryktades att presidenten skulle ha lämnat landet, men de ryktena har inte bekräftats av någon officiell källa.

Polisen försökte stoppa de arga demonstranterna med tårgas, vattenkanoner och varningsskott, men tusentals människor lyckades trots det bryta sig igenom avspärrningarna och tog sig in i presidentpalatset.

Där sågs människor testa residensets sängar, spegla sig i badrumsspeglarna och bada i presidentens simbassäng.

Residensets simbassäng var populär bland demonstranterna som brutit sig in i byggnaden.
Bildtext Residensets simbassäng var populär bland demonstranterna som brutit sig in i byggnaden.
Bild: Lehtikuva

Enligt nyhetsbyrån Reuters lyckades demonstranter storma också presidentkansliet och finansministeriet.

Djupaste ekonomiska krisen sedan 1948

Protesterna mot regeringen och kraven på Rajapaksas avgång har pågått redan i månader, medan landet genomgått sin värsta ekonomiska kris sedan självständigheten 1948.

Önationen är inte ensam om att ha drabbats av coronapandemin, krympande turism och stigande bränslepriser. Strax före coronapandemin genomförde presidentens bror Mahinda Rajapaksa, den dåvarande premiärministern, skattesänkningar som sedan slog tillbaka. Han tvingades avgå efter våldsamma demonstrationer i maj.

Familjen Rajapaksa har styrt Sri Lanka största delen av de senaste två decennierna och demonstranterna anklagar dem för vanstyre och korruption.

Presidentfamiljen anklagas bland annat för att ha skuldsatt landet svårt genom att ha tagit upp kinesiska lån och därmed gjort sig beroende av Kina.

Redan vid middagstid på lördagen uppgava att åtminstone ett 40-tal demonstranter och ett par poliser hade skadats i sammandrabbningarna.
Bildtext Redan vid middagstid på lördagen uppgavs att åtminstone ett 40-tal demonstranter och ett par poliser hade skadats i sammandrabbningarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sri Lanka har slut på utländsk valuta och har därmed svårt att köpa in bränsle, mat och mediciner. Bränslebristen har lett till långa strömavbrott.

Seriösa förhandlingar med Internationella valutafonden inleddes för sent. Landets nuvarande nuvarande premiärminister Ranil Wickremesinghe sa i maj att förhandlingarna med IMF kompliceras av att landet nu är i konkurs.

Premiärministern också flyttad "i säkerhet"

Premiärminister Wickremesinghe är beredd att avgå, förutsatt att alla partier nu lyckas bilda en bred koalitionsregering för att lösa krisen. Det meddelade premiärministerns kansli på lördag kväll, lokal tid.

Då hade Wickremesinghe suttit i krismöten med flera politiska ledare största delen av dagen.

En regeringskälla uppgav för nyhetsbyrån Reuters att premiärministern också flyttats "i säkerhet".

Enligt en del nyhetsbyråer var lördagens demonstrationer i Colombo de största sedan protesterna började i mars.
Bildtext Enligt en del nyhetsbyråer var lördagens demonstrationer i Colombo de största sedan protesterna började i mars.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Klockan 17 uppdaterades texten med fler detaljer och med fotografier.

Källor: Reuters, AP