Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vörå Biogas invigde tankstation – framtidstron är stark hos grundarna: "Nu ställer vi in siktet på egen biogasproduktion"

Från 2022
Uppdaterad 11.07.2022 08:19.
Mansperson ser in i kameran och ler. I bakgrunden syns tankningsstation och ordet biogas tryckt på en glasvägg.
Bildtext Per-Johan Grannas, styrelseordförande för Vörå Biogas Ab, gladdes på lördagen åt att äntligen få inviga den egna tankstationen.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Åratal av planering och arbete på Vörå Biogas kulminerade på lördagen då man invigde den egna tankstationen. Gasbilarna i nejden har blivit fler de senaste åren och nu har höga priser på bensin och diesel gjort att intresset vaknat på allvar.

Det säger Per-Johan Grannas som är styrelseordförande för Vörå Biogas Ab.

– Då vi först började prata om det här så visste en av oss om en biogasbil i Vörå, när vi startade upp projektet så var det cirka fem och idag är det över femtio.

Den allra senaste tiden har efterfrågan på biogas ökat i betydligt snabbare takt och Grannas medger att det rentav överraskat honom och hans kolleger.

– Orsaken är väl tyvärr kriget i Ukraina, som har gjort att vi känner av en tydlig medvind.

Priset största dragningskraften

Biogasstationen ligger på Larvvägen vid Vörå industriområde. Här är det lätt att svänga in och tanka för Vöråborna. Också själva tankningen är enkel, säger Grannas och visar.

– Det är bara att ta i tankningsmunstycket och följa instruktionerna på rutan här. Då man har anslutit munstycket så går man och betalar. Sedan är det bara att trycka på start och börja tanka.

En normal personbil tankas på två till tre minuter. I nuläget kostar gasen här 1,55 euro per kilogram gas. Ett kilogram gas motsvarar en och en halv liter bensin.

– Så det blir knappa euron om du omvandlar det till bensin, säger Grannas.

Mansperson står utomhus framför tankstation för biogas. Han pekar och visar på stationens informationspanel.
Bildtext Det är inte svårare att tanka en gasbil än andra bilar, säger Grannas.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Priset är utan vidare den största faktorn bakom det ökade intresset för gasbilar, tror han.

– Nog märker man att det är priset som egentligen är den största dragningskraften, även om vi har många andra fördelar som att det är lokalproducerat, miljövänligt och klimatsmart.

Det är många delägare som står bakom Vörå Biogas. Vörå energiandelslag är majoritetsägare, men det är med gemensamma krafter som man drivit projektet med den egna tankstationen i land. Det visade sig vara mer krävande än planerat, dels på grund av pandemin som gjorde det svårt att träffas och dels med den omfattande byråkrati som omger dylika satsningar.

Att man envisats beror på att man verkligen tror på det nödvändiga i att lämna fossila bränslen bakom sig, säger Grannas.

– Det är absolut det som har gjort att vi har drivit det här projketet framåt. Vi behöver alla gröna alternativ som finns och biogasen är ett alternativ.

Siktet inställt på egen gasproduktion

Gasen som erbjuds vid biogasstationen i Vörå kommer från Jeppo biogas, en gas som långt produceras från gödsel.

Men på Vörå Biogas börjar man bli alltmer övertygad om att man bör satsa vidare och ta nästa steg.

– Nu ställer vi in siktet på egen biogasproduktion. Vi har gödsel i anslutning till tankningsstationen som kunde tas tillvara, plus potentiell vallodling som skulle kunna försörja 600 personbilar med gas.

Lönsamhetskalkylerna är inte slutgiltiga, men då man tidigare lutat mot att det hela kanske inte skulle löna sig så börjar man nu luta mot andra hållet. Men det hela ska skötas lokalt, en enorm marknad tror Grannas inte på.

I substraten som man producerar biogasen med är energitätheten låg, så det lönar sig inte i första taget med långa transporter, förklarar han.

– Vi tror på att man producerar biogasen lokalt och använder den lokalt, det är det smartaste för framtiden. Vi måste börja ta vara på det som finns runtom oss.

Mansperson står utomhus framför tankstation för biogas, blåvita festband som snart ska klippas vid invigningsceremoni pryder byggnaden.
Bildtext Tankstationen har iklätts blåvita band som högtudligt ska klippas av. I framtiden hoppas man producera biogas från vall på de intilliggande åkrarna.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Det återstår att se i vilken mån efterfrågan på gasbilar ökar. Grannas tycker det är förvånansvärt sparsamt som alternativet marknadsförs. Några år gamla bilar med förbränningsmotor går dock utmärkt att konvertera till gasbil och även det fick Vöråborna information om under lördagens invigningsceremoni.

Samtidigt finns också en annan potentiell lokal marknad för Vörå Biogas om man gör slag i saken och faktiskt inleder egen gasproduktion. Grannas blickar ut över högsommargrönskan på åkrarna intill tankstationen och fäster blicken på byggnaderna på Vörå industriområde.

– Vi hoppas kanske att det kommer företag hit till industriområdet som kan använda gasen i sin produktion eller i uppvärmningen.

Artikeln uppdaterad 11.7.2022 kl 8:18 med rättelse av Per Johans Grannas titel till styrelseordförande.