Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands energiminister: Fortum borde delta i att rädda Uniper – förlusterna kan stiga till 10 miljarder euro

Tysklands närings- och klimatminister Robert Habeck i kostym framför talstol.
Bildtext Tysklands näringsminister Robert Habeck anser att Unipers ägare Fortum borde bära en del av det ekonomiska ansvaret.
Bild: Clemens Bilan / EPA

Uteblivna gasleveranser har försatt Uniper i en djup kris. Tyska staten kan ta över en del av bolaget i samband med ett räddningspaket.

Det tyska energibolaget Uniper är i kris och nu kräver Tysklands energiminister Robert Habeck, som också är näringsminister, att bolagets storägare Fortum ska bidra för att rädda Uniper.

– [Uniper] ägs av någon, någon som är solvent och som kan bidra med stöd. Så det rätta är att se på modeller där ägarna också har skyldigheter, säger Habeck till radiokanalen Deutschlandfunk.

Uniper är ett viktigt bolag för den tyska gasförsörjningen och bolaget har bett staten om hjälp.

Krisen berör i hög grad också finländare, eftersom finska staten är majoritetsägare i Fortum. Fortum uppger att man redan har gett lån och lånegarantier till Uniper för 8 miljarder euro.

Prisökningen drabbar Uniper och även tyska ekonomin

Den tyska ekonomin är beroende av naturgas och prisökningen hotar inte bara Uniper, utan hela landet kan drabbas av en recession.

Tysklands parlament godkände på fredagen en ny lag för att trygga energiförsörjningen. Tyskland kommer bland annat att öka mängden kolkraftverk. Lagen ger också möjlighet att flytta över kostnaderna för höjda energipriser på användarna, men endast i undantagsfall.

Unipers pågående kris hänger delvis ihop med uteblivna ryska gasleveranser. Sedan mitten av juni har ryska Gazprom endast levererat 40 procent av den utlovade gasen. Uniper har tvingats köpa in ersättande gas för skyhöga priser för att kunna uppfylla sina leveranskontrakt.

Bolagets förluster kan stiga till tio miljarder euro, enligt en bedömning av Unipers vd Klaus-Dieter Maubach på fredagen.

Nu pågår förhandlingar med tyska staten för att trygga Unipers verksamhet. En möjlighet är att staten tar över en del av bolaget som en del av ett stödpaket.

Tytti Tuppurainen i röda kläder framför mikrofon.
Bildtext Ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) intygar att regeringen jobbar för att trygga de finska skattebetalarnas pengar.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Politisk fråga i Finland

Fortums beslut att köpa Uniper kan nu leda till miljardförluster. Eftersom staten äger Fortum kräver nu bland annat riksdagsledamöterna Kai Mykkänen (Saml) och Harry Harkimo (RN) åtgärder av regeringen för att trygga skattebetalarnas pengar.

Ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) säger till Yle Uutiset att finska staten försöker garantera skattebetalarnas intressen i den här frågan.

Tuppurainen anser att det är för tidigt att avgöra om beslutet att ta över Uniper var ett misstag.

– Det beslutet ansvarar Fortums dåvarande ledning, vd Pekka Lundmark och styrelseordförande Sari Baldauf, för.

Källor: Reuters, STT, Yle Uutiset