Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pressad Donald Trump höll kampanjjippo i Alaska medan spekulationerna om en 2024-kandidatur ökar: “Vi kanske måste göra det igen”

Från 2022
Uppdaterad 10.07.2022 08:22.
En man med mörkblå kavaj och röd slips med händerna i vädret.
Bildtext Trump upprädde inför anhängare i Anchogare, Alaska, sent på lördagen.
Bild: Lehtikuva

Trump angrep Biden, demokraterna och Alaskasenatorn Lisa Murkowski under ett kampanjuppträdande i Alaska. Samtidigt tilltar spekulationerna om en kandidatur i presidentvalet 2024.

Kommer vi att få se Donald Trumps politiska återkomst i presidentvalet 2024?

De senaste dagarna har spekulationerna i amerikanska medier tagit ny fart. Det rapporteras att ex-presidenten skulle vara på väg att tillkännage sin kandidatur ännu den här sommaren.

Sent på lördagen höll Trump ett kampanjjippo i staden Anchorage i Alaska. Det kom inget besked om en kandidatur även om Trump än en gång lekte med tanken inför en entusiastisk supporterskara.

– Jag ställde upp två gånger och vann båda gångerna, sade Trump och påstod som flera gånger tidigare lögnaktigt att han skulle ha vunnit presidentvalet 2020, som vanns av Joe Biden.

– Vi kanske måste göra det igen, tillade Trump till en jublande publik.

Trump suktar efter hämnd på Alaskasenator som kritiserat honom: “Hon är den värsta av alla”

Det uttalade syftet för Trumps jippo var att ge draghjälp till sina favoritkandidater i Alaska inför det kommande mellanårsvalet.

Ex-presidenten har länge haft ett horn i sidan till republikaner som kritiserat honom. I Alaska heter den största “syndaren” Lisa Murkowski, en av delstatens två sittande republikanska senatorer.

– Hon är den värsta av alla, utan tvekan, sade Trump.

Murkowski är en av senatens mer moderata republikaner. Hon har med jämna mellanrum kritiserat Trump och därför länge varit en måltavla för ex-presidentens vrede.

Senator Lisa Murkowski under ett senatsförhör om vacciner den 9 september.
Bildtext Senatorn Lisa Murkowski tillhör en av de få republikanska senatorer som ofta kritiserat Trump. Får Trump som han vill så blir hon inte omvald i november.

Murkowski var också en av sju republikanska senatorer som röstade för att fälla Trump i senaträrregången efter stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Av dessa sju är Murkowski den enda som är uppställd för omval i november i år.

Trump meddelade redan ifjol att han tänker göra kampanj för att den “illojala” Murkowski inte blir omvald.

På lördagen infriade Trump sitt löfte.

Motkandidaten heter Kelly Tshibaka. Hon är en konservativ högerrepublikan som omfamnat Trumps agenda. Trump kallade henne i lördags för en “konservativ krigare” och en “fantastisk kvinna.”

De senaste gallupmätningarna tyder på en jämn kamp mellan Tshibaka och Murkowski. Frågan är hur starkt Trumps stöd väger i november?

– Sparka ut Murkowski, hon är ingen republikan, förkunnade Trump inför sin publik.

Donald Trump i blå kostym och en kvinna i vitt.
Bildtext Kelly Tshibaka heter kandidaten som Trump hoppas ska besegra Lisa Murkowski i december.
Bild: Lehtikuva

Sarah Palins siktar på politisk comeback – med Trumps stöd

En annan politiker som siktar på politisk comeback är Sarah Palin, tidigare guvernören i Alaska som blev känd för en bredare allmänhet som vicepresidentkandidat för republikanen John McCain i presidentvalet 2008.

Nu kandiderar Palin till kongressen och är förhandsfavorit att fylla en plats i representanthuset som blev ledig efter att den sittande republikanen Don Young gick bort i mars i år.

Palin kan också räkna med Trumps stöd och blev uppkallad på scen under Trumps tal i lördags. I sitt korta anförande kallade hon Trump för “den bästa presidenten vi någonsin haft.”

Trump talade själv i en dryg timme och öste som väntat kritik över demokraterna och Biden. Ämnena varierade från inflation till invandring och polisväsendet och det “riggade valsystemet”, varvat med skroderande tillbakablickar över det egna presidentskapet.

En kvinna med blå jacka och glasögon talar med fingret i vädret.
Bildtext Tillbaka i rampljuset. Ex-guvernören och ex-vicepresidentkandidaten Sarah Palin har siktet inställt på kongressen i höst.
Bild: Lehtikuva

Tidigare kandidatur medför både risker och möjligheter för Trump

Traditionellt brukar presidentkandidater tillkännage sin kandidatur tidigast ett år innan presidentvalet.

Det som kan motivera Trump att gå ut med ett tidigt besked enligt politiska bedömare kunde ha att göra med de uppgifter som kongressutredningen om stormningen av Kapitolium den sjätte januari 2021 nyligen tagit fram.

Färska vittnesmål med graverande uppgifter har kastat en allt djupare skugga över Trumps roll i samband med attacken och ökat chansen för att justitieministeriet väcker åtal mot honom. Trump själv har tillbakavisat anklagelserna i hätska ordalag på sitt egen someplattform, vilket kan tolkas som att presidenten känner av en press med anledning av utredningen.

En kandidatur kunde ge Trump en ny och synligare plattform att bekämpa anklagelserna, menar bedömare. Det kunde också tröskeln för ett åtal, som då riskerar att uppfattas som en politisk häxjakt av den nuvarande administrationen på en motkandidat som kan komma att utmana den sittande presidenten.

Samtidigt skulle Trumps kandidatur med säkerhet ha en mobiliserande effekt också på demokraterna och ge dem en chans att framställa mellanårsvalet som ännu ett ödesval och en folkomröstning om Donald Trump.