Sri Lanka: Folket firar sin seger över presidenten – alla vill se presidentpalatset

I Sri Lankas huvudstad Colombo strövar människor runt i presidentpalatset som stormades igår. Lugnet har återvänt efter lördagens kaos, men det är oklart hur det nya styret ska se ut och hur den ekonomiska krisen ska lösas.
På lördagen stormade demonstranter president Gotabaya Rajapaksas residens och presidentkansliet. Dessutom tände de eld på premiärminister Ranil Wickremesinghes hem.
Lördagens kaos blev kulmen på månader av missnöje med den djupa ekonomiska krisen och med den styrande eliten. Sri Lanka genomlever sin svåraste ekonomiska kris sedan självständigheten 1948 och är praktiskt taget i konkurs.
Sri Lanka står inför den värsta ekonomiska krisen på sju decennier – premiärministern: "Bränslereserverna räcker i en dag"
Valutareserverna är också tomma.
Efter scenerna vid presidentpalatset meddelade premiärminister Wickremesinghe att han är beredd att avgå så fort de politiska partierna lyckas bilda en bred koalitionsregering.
Senare meddelade parlamentets talman att president Rajapaksa också ska avgå.
– För att säkerställa en fredlig övergång kommer presidenten att avgå den 13 juli, sa Mahinda Yapa Abeywardena i ett tv-tal på lördag kväll.
"Jag tänker sova här tills presidenten avgår"
På söndagen strövade människor runt i presidentpalatset. Många ville ta tillfället i akt att inspektera presidentens residens noggrannt.
– Jag har aldrig sett en sådan här plats i hela mitt liv. De kunde njuta av superlyx, medan vi led. Vi blev lurade. Jag ville att mina barn och barnbarn skulle få se vilken lyxig livsstil de hade, sa Chandrawathi till Reuters medan hon vandrade runt i residenset.
Människor testade residensets gym, låg ute på gräsmattorna och umgicks, vilade i palatsets sängar och soffor.
Någon av demonstranterna som varit med om stormningen hade satt upp en skylt i residenset med texten: "Se dig omkring så mycket du vill. Förstör inte, plundra inte". Bland alla nyfikna strövade också poliser och soldater som tycktes övervaka skeendet.
Wasantha Kumara, en 33-årig statsanställd, hade deltagit i stormningen och övernattat i residenset.
– Om han (president Rajapaksa) inte avgår så forsätter jag att komma hit och jag tänker sova här tills han avgår, sa Kumara till Reuters.
En av dem som också passade på att se sig omkring i presidentens residens var 56-åriga Namal Jayawardene.
– Det största som folket och ungdomarna i det här landet någonsin har gjort är att jaga bort presidenten. Han avgick inte, han jagades bort, sa Jayawardene.
Under söndagens lopp sökte sig allt fler människor till presidentpalatset och det började bli trångt i presidentpalatsets gym.
Den politiska turbulensen kan komplicera samtalen med IMF
På lördagen sa parlamentets talman att ett möte mellan olika partiledare hade kommit överens om att parlamentet ska utse en tjänsteförrättande president inom den närmaste veckan.
Vad gäller den nya regeringen så är det oklart hur den ska bildas. På lördagen var det alltså tal om en bred krisregering där alla partier skulle ingå.
På söndagen rapporterade nyhetsbyrån AP att oppositionspartierna satt i möte för att bilda en ny regering.
De politiska bedömare som intervjuats av olika nyhetsbyråer verkar vara överens om att den politiska turbulensen kan göra det ännu svårare att råda bot på den ekonomiska krisen.
Nyhetsbyrån AP skriver att en regering där alla partier är representerade knappast kommer att kunna godkänna de reformer som Internationella valutafonde (IMF) kommer att kräva för att hjälpa landet.
Premiärminister Wickremesinghe efterträdde ju presidentens bror Mahinda Rajapaksa, efter att Rajapaksa tvingades avgå i maj. Flera bedömare menar att Wickremesinghe verkligen försökte komma igång med att lösa problemen. Det kan bli svårt att hitta någon som gör ett bättre jobb än han.
Kl.16.35 uppdaterades artikeln med ytterligare en video.
Källor: AP, Reuters