Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Konfliktfyllt Frankrike ställs mot farligt Italien i sena matchen

Spelare löper med bollen vid fötterna under match.
Bild: David Winter/Shutterstock/All Over Press

Det sista nordiska laget att göra premiär i EM är Island. För motståndet i står Belgien. Räkna med en fascinerande kontrast mellan isländsk försvarsstyrka och belgisk anfallsiver. Andra paret ut i kväll är Frankrike och Italien.

Kl. 19.00 Belgien–Island

Academy Stadium, Manchester
Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Vera Varis

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: BEL - ISL (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Islands läge: Fotbollsdrottningens återkomst ger hopp

Islands damer gör sitt fjärde EM-slutspel i svit. Saldot i de tre tidigare turneringarna är inte överhövan imponerande: En seger på tio matcher. Högvattenmärket var kvartsfinalplatsen i EM 2013.

Det finns emellertid förhoppningar inför årets EM. Island har varit i bra form på sistone och hållit nollan i åtta av de elva senaste landskamperna. Det stabila försvarsspelet är ett av Islands trumfkort inför kvällens drabbning i Manchester.

Lagets superstjärna Sara Björk Gunnarsdottir blev mamma i november men gjorde comeback i april. Gunnarsdottir är färsk Champions League-mästare med Lyon och är Islands överlägset viktigaste kugge. Hon har försäkrat att Island tänker göra ett starkt avtryck i England.

Det pågående VM-kvalet visar att Island menar allvar. Man har hållit jämna steg i kvalgruppen med regerande europamästaren Nederländerna. Kampen om gruppsegern kommer att avgöras i gruppfinalen i september.

Belgiens läge: Målfyrverkeri i upptakten till EM

Belgien har tagit stora kliv framåt som damfotbollsnation de senaste åren. Landslaget har tagit klivet in bland världens tjugo främsta landslag.

Belgiens har en sylvass spets i Janice Cayman och Tessa Wullaert. Inte minst tack vare de två offensiva essen har Belgien öst in fullträffar de senaste åren. I EM-kvalet gjorde man 37 mål och i det pågående VM-kvalet har takten till och med varit bättre: Belgien har stått för 43 baljor på åtta VM-kvalmatcher.

Det finns emellertid en obalans i den belgiska truppen. Många av spelarna är halvproffs och saknar rutin. Det finns inte särdeles många gångbara alternativ på bänken vilket minskar Belgiens chanser att hävda sig ju längre turneringen framskrider.

Janice Cayman och Tessa Wullaert.
Bildtext Janice Cayman och Tessa Wullaert kan skapa oreda i det isländska försvaret.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Håll koll på: Kampen om andra platsen

Detta är en match som varken Island eller Belgien har råd att förlora. Frankrike är solklar favorit i grupp D, men kampen om andra platsen känns oviss. Italien, Island och Belgien är inom fem placeringar från varandra på världsrankningen.

Oavgjort mellan Island och Belgien skulle hålla båda lagens hopp om avancemang till kvartsfinal vid liv, medan en förlust kan vara ödesdiger.

Grupp D är på pappret den mest spännande gruppen i hela EM.

Kommentatorns tips: Delad poängpott

Med tanke på utgångsläget så luktar det oavgjort mellan Belgien och Island. Tessa Wullaert gör ett mål men Island kvitterar via en fast situation. Slutresultatet blir alltså 1–1.

Tränare i glasögon och svart kavaj.
Bildtext Tränaren Corinne Diacre är i blickfånget då Frankrike öppnar EM.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Kl. 22.00 Frankrike–Italien

New York Stadium, Rotherham
Kommentatorer: Christoffer Herberts och Vera Varis

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: FRA - ITA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Frankrikes läge: Urstarkt på pappret, kaotiskt vid sidan av

Tre år har gått sedan Frankrike sågs som det starkaste europeiska laget i hemma-VM, men en brutal lottningsotur gav USA som kvartsfinalmotstånd. Med facit på hand turneringens moraliska final, för USA blev aldrig lika pressat som i kvarten. Den lottningen betydde samtidigt att Frankrike också missade OS, och det är ett väldigt framgångssuget lag som nu på nytt inleder jakten på nationens första medalj på damsidan.

Kapacitet finns definitivt. Tio av spelarna kommer från giganterna Lyon och PSG, där de förstnämnda nyligen blev Champions League-mästare. Det finns både bredd och spets i truppen och en ledare som mittbacksklippan Wendie Renard.

Varför omgärdas Frankrike då av så många frågetecken? De anklagande blickarna riktas mot förbundskaptenen Corinne Diacre som inte lyckats ena laget utan tvärtom skapat splittring och rivalitet med sin auktoritära ledarstil.

"En väldigt, väldigt negativ miljö ... jag sätter mitt liv på att Frankrike inte vinner EM så länge som Diacre är kvar" sa målvaktsstjärnan Sara Bouhaddi och tackade för sig. Inför årets turnering petades dessutom Amandine Henry, bäst på plan i CL-finalen.

Överlever Frankrike kriget i omklädningsrummet kan laget gå hela vägen. Gruppspelet borde grejas i vilket fall som helst, så djup är talangpoolen.

Italiens läge: Den svartaste av alla hästar?

Begreppet "svart häst" används befogat om många lag i EM, men frågan är om Italien inte är den allra starkaste kandidaten i den klassen. Ett livsfarligt lag som ändå går helt under radarn.

Italien nämns aldrig i några semifinalspekulationer, men har en högst överkomlig grupp och ska kunna klara av att hålla Island och Belgien bakom sig. Och inte såg väl Sverige och Nederländerna så omöjliga ut i går att det är uteslutet med en italiensk skräll i kvartsfinal i så fall?

Speciellt som Italien är väldigt svårt att spela mot. Laget höll nollan i åtta av tio matcher i EM-kvalet, och är på god väg mot VM efter att ha hållit tätt bakåt i sju av åtta matcher i det kvalet.

Tidigare i år har Italien i landskamper slagit både Danmark och Norge och i EM-genrepet förra veckan blev det 1–1 mot Spanien.

De italienska storklubbarnas större satsning på damfotboll börjar bära frukt och åldersmässigt är laget en bra blandning av gammalt och ungt. Varning härmed utfärdad.

Spelare löper med bollen vid fötterna under match.
Bildtext Marie-Antoinette Katoto har ett fantastiskt målsaldo genom sin karriär.
Bild: David Winter/Shutterstock/All Over Press

Håll koll på: Är det EM:s skyttedrottning som presterar sig?

Marie-Antoinette Katoto är bara 23 år gammal, men har redan hunnit göra över hundra mål för PSG i den franska ligan. Saldot 108 mål på 113 matcher för klubblaget är magnifikt, och i landslaget är Katotos facit inte mycket sämre, 25 mål på 30 matcher.

En klassisk "nia", en stark powerforward med ett strålande skott och utmärkt teknik. Frankrikes grupp ser inte överdrivet svår ut och Katoto kan redan i gruppspelet lägga grunden till en seger i EM:s skytteliga. Slår hon till redan mot Italien?

Kommentatorns tips: Tajt, men fransk seger

Frankrike är klar favorit, men Italien är starkt bakåt och kan mycket väl stå upp på ett bättre sätt än Finland, Danmark och Nordirland gjort mot andra turneringsfavoriter hittills. Den nämnda trion släppte in fyra mål var i sina premiärer, ett välorganiserat Italien kan klara sig undan med färre.

En frustrerande kväll för Frankrike som ändå slutar i en 1–0-seger för Les Bleues låter logiskt.

Diskussion om artikeln