Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svaga vindar på Hangöregattan - seglarna och festfolket på gott humör ändå

Flera segelbåtar tar sig fram i snål vind.
Bildtext Årets regatta bjöd på svaga vindar vilket gjorde seglandet utmanande för deltagarna. Arkivbild.
Bild: Peter Lindholm

Under veckoslutet ordnades som vanligt kappseglingstävlingen Hangöregattan i Hangö. På grund av svaga vindar var vissa av seglingstävlingarna tvungna att ställas in, men evenemanget var lyckat ändå.

På grund av väderförhållandena var man tvungen att anpassa tävlingarna en aning. Det var framförallt de större båtarna som inte kunde delta i år, berättar Magnus Roth, tävlingskansliets chef.

Man utomhus
Bildtext Magnus Roth representerar HSF Hangö segelförening, en av Hangöregattans tre arrangörsföreningar. Arkivbild.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

– Bärplansbåtar kräver hårda vindar, och de har tyvärr inte fått en enda start under veckoslutet. Men de flesta båtarna har nog seglats trots att vinden inte varit så stark. Vid behov var vi tvungna att korta av lite banor, förklarar Roth.

Färre deltagare på regattan än före pandemin

Före pandemin brukade Hangöregattan ofta locka över 200 anmälda båtar till tävlingen, men det här året var anmälningarna lite färre.

En badhytt på en strand med hav i bakgrunden.
Bildtext Regattaveckoslutet bjöd både på sol och åskväder. Arkivbild.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

– Vi får se om det är frågan om en tillfällig nedgång eller något som blir bestående. Men vi är nöjda med antalet båtar, seglarna har varit nöjda och tävlingen har gått bra, berättar Roth.

149 båtar var i år anmälda till tävlingen, vilket innebar mellan 600 och 700 seglare.

För alla är inte tävlingen i fokus - ungdomarna samlas för att festa i “regattasvansen”

För många ungdomar är Hangöregattan en slags årlig vallfärd, en resa till ett förlovat land med långa sandstränder, nattliga äventyr och ljummen lonkero.

I år lär festligheterna ha gått ganska lugnt till, vilket Roth är tacksam över.

Jouko Kavander
Bildtext Hangöregattans ungdomar samlas ofta på den så kallade "Lejonstranden" för att festa. Arkivbild.
Bild: Yle/Sofia Ekblom

– Vissa Hangöbor tycker att det är trevligt med hålligång och mycket folk i stan, medan andra väljer att fly fältet. I år känns det som om det varit lugnare än i fjol. Städningen gick smidigt, och för det bör vi tacka Hangö stad som skött det hela ypperligt, förklarar Roth.

Tävlingsområdet har hållits rent tack vare insatser från ungdomar som hjälpt till att plocka skräp och samla flaskor.

– Vi får hoppas att när de själva lär sig städa här som unga så förstår de att inte skräpa ner så mycket sen om några år när de deltar i festandet, säger Roth med ett leende på läpparna.

Röda Korsets frivilligarbetare erbjuder första hjälpen - inga större olyckor under kappseglingarna

Röda Korset var på plats under regattan för att kunna erbjuda första hjälpen vid eventuella olyckor.

I år gick tävlingen ändå lugnt till och Röda Korsets arbetare var endast tvungna att plåstra om lite skavsår och blåsor.

– Det var en väldigt lugn tävling, utan några större skador. På andra håll i staden är det ju lite vildare, berättar Mia Hammarberg som är chef för Röda Korsets första hjälpen-grupp i Hangö.

hangöregattan
Bildtext Polisen är närvarande under regattaveckoslutet, för att se till att festerna inte spårar ur. Arkivbild
Bild: Polisen

Hammarberg håller med om att årets regattaveckoslut var lugnare än för ett år sedan och tycker att festsällskapet verkade njuta utan att festen urartade.

– Orsaken till att det inte var lika mycket ungdomar på plats i år är antagligen att det var mycket andra evenemang som ordnades under det här veckoslutet, till exempel Ruisrock i Åbo. De unga som var på plats betedde sig väldigt bra i år, förklarar Hammarberg.

Vid behov samarbetar Hammarbergs arbetsgrupp med Raseborgs ambulans -och sjukhuspersonal. I år skedde ändå inget allvarligt under Hammarbergs arbetstid, och ambulanspersonalen behövde inte kontaktas.

– I år skedde inga farligare våldsamheter. Några lekslagsmål såg jag i början av kvällen, men de redde ut sig själva innan de hann utveckla sig till något allvarligare, säger Hammarberg.