Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nio vill ersätta Boris Johnson – fler namn att vänta

Från 2022
Rishi Sunak
Bildtext Rishi Sunak var tidigare favoriten att efterträda Johnson. Men hans skattearrangemang har väckt frågor.
Bild: Allstar Picture Library Ltd / Alamy/All Over Press

En rad tidigare och nuvarande ministrar har gett sig in i kampen om att bli partiordförande och Storbritanniens nästa premiärminister. Det finns ingen klar förhandsfavorit.

Kampen om att bli ordförande för det brittiska konservativa partiet och därmed också premiärminister pågår för fullt i Storbritannien. Nio konservativa parlamentsledamöter har hittills meddelat att de ställer upp i ordförandevalet och fler namn är att vänta.

De nio namnen hittills är Rishi Sunak, Penny Mordaunt, Sajid Javid, Jeremy Hunt, Nadhim Zahawi, Grant Shapps, Suella Baverman, Kemi Badenoch och Tom Tugendhat.

En av förhandsfavoriterna, utrikesminister Liz Truss, förväntas meddela om sin kandidatur inom kort.

Ben Wallace, även en av förhandsfavoriterna, har meddelat att han inte ställer upp.

Frågor om Sunaks skattearrangemang

De möjliga efterträdarna är ändå många, och det finns inga självklara toppkandidater. Den tidigare finansministern Rishi Sunak fick mest stöd i en färsk opinionsmätning bland konservativa partimedlemmar som i sista hand kommer att avgöra valet.

Sunak var tidigare en klar favorit att efterträda Johnsons, men tidigare i år försämrades hans chanser efter kritik kring familjens skattearrangemang och hans förmögenhet.

Sunak var, tillsammans med tidigare hälsominister Sajid Javid, central för förtroendekrisen mot Boris Johnson som fick fart i veckan efter att de två ministrarna avgick och deklarerade att de saknade förtroende för Johnson.

Flera tidigare ministrar

I tisdags utnämndes Nadhim Zahawi till finansminister istället för Sunak och han har tidigare fått beröm för sin hantering av coronapandemin, vilket han hade ansvar för inom regeringen.

Jeremy Hunt har tidigare haft flera ministerposter. Han förlorade mot Johnson i ordförandevalet år 2019.

Grant Shapps är kommunikationsminister, Suella Braverman är justitiekansler, Kemi Badenoch är tidigare jämställdhetsminister, medan Tom Tugendhat endast är parlamentsledamot.

Tidigare försvarsminister Penny Mordaunt är den senaste att meddela att hon ger sig in i ordförandekampen.

Källa: AFP, STT