Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Det krävs inga underverk mot Danmark" – Finlands scout ser brister i danska EM-laget, flaggar för arrogans och tycker att flera av de äldre inte håller måttet

Från 2022
Danmark tackar publiken under EM.
Bildtext De danska spelarna åkte på en kölhalning mot Tyskland.
Bild: Sven Beyrich/Sportfrauen/SPP/Shutterstock/All Over Press

En rörig uppladdning, en platt premiär. Danmark är ett frågetecken efter EM-starten, och Finlands scout tycker att ett mänskligt motstånd väntar.

Blekt, svagt och tafatt var tre ord som Yle Sportens kommentator Antti Koivukangas använde för att sammanfatta Danmarks insats i EM-starten mot Tyskland.

– Jag kan bara erkänna att vi var underlägsna. De var fysiskt starka, de var extremt snabba och då blev vi osäkra tidigt i matchen, sa förbundskaptenen Lars Søndergaard efter 0–4 i London.

Finska landslagets scout Kimmo Lipponen var på plats och tittade på Finlands två återstående motståndare i gruppen.

– När tio minuter var spelat konstaterade jag att Danmark är chanslöst. Det var klasskillnad, Tyskland var oerhört bra.

Lipponen gav medierna på plats vid Finlands söndagsträning i Stowe en utvärdering av det som väntar.

– I en match mot Tyskland måste allt slå in och vi behöver en överprestation. Mot Danmark krävs inga underverk. Vårt lag och danska laget är rätt likadana, men Danmark har Pernille Harder. Hon är ett undantag med sin teknik, fysik och vinnarvilja.

Matchas fel spelare?

Tyskland var bryska mot Harder och plockade bort Chelseas storstjärna. En nyckelfråga för blåvit del blir hur Finland lyckas eliminera Harder.

– Vi måste ligga nära, irritera henne och helt enkelt ge henne en dålig dag, säger mittfältaren Ria Öling.

Pernille Harder pratar med domare i EM.
Bildtext Pernille Harder kom inte loss mot Tyskland.
Bild: Daniela Porcelli/SPP/Shutterstock/All Over Press

Harder är en av många danska spelare som var med då Danmark tog EM-silver för fem år sedan. Är de för många?

Enligt Kimmo Lipponen matchades för många rutinerade spelare mot Tyskland.

– Kommer tränaren att ge de yngre chansen? Jag hade matchat några av dem i premiären. Jag har sett dem och de är bättre. Det finns några bland de äldre som inte riktigt räcker till, men det kräver en del från tränaren att göra de förändringarna.

Unga superlöftet Kathrine Kühl fick starta på bänken mot Tyskland, kom in och hann bli utvisad.

– Hon skulle ha passat perfekt i en match mot Finland där de har mer boll.

Finns luckor i försvaret

I premiären hade Finland bara 31 procents bollinnehav. Den siffran lär kunna stiga en aning mot Danmark, men räkna med ett Finland som siktar in sig på giftiga omställningar i likhet med 1–0-målet mot Spanien.

– Danmark är sårbara när de anfaller. De står högt, kan ligga kvar med bara ett par spelare och ingen av dem är en raket. Vi har bra möjligheter i kontringsspelet om passningarna sitter, säger Lipponen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Linda Sällström för upp Finland i en chockledning mot Spanien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Danmark har dessutom haft en rörig uppladdning med spelare som kom in sent, profilen Nadia Nadim var knäskadad och har gått en kamp mot klockan och på det hela taget verkar det lite oorganiserat i danska laget.

– Deras 3–4–3 är satt väldigt tydligt, men de har svagheter. Det finns också en viss arrogans hos en del spelare. De kan tappa boll enkelt och det gäller att vara redo att hugga, säger Lipponen.

Finland spelar mot Danmark i Milton Keynes på tisdag. Matchen startar klockan 19.00 och sänds i Yles kanaler.

Diskussion om artikeln