Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ägarstyrningsminister Tuppurainen avfärdar tyska krav på att Fortum ska bidra till att rädda Uniper

Tytti Tuppurainen i rött framför en mikrofon.
Bildtext Tytti Tuppurainen säger att problemen på gasmarknaden beror på Ryssland och Gazproms manipulation.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Tytti Tuppurainen (SDP) poängterar att Fortum redan har bidragit med 8 miljarder euro i lån och garantier till det tyska dotterbolaget Uniper.

Ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP), även EU-minister, gillar inte tanken att Fortum skulle skjuta in ytterligare kapital för att stödja sitt tyska dotterbolag Uniper.

Tysklands närings- och energiminister Robert Habeck sa i en intervju med en tysk radiostation i lördags att Fortum borde bidra till att rädda Uniper. Tuppurainen påminner om att Fortum sedan början av året har stött Uniper med lån och garantier på sammanlagt 8 miljarder euro.

– Det är ett väldigt betydande stöd från Fortum till Uniper och visar att Fortum är engagerat i att stödja Uniper genom den här gaskrisen. I det nuvarande läget ser vi som Fortums majoritetsägare ändå ingen möjlighet för Fortum att ytterligare rekapitalisera Uniper, säger Tuppurainen till Nyhetsbyrån STT.

Gazprom har endast levererat 40 procent av gasen

Fortum äger en majoritet av Uniper som har hamnat i allvarliga ekonomiska svårigheter på grund av uteblivna gasleveranser från Ryssland. Sedan mitten av juni har Uniper endast fått cirka 40 procent av den kontraktsenliga mängden gas från Ryssland och bolaget har tvingats köpa ersättande gas till betydligt högre priser.

Uniper är Tysklands största gasimportör.

Tuppurainen säger att störningarna på gasmarknaden är en följd av Rysslands krig i Ukraina och att Gazprom, som kontrolleras av president Vladimir Putin, manipulerar marknaden.

– Den här bakomliggande orsaken till de höga gaspriserna kommer inte att försvinna inom den närmaste framtiden, säger Tuppurainen som tillägger att en kortsiktig rekapitalisering inte skulle lösa själva problemet.