Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anna Signeuls ledarstil beskrivs som inhuman – källa till Helsingin Sanomat: "Det var maktmissbruk"

Uppdaterad 11.07.2022 10:16.
Anna Signeul under en landslagsträning.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Personer fick inte tala finska i Signeuls närvaro, arbete långt in på nätterna och inget konstruktivt samarbete. Det är några av vittnesmålen mot Anna Signeul från kollegor i landslandslaget.

Det har stormat kring Finlands förbundskapten Anna Signeul under den senaste veckan. Det hela började med att Yle Urheilus expert Maiju Ruotsalainen berättade om sina erfarenheter som assisterande tränare till Signeul.

Nu har även andra personer i Signeuls närvaro tagit bladet från munnen. Personerna har ställt upp anonymt för Helsingin Sanomat.

Källorna beskriver Signeuls metoder som utmattande, hårda och omänskliga. En källa beskriver behandlingen av Maiju Ruotsalainen som maktmissbruk.

– Anna Signeul sov väldigt lite och de andra tvingades också jobba väldigt sent. Ruotsalainen och videoanalytikern fick gå igenom situationer till sent på natten, i bland till klockan tre på morgonen.

– Jag anser att det är maktmissbruk. Endast hon fick säga när tränarteamet fick gå och lägga sig, säger källan.

På frågan om hur personen skulle beskriva Signeuls arbetssätt är svaret:

– Jag anser att det rätta ordet är omänskligt.

Inget konstruktivt samarbete

En annan källa säger att ju närmare Signeul man jobbade desto mer tryckt var stämningen. Källan berättar också att Ruotsalainen ständigt var i skottlinjen.

Källan beskriver också att Signeul bestämde allt och ingen fick jobba utgående från sina egna styrkor. Regelrätta utskällningar var också vanliga.

– De enskilda styrkorna i tränarteamet utnyttjades inte så bra som möjligt. Det var inget konstruktivt samarbete. Det var utmattande och stressande att bara vänta på att få höra vad man gjort fel.

En källa beskriver också kommunikationsproblem i truppen. I Signeuls närvaro fick inga andra språk än engelska och svenska förekomma. Finländska medlemmar i tränarteamet fick således inte tala finska sinsemellan.

Signeul bemöter kritiken

Enligt Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande har förbundets ledning diskuterat laget och verksamheten sedan starten.

– Arbetet är hårt och därför behövs ett dedikerat team. Språkfrågan hänger ihop med att huvudtränaren och resten av gruppen ska ha ett gemensamt språk. Det är naturligtvis klart för Anna och de andra tränarna att alla teamet ska må bra. Det har vi talat om, säger Casagrande till Helsingin Sanomat.

Anna Signeul har också svarat på källornas påståenden i ett mejl till tidningen. Hon skriver bland annat att hon stöder att kvinnor ska kunna kombinera moderskap och arbetsliv.

Gällande språket framhåller hon engelska som arbetsspråk så att alla ska kunna delta i diskussionerna. Signeul påpekar att det här är kutym i andra landslag och det handlar om att respektera andra.

Signeul påpekar att det kan bli långa arbetsdagar inom fotbollen men att alla ansvarar för sitt eget arbete och sina egna arbetstider. Hon avslutar mejlet med att intyga att hon bryr sig om allas hälsa och välmående.

Diskussion om artikeln