Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Andra gruppspelsomgången i gång i EM – England och Norge mot varandra i kvällens toppmöte

Uppdaterad 11.07.2022 21:19.
Sarah Puntigam och Carina Wenninger på planen.
Bild: Daniela Porcelli/SPP/Shutterstock/All Over Press

Kvällens godbit i fotbolls-EM är den sena matchen mellan två medaljkandidater: England och Norge.

Spelare i helvitt blickar framåt.
Bildtext Beth Mead gjorde enda målet när ett nervöst England vann i premiären.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kl. 22.00 England–Norge

Amex Stadium, Brighton
Kommentatorer: Christoffer Herberts och Vera Varis

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: ENG - NOR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Englands läge: Nerverna fortsatt på helspänn

Frankrike, Tyskland och Spanien fick fart på målskyttet direkt, medan Sverige och Holland tog poäng av varandra. Av turneringens stora favoriter var det värdlandet England som var minst imponerande i den första omgången.

Visst, tre poäng bärgades via 1–0 mot Österrike, men spelet var nervöst, skakigt och nästan krampaktigt.

Nu är frågan om nervknutarna löstes upp av premiärsegern, för redan nu väntar en match med väldigt mycket i potten.

Om Österrike gör sitt och slår Nordirland i tidiga matchen säkrar England en kvartsfinalplats i kväll via tre poäng mot Norge. Då kan den sista omgången användas till att vila nyckelspelare och lufta hela truppen i ett emotsett hemmamästerskap, ett perfekt läge för fortsättningen.

Men om Norge och Österrike skulle vinna i dag har England satt sig i ett minst sagt knivigt läge. Då har det engelska laget inte längre avancemanget i sina egna händer, utan med "fel" resultat i sista omgångens Österrike–Norge skulle England missa kvartsfinal i hemma-EM oberoende av vad laget själv gör i sista omgången.

Snacka om press att ta poäng i kväll. Sarina Wiegman har ännu inte förlorat en match som engelsk förbundskapten, men någon gång ska väl förlusten komma?

Norges läge: Som en andra premiärmatch

Norges första match i EM blev aldrig något riktigt test. Nordirland var helt enkelt för dåligt och med norsk ledning med 3–0 efter en halvtimme var matchen avgjord och resten blev en transportsträcka och väntan på fortsättningen.

När Norge nu spelar sin andra match är läget det samma som inför premiären, och utropstecknen och frågetecknen finns kvar. Framåt är laget bland de bättre i EM, med världsstjärnorna Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen i spetsen. Bakåt är det osäkert om laget kan mäta sig med de bästa, och målvaktsposten kan vara en svaghet.

En ändring i formationen kan därför vara aktuell, en övergång till trebackslinje och fem på mitten är inte omöjligt. Klart är i alla fall att Norge kommer att fokusera mer på defensiven och försöka täppa till på kanterna.

Matchen mot England är hur som helst en kamp som Norge sett fram emot länge. Laget kan också spela avslappnat, några avancemangsdrömmar förstörs inte i kväll och Norge behöver antagligen ett bra resultat mot Österrike i sista rundan, oavsett hur det går i kväll.

Spelare i röd tröja slåss om bollen med spelare i vit blus.
Bildtext Ada Hegerberg lyckades fint i sin EM-premiär mot Nordirland.
Bild: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Håll koll på: Ada Hegerberg mot toppmotstånd

Det var en rutininsats som gav hopp om väldigt mycket mer. Norskan Ada Hegerberg, en av världens allra främsta spelare, var tillbaka i en storturnering efter en lång landslagspaus. Lyonforwarden var bra mot Nordirland, med en målgivande passning och livligt spel.

Men något mål blev det inte och klart är att hon kan väldigt mycket mer. England är varnat. Scenen kan inte vara mer lockande, en match mot värdlandet i ett omsusat mästerskap. Den typ av inramning som Hegerberg älskar.

Kommentatorns tips: Bra fotboll och mål åt bägge håll

Höga förväntningar är på sin plats, det här kan bli EM:s bästa match hittills.

Ska vi tro att England låste sig en smula inför 70 000 åskådare på klassiska Old Trafford? Med turneringen i gång och i en mindre högtidlig omgivning på en mindre arena i Brighton kan hemmalaget kanske spela mer avslappnat?

Utgångstipset får bli 2–1 till England.

Diskussion om artikeln