Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vänsterförbundet föreslår miljonärskatt: "De rika välbärgade har råd att betala 0,5 procent mer"

Från 2022
Li Andersson med en take away-kaffe i ett sommargrönt Björneborg.
Bildtext En miljonärskatt skulle ge en halv miljard till att stärka välfärden, utan att det drabbar småföretagare eller vanliga arbetstagare, säger Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson.
Bild: Lehtikuva

Synen på beskattning verkar gå brett isär inom regeringen. När en del föreslagit sänkt skatt på arbete går Vänsterförbundet i stället ut med ett förslag om mer skatt för de tre procent av befolkningen med förmögenhet på över en miljon.

Vänsterförbundet har inlett veckan på debattforumet Suomiareena i Björneborg med ett utspel om högre skatt, för den del av befolkningen som sitter på miljonförmögenheter.

– Vi vill fortsätta satsa på våra välfärdstjänster och för att göra det behöver vi förutom en hög sysselsättningsgrad också tillräckligt med inkomster för staten, motiverar partiordförande Li Andersson.

Förslaget är en 0,5 procents skatt på förmögenheter på över 1 miljon, som inte skulle gälla egna bostäder eller allmännyttig egendom.

Andersson beskriver skatten som "väldigt måttlig". Enligt uträkningar skulle den gälla tre procent av befolkningen.

– Det är i sig en liten mängd människor, men det är människor som har stora förmögenheter. Det här skulle ge extra inkomster på en halv miljard till staten, säger Andersson.

I grunden handlar det om att Vänsterförbundet ser dagens skattesystem som orättvist: Finland har ingen förmögenhetsskatt, och VF påpekar att det finns många system för skattelättnader inom kapitalbeskattningen.

– Välbärgade människor har bättre förutsättningar att utföra skatteplanering och minimera sin skattesats, säger Andersson.

SFP säger nej – och flera partier talar nu för sänkt skatt på arbete

Frågan om beskattning är något många partier varit inne på i vår, bland annat har Samlingspartiet, Centern och SFP under sina partimöten i vår haft utspel om sänkt skatt på arbete.

Också inom regeringen verkar det alltså finnas väldigt olika syn på beskattning just nu.

När Anders Adlercreutz, ordförande för SFP:s riksdagsgrupp och också på plats i Björneborg, får höra om Vänsterförbundets förslag på miljonärskatt är hans första reaktion att en sådan inte är befogad.

– Jag upplever inte att det här är läget för en ökad progression. Snarare har vi varit hoppfullt inställda till tanken att man skulle kunna sänka skatten på arbete den här hösten. Via en lägre skatt på arbete kunde man ge människor mera pengar i vardagen, säger Adlercreutz.

Hur hushåll och företagare ska stödas för att klara av inflation och stigande bränsle- och energipris blir troligen en av de största frågorna för regeringens budgetmangling i höst.

Men Li Andersson säger att miljonärskatten inte är ett krav inför budgetmanglingen, utan ska ses som ett löfte inför riksdagsvalet.

– Jag antar att vi inför nästa val kommer att se många partier tala vackert för att förbättra saker, men ingen vill säga hur man ska betala för det. Nu vill vi i Vänsterförbundet presentera dels reformer inom välfärdsservicen, men också förslag på hur de kan finansieras med rättvisa skattereformer som inte drabbar vanliga småföretagare eller vanliga arbetstagare.