Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Efter avloppsläckaget: Säkert att simma i Gumnäs igen

Uppdaterad 14.07.2022 13:09.
Vy över Gumnäs, Raseborg
Bildtext Gumnäs badstrand ligger invid Pojo kyrkby i norra ändan av Pojoviken. Karis-Pojo reningsverk ligger inte långt ifrån i Åminnefors.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Avloppsvatten har läckt från Karis-Pojo reningsverk, men ny badvattenanalys visar att vattenkvalitéten vid närbelägna Gumnäs badstrand uppfyller kraven.

Nu kan man simma vid Gumnäs badstrand igen.

Avloppsvatten läckte under helgen ut från närbelägna Karis-Pojo reningsverk, uppger miljöhälsomyndigheten och det fanns en risk att vattnet vid badstranden inte uppfyllde kraven.

Badvattenkvaliteten utreddes med nya vattenprover under måndagen (11.7). På torsdag (14.7) visade vattenanalysen att det är tryggt att simma vid badstranden i Gumnäs.

Tekniskt fel orsaken

Klara Eklund, direktör för Raseborgs vatten, säger att läckaget berodde på ett tekniskt fel.

– Förmodligen kan det ledas till åskan. Också alarmsystemet slogs ut. Men felet är nu åtgärdat och vi ser också hur vi kan undvika att liknande situationer uppstår i framtiden.

Hon berättar att mellan 2000-3000 kubik hann rinna ut innan felet åtgärdades. Det är främst kolibakterierna som ledde till att man avrådde folk från att bada tills alla prover var klara.

Artikeln uppdaterades 11.7 klockan 17.17 med citatet av Klara Eklund, direktör för Raseborgs vatten, och 14.7 klockan 12:57 med information om att vattenkvalitén uppfyller kraven och att avrådan från bad vid Gumnäs badstrand upphävs.