Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland skärper sina regler efter coronafallen – munskydden åkte på då Signeul berättade om läget i EM-truppen: "Givet att alla är rädda för smitta"

Anna Signeul under EM 2022.
Bildtext Anna Signeuls landslag har två luckor att fylla till matchen mot Danmark.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Dag sex av fotbolls-EM – och nu är coronaviruset ett hett samtalsämne. Finland är drabbat, Anna Signeuls landslag har ökat noggrannheten. "Det kan ändå komma fler fall", säger Finlands förbundskapten.

Dagen före gruppspelsmatchen mot Danmark gick det finska landslaget ut med beskedet att Tuija Hyyrynen och en person i ledarstaben har testat positivt för covid-19.

Finland är verkligen inte enda EM-laget med coronafall i truppen. Holland, Tyskland, England och Österrike finns också bland de drabbade nationerna.

Dessutom uppges noroviruset ha spridit sig rejält i Schweiz och över en tredjedel av spelartruppen är drabbad.

Spricka i fotbollsfesten? Åtminstone präglades både Finlands och Danmarks presskonferenser inför tisdagens möte av frågor om hälsosituationen.

– Alla är oroliga i alla sexton lag nu. Vi får försöka ta ett steg tillbaka och vara extra noggranna för spelarnas skull, så att de får chansen att uppleva sin dröm, säger Finlands förbundskapten Anna Signeul.

Efter de positiva coronatesten har Finland skärpt sina regler. När journalisthopen bänkade sig i pressrummet i Milton Keynes EM-arena var munskydd obligatoriskt.

– Det är givet att alla spelare är rädda för att bli smittade. Men trots att vi försöker skydda oss kan det ändå komma fler fall.

– Men att bli smittad betyder inte riktigt samma sak som för ett år sedan. Tuija är inte helt borträknad från turneringen.

Dansk passning till andra lag

Det danska laget körde utan munskyddstvång och under måndagen träffade spelarna sina familjer.

– Vi håller distans, har följt alla regler och fortsätter så. Vi gör rätt, jag vet inte vad andra gör. Jag har sett en del bilder efter matcher och där har det varit mycket närkontakt, säger Danmarks tränare Lars Søndergaard.

– Vi satsar på att vara förnuftiga.

Danska landslaget samlat i ring under EM.
Bildtext Danske förbundskaptenen Lars Søndergaard (i mitten) tror på ett välorganiserat Finland på tisdag.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Søndergaard betonar vikten av att alla måste ta individuellt ansvar.

– Vi är säkra på att våra spelare är smarta och tar ansvar.

Rutinerade Sanne Troelsgaard ville inte blåsa upp coronaläget.

– Vi har våra regler och följer dem. Våra läkare följer läget noga. När jag träffade min familj var det utomhus och de hade gjort snabbtest. Efter matchen mot Tyskland sov vi inte så mycket och det här gav oss några timmar ledigt och ett tillfälle att le igen.

Engman borträknad

Rent fotbollsmässigt vet båda lagen om att den enda vettiga beställningen från tisdagens match är tre poäng. Finland tvingas gå för seger med en helt nykomponerad högerkant.

Adelina är borträknad. Hon känner inte av sitt baklår så mycket, men vi riskerar ingenting. Hon sitter inte ens på bänken

― Anna Signeul

Hyyrynen är coronasmittad och Adelina Engmans baklårskänning stoppar henne från spel.

– Hon är borträknad. Hon känner inte av sitt baklår så mycket, men vi riskerar ingenting. Hon sitter inte ens på bänken, säger Signeul.

Förbundskaptenen vill inte förstora avbräcken dagen före avspark.

– Det är ju jättetråkigt för spelarna. Alla har siktat mot EM och sen blir man skadad eller sjuk. Men vi har andra spelare som kan göra det bra och vi tror på dem.

Förväntar sig anstormning

Signeul säger att hon inte vill lägga för stor vikt vid hur svagt Danmark var i premiären mot Tyskland. Hon sätter den matchutgången mer på kontot "Urstarkt Tyskland".

Hon räknar upp en hög press, snabba omställningar och starka kantspelare som danska styrkor. Och, förstås, en viss Pernille Harder.

– Vi har stor respekt för Danmark, Harder har både snabbhet och skicklighet med bollen och kan driva med fart. Dessutom är hon smart på planen och vi måste hålla koll på henne hela tiden.

– Vi vet att vi har chansen. Det är kanske inte en måstematch, men det är en match som ger oss möjligheten att gå till kvartsfinal. Beroende på läget i matchen kan vi ta lite risker på slutet för att gå för segern.

Finland spelar mot Danmark i Milton Keynes på tisdag. Matchen startar klockan 19.00 och sänds i Yles kanaler.

Diskussion om artikeln