Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gator i Åbo centrum svämmade över till följd av störtregnet i lördags: "Regnvattnet fick helt enkelt inte plats i dagvattenbrunnarna"

Störtregn på en gata.
Bildtext Regnet som öste ner satte sina spår i Åbo centrum. Illustrerande arkivbild.
Bild: Anna Ruda / Yle

I lördags var det kraftiga skyfall, vilket orsakade skador på gator och byggnader i Åbo centrum. Till följd av det rikliga regnet svämmade också dagvattenbrunnar över i Åbo.

En av byggnaderna som tog skada av skyfallet är biografen Finnkino Kinopalatsi i Åbo. Biografen har varit tvungen att hålla stängt sedan lördagen till följd av de skador som regnet orsakade.

Vattnet vällde in i försäljningsutrymmena, men inte in i biosalongerna.

– Vi håller som bäst på att städa och torka försäljningsutrymmena. Målet är att öppna upp biografen igen under den här veckan, i bästa fall kan vi öppna redan på tisdag, säger Finnkinos försäljningschef Hannele Wolf-Mannila.

BIld av ett informationsblad.
Bildtext Finnkinos biograf i Åbo har varit stängd sedan lördagen på grund av vatten som vällde in i försäljningsutrymmena efter lördagens störtregn.
Bild: Lucas Ekblad / Yle
Metallinen rakennusaita rajaa Turun toria. Aidan sisäpuolella on keltaisia ja valkoisia putkia. Kulku ohi on estetty punavalkokeltaisella rakennusaidalla.
Bildtext Även byggarbetsplatsen vid Salutorget i Åbo tog skada av lördagens störtregn.
Bild: Sofia Tawast / Yle

Dagvattenbrunnarna svämmade över

Den som rörde sig i Åbo centrum efter lördagens skyfall kunde lägga märke till att det fanns mycket vatten på en del gator.

Enligt Anna Räisänen vid avdelningen för stadsplanering vid Åbo stad berodde översvämningarna på att dagvattenbrunnarna inte klarade av att hantera den stora mängd regn som kom på en timmes tid.

– Regnvattnet fick helt enkelt inte plats i dagvattenbrunnarna. sådana här överraskande, rikliga skyfall är därför problematiska för dagvattensystemet, säger Räisänen.

Kaivon kantta avataan magneettityökalulla
Bildtext Det är utmanande att utveckla dagvattensystemet i centrala Åbo eftersom det finns knappt om utrymme i centrum. Arkivbild.
Bild: Sami Takkinen / Yle

I Åbo centrum är det svårt att åtgärda problemen med dagvattensystemet, eftersom det råder brist på utrymme både ovanför och under jorden.

– Däremot är det lättare att bygga hållbara och effektiva dagvattensystem på nyare stadsområden, säger Räisänen.

Sexfaldigt vattenflöde vid avloppsreningsverket

Lördagens skyfall ledde också till att större vattenmassor strömmade genom Kakolabackens avloppsreningsverk.

– Då det regnade på lördagen mätte vi att vattenflödet var sex gånger större än normalt, säger Jarkko Laanti som är kvalitets- och miljöchef vid Kakolabackens avloppsreningsverk.

Till följd av det var avloppsreningsverket tvunget att släppa igenom en del vatten utan att rena det.

Kakolabackens reningsverk
Bildtext Vattenflödet vid Kakolabackens avloppsreningsverk var sex gånger så stort som normalt under lördagens regnskur. Arkivbild.
Bild: Turun seudun puhdistamo Oy

– Som tur är varade regnskuren inte så länge, säger Laanti.

För att lösa problemet med översvämningar behöver man enligt Laanti komma åt det verkliga problemet, det vill säga områdena som ligger under jorden.

– Vi borde hitta de mest problematiska ställena och se till att de är i skick. Problemet är att dagvattenrören läcker in i avloppssystemet på en del ställen, säger Laanti.

Diskussion om artikeln