Hoppa till huvudinnehåll

Sport

8-0! – Norge åkte på EM-historiens största förlust när England bjöd på stor hemmashow: "Gör ont att stå där ute och känna sig hjälplös"

Norsk spelare deppar, engelska spelare jublar.
Bildtext Frida Maanum och Norge deppade under en kväll när England jublade i Brighton.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

England mot Norge förväntades bli en tajt kamp om gruppsegern. Det blev utklassning och förnedring. Värdlandet vann med 8–0 i EM-historiens största slakt under en kväll när absolut ingenting gick norsk väg.

Norska kaptenen och mittbacken Maren Hjelde var förståeligt nog fåordig efter mardrömskvällen i Brighton.

– Det är brutalt. Det gör ont, säger Hjelde till NRK.

Då hade Hjelde från första parkett fått se England rita om historieböckerna. Inget lag hade tidigare vunnit en EM-slutspelsmatch med mer än sex måls marginal.

Nu vann England med 8–0, nytt EM-rekord, både på dam- och herrsidan.

– Nu måste vi ta hand om oss själva. Det här var en brutal lärdom, säger Hjelde.

– Vi tyckte att vi hade en bra matchplan och spelade bra genast i början. Men de sista 85 minuterna var hemska, sammanfattar Norges tränare Martin Sjögren på Uefas hemsida.

England som i trans

Det första målet kom efter en väldigt tveksamt dömd straff då Ellen White teatraliskt slängde sig innan Georgia Stanway förde upp England i ledning från elva meter.

Men efter det föll Norge ihop, som ett korthus. England spelade som i trans samtidigt som det norska laget var chockat och paralyserat. Och England gjorde mål på mål på mål på mål på mål ...

– Det gör ont att spela. Det gör ont att stå där ute och känna sig hjälplös. Framför allt lider jag med spelarna, säger Norges svenska tränare Sjögren till NRK efter utklassningen.

Tränare grubblar vid sidlinjen i mörk kavaj.
Bildtext Norges svenska tränare Martin Sjögren gjorde inget för att ändra på matchbilden före paus.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Efter fyra engelska mål på 13 minuter var ställningen 6–0 i paus, nytt EM-rekord i sig.

I andra halvlek försökte Norge täta till och slängde in fler försvarare, men utan resultat. England gjorde i stället ytterligare två mål mot ett Norge som inte hade ett enda skott på mål under hela matchen.

– Det är jävligt svårt att säga att det finns positiva saker att ta med sig efter att vi har förlorat med 8–0 och varit mer eller mindre utspelade i 75 minuter. Helst av allt vill vi glömma det här. Ju fortare desto bättre, säger Sjögren som totalsågades av tidigare norska storspelare i nationens tv-sändningar för att han inte gjorde något för att stoppa raset i första halvlek.

Mead gjorde hattrick

Samtidigt som de norska spelarna såg ut att vilja sjunka genom marken njöt England till fullo inför en begeistrad hemmapublik.

Beth Mead gjorde ett hattrick och klättrade upp i topp på turneringens skytteliga med fyra mål totalt. Ellen White satte två mål och närmar sig Wayne Rooneys rekordnotering för engelska A-landslagsspelare.

Och Lauren Hemp och inhopparen Alessia Russo antecknade sig också i målprotokollet under en kväll när allt gick engelsk väg.

– Jag hittar inga ord för att beskriva det. Jag bara älskar att vara här, älskar att vara en del av det här laget. Jag älskar varje minut av det. Det är otroligt att känna som jag gör just nu, säger Beth Mead till BBC.

"Det är fan inte enkelt"

Segern betyder att England redan säkrat avancemang till kvartsfinal och första platsen i gruppen. Sista gruppmatchen mot Nordirland blir helt betydelselös då det nordirländska laget garanterat slutar sist i gruppen.

Vem som blir tvåa i Grupp A avgörs i matchen mellan Norge och Österrike. För österrikarna räcker det med en poäng, det norska laget behöver en seger.

– Nu handlar det om att visa att vi är en stark grupp. EM är inte över. Det är en jävligt stor tröst. Vi har fortsatt detta i egna händer, säger Sjögren.

– Det gäller ju att försöka gå vidare. Det är fan inte enkelt men ju fortare vi kan göra det desto bättre rustade kommer vi att vara inför kampen mot Österrike, säger Martin Sjögren på presskonferensen i Brighton efter tränarkarriärens tyngsta kväll.

Resultat, grupp A:

England–Norge 8–0 (6–0)

12' Georgia Stanway (straff) 1–0
15' Lauren Hemp 2–0
29' Ellen White 3–0
34' Beth Mead 4–0
38' Mead 5–0
41' White 6–0
66' Alessia Russo 7–0
81' Mead 8–0

Publik: 28 847.