Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Stormatch i Finlands grupp – två av mästerskapets stora favoriter möts

Från 2022
Uppdaterad 12.07.2022 21:40.
Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: GER - ESP (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sjukdom, skador, coronasmitta, en inflammerad tränardiskussion och en förlust i premiären. Finlands EM har inte gått som planerat. Men poäng mot Danmark kan ännu förlänga EM-festen – och det brukar de blåvita fixa.

Finland föll med flaggan i topp i premiären mot Spanien och efter förlusten med 1–4 är laget inte ens sist i gruppen, eftersom Danmark några timmar senare föll med ännu större siffror mot Tyskland. Nu möts två förlorande lag, och den som blir utan poäng i kvällens nordiska möte löper stor risk att vara avsågat redan inför slutomgången.

Kl. 19.00 Danmark–Finland

Stadium MK, Milton Keynes
Kommentatorer: Christoffer Herberts och Minea Lassas

Direkt efter matchen blir det eftersnack med kommentatorerna på Yles Arena.

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: DEN - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Danmarks läge: Uppretat och revanschsuget

Danmark gick till final i den senaste EM-turneringen och kom till England med stora förväntningar. Därför var magplasket i premiären ännu jobbare.

Tyskland körde över Danmark med 4–0 i en match där det danska laget inte gjorde sig själv rättvisa och aldrig kom upp i egen nivå. Stjärnan Pernille Harder, som under säsongen gjorde 15 på 27 matcher för engelska ligaettan Chelsea, var exempelvis osynlig och kunde inte lyfta sitt lag.

Insatsen var så undermålig att den närmast bemötts med ilska i den danska truppen, som nu har för avsikt att knyta näven och visa vad den går för mot Finland.

Ytterligare bensin på elden slängde det finländska lagets scout Kimmo Lipponen som i en intervju med Yle slog fast att det "inte krävs några mirakel" för att slå Danmark. "Förutom Harder är Finland och Danmark rätt lika", analyserade Lipponen, ett uttalande som uppmärksammats i Danmark och höjt motivationen i laget ytterligare.

Som om det skulle behövas.

Finlands läge: Tvingat till ändringar

Många av övriga EM-lagen är i samma läge så ingen anledning att tycka synd om sig själv här, men ändå: Finland har efter avancemanget ägnat 17 månader åt att mejsla fram bästa tänkbara elva till EM-slutspelet, och när stunden äntligen är kommen är den elvan inte tillgänglig.

I premiären saknades sjuka mittbacksstjärnan Natalia Kuikka, i den andra matchen måste högerflanken helt och hållet göras om. Både högerbacken Tuija Hyyrynen (corona) och högeryttern Adelina Engman (lårskada) saknas, och uppgiften att sätta stopp på Pernille Harder som håller till på vänsterkanten blir inte direkt enklare.

Hela EM-tillvaron har blivit rörigare än vad den finländska truppen hoppats på, med en nödvändig debatt om Anna Signeuls metoder som ständigt bjuder på nya avslöjanden, och covidbekymmer som lett till att Finland infört nya försiktighetsåtgärder mitt under turneringen.

För att det ska bli några poäng i EM måste fler än veteranerna Linda Sällström och Tinja-Riikka Korpela kliva fram. Finns förutsättningarna?

Spelare i vit tröja jublar.
Bildtext Annica Sjölunds sena kvittering grejade en poäng mot Danmark i Finlands senaste EM.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Håll koll på: Den osannolika EM-statistiken

När det handlar om fotboll är Danmark definitivt storasyskon och Finland den mindre medlemmen i den nordiska fotbollsfamiljen.

Därför är Finlands EM-saldo mot de rödvita ännu mer speciellt.

Finländska landslag, dam eller herr, har spelat i EM-slutspel fem gånger. Alla fem gånger har Danmark varit i samma grupp, ett helt osannolikt faktum i sig. Och vad otroligare är, hittills har Finland aldrig förlorat.

Damerna slog Danmark i EM både 2005 och 2009, och knep en poäng 2013. Och herrarna vann över Danmark i Köpenhamn för ett drygt år sedan. Om den märkliga blåvita sviten håller i sig i Milton Keynes lever Finlands turnering ända in i slutomgången, också en poäng är garanterat tillräckligt för att hålla avancemangsdrömmen vid liv ända till lördag kväll.

Kommentatorns tips: Verkligheten hinner ikapp

Vi visste det på förhand: Allt måste funka perfekt för att underdogen Finland ska kunna ta VM-poäng. Men hittills har utgångspunkten inte varit optimal, vare sig när det gäller skadeläge eller uppladdning.

Danmark håller trots allt en högre klass som realistiskt sett tar ut sin rätt. En dansk seger är klart mest sannolik, förslagsvis med 2–0.

Kl. 22.00 Tyskland–Spanien

Brentford Community Stadium

Kommentatorer: Mikael Oivo och Minea Lassas

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: GER - ESP (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Två av EM-turneringens största förhandsfavoriter möts i kväll på Brentford Community Stadium i London. Den åttafaldiga Europamästaren Tyskland ställs mot damfotbollens nya stormakt Spanien.

Tysklands läge: Mentalt viktig match visar var laget står

Tidigare överlägsna Tyskland har slagits ut i kvartsfinal i senaste EM och VM. Det starka tyska självförtroendet har rubbats. I detta EM finns det gott om lag som håller Tysklands nivå, och det mesta behöver klaffa för tyskarna för att kamma hem EM-bucklan den här gången.

En seger över den nya stormakten Spanien skulle stärka det sargade självförtroendet ytterligare efter den stabila 4–0-segern över Danmark förra veckan.

Tyskland har åtta spelare från VfL Wolfsburg som förlorade stort mot FC Barcelona i semifinalen i Champions League. Spökar den förlusten i bakhuvudet inför kvällens drabbning? Spanien har nio spelare från Barcelona i sin trupp.

Spaniens läge: Ny roll som förhandsfavorit

Spanien har aldrig besegrat Tyskland. Spanien har aldrig ens varit nära att ta sig till en mästerskapsfinal. Men ändå är Spanien förhandsfavorit mot Tyskland i mångas papper.

I takt med att FC Barcelona har blivit ett av Europas allra bästa klubblag har det spanska landslaget tagit enorma kliv i sin utveckling. Landslaget har inte åkt på en förlust på över två år. Den förlustfria sviten är uppe i 24 matcher.

I sina tre tidigare EM-turneringar har Spanien aldrig gått längre än till kvartsfinal och aldrig faktiskt lyckats vinna fler än en match per turnering. I kväll kan laget ändra på den statistiken och samtidigt koppla greppet om gruppseger och rätten att få möta sannolikt Norge i stället för England i en kommande kvartsfinal.

Håll koll på: Hur hanterar lagen bortfallen mot tufft motstånd?

Inför turneringen åkte Spanien på enorma skadesmällar då världens kanske bästa spelare för tillfället, Alexia Putellas, och landslagets främsta målskytt genom tiderna, Jennifer Hermoso, blev tvungna att stiga åt sidan. I 4–1-segern över Finland klarade sig spanjorskorna ypperligt utan sina två största stjärnor men mot Tyskland kan det bli svettigare.

Även Tyskland saknar en av sina största spelare då Lyons stjärna Dzsenifer Marozsan missar EM på grund av en knäskada. Klarar det unga storlöftet Lena Oberdorf av att dominera på mittfältet mot de ettrigt pressande spanjorskorna?

Kommentatorns tips: Väldigt jämn match på kommande

De här två lagen kan gott och väl mötas på nytt senare i turneringen – i en final. Ingendera lyckas ta ett mentalt övertag i kväll.

Matchen slutar oavgjort, 1–1 eller 2–2.

Diskussion om artikeln