Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Britten Mo Farah i BBC-dokumentär: Flydde inte Somalia med sina föräldrar – flögs från Djibouti med människosmugglare och övergav namnet Hussein Abdi Kahin

Från 2022
Mo Farah firar med den brittiska flaggan.
Bildtext Mo Farahs mamma bor kvar i Somalia, pappan sköts ihjäl.
Bild: EPA-EFE/Stephanie Leccoq/All Over Press

Mo Farah har skördat stora framgångar i friidrott. Det blev fyra OS-guld och sex VM-guld för den nu 39-årige britten. Nu avslöjar han nya detaljer om sitt förflutna.

Friidrottsstjärnan Mo Farah kommer med nya uppgifter om sin historia i en BBC-dokumentär som sänds på onsdag. I en artikel på BBC:s sajt berättar Farah om vad som egentligen hände då han på 90-talet flyttade från Afrika till Storbritannien.

Farah har tidigare sagt att han kom till Storbritannien från Somalia som flykting tillsammans med sina föräldrar.

I BBC-dokumentären berättar Farah att hans mamma och två bröder bor kvar på en gård i Somaliland – en självutropad republik på Afrikas horn. Pappan Abdi sköts ihjäl då Mo var fyra år gammal.

Då Farah var nio år gammal flögs han från Djibouti till Storbritannien med en kvinna han aldrig förr träffat. Han avslöjar att han åkte i väg med falska resedokument och falskt namn – Mohamed Farah. Han hette egentligen Hussein Abdi Kahin.

Mo Farah fotograferas tillsammans med sina barn.
Bildtext Mo Farah har tre barn. Två tvillingdöttrar och en son.
Bild: STELLA Pictures / Splash News / All Over Press

Farah säger att han under sina första år fick jobba för att få mat bordet. Då han var tolv år gammal började han skolan, trots svaga färdigheter i engelska. Så småningom placerades Farah i en somalisk familj och år 2000, som 17-åring, fick han brittiskt medborgarskap.

Farah vann det mesta som går att vinna på 5 000 och 10 000 meter år 2011–2017 då det blev fyra OS-guld och sex VM-guld på distanserna. De enda plumparna i protokollet var två VM-silver: i Daegu 2011 på 10 000 meter och i London 2017 på 5 000 meter.

Farah säger att han vill berätta sin historia för att utmana de allmänna uppfattningarna.

– Jag hade ingen aning om att det finns så många som går igenom exakt det jag fick uppleva. Det visar bara vilken tur jag hade.

– Det som verkligen räddade mig var att jag stack ut med min löpförmåga, säger Farah till BBC.

Diskussion om artikeln