Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WAPO: Terrorgruppen IS planerade attacker med kemiska vapen i Europa – hade långt utvecklade planer på massproduktion av kemiska vapen

Från 2022
Uppdaterad 12.07.2022 10:07.
Kuvakaappaus ICIJ:n videosta, ISIS-joukkoja Irakissa.
Bildtext Då IS tog över stora delar av Irak och Syrien var målet att erövra hela Mellanöstern. Gruppens ledare såg kemiska vapen som en del av det målet.
Bild: Kansainvälinen tutkivien journalistien järjestö ICIJ

Terrorgruppen IS program för kemiska vapen leddes av Saddam Husseins kemvapenexpert. Gruppen planerade att använda vapnen i terrordåd i västra Europa.

Att terrorgruppen IS tillverkade och använde kemiska vapen på slagfälten och mot civila på slagfälten i Irak och Syrien har varit känt sedan länge.

Tidningen Washington Post har nu fått ta del av underrättelseuppgifter som visar att gruppen hade långtgående planer på att massproducera både kemiska och biologiska vapen.

Det är ganska horribelt att tänka sig vad som kunde ha skett om IS hade använt sig av kemiska vapen, istället för skjutvapen och bomber, för att utföra ett av sina angrepp i en stor europeisk stad.

Programmet leddes av en före detta expert på kemiska vapen vid Iraks diktator Saddam Husseins kemvapenprogram.

Tanken var att använda vapnen i stor skala både i striderna i Irak och i Syrien, men också i storskaliga terrordåd i västra Europa, skriver Washington Post.

Minst 18 människor, flera av dem barn, togs in för vård efter misstankar om att de hade utsatts för klorgas
Bildtext Kemiska vapen användes flera hundra gånger under krigen i Syrien och Irak. Åtminstone 20 angrepp bekräftas ha utförts av IS. Bilden är från Ghouta i Syrien.

Salih al-Sabawi som ledde programmet, var officerare och kemist i Iraks armé och jobbade vid Husseins huvudsakliga kemvapenlaboratorium i Muthanna från 1989 till programmets nedläggning 1991.

Hans huvudsakliga område var att utveckla mycket kraftig senapsgas.

Förbittrad över att Iraks kemiska vapen förstördes ska han ha anslutit sig till IS föregångare redan i ett tidigt skede efter invasionen av Irak år 2003.

Massproduktion och test på levande fångar

Till skillnad från många andra experter som IS anlitade verkar Sabawi ha varit en entusiastisk medlem i organisationen.

Han ska personligen ha svurit dess dåvarande ledare Abu Bakr al-Bagdadi trohet, framgår det i underrättelseuppgifterna.

En man sitter i skräddarställning på golvet. Han har långt skägg och en svart huva på sig.
Bildtext Sabawi ska ha haft personlig kontakt med IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.
Bild: EPA-EFE

Programmet för att tillverka stora mängder kemiska vapen ska ha startats med al-Baghdadis stöd kort efter att IS tog över stora delar av Syrien och norra Irak år 2014.

Målet var då att erövra hela Mellanöstern, och avskräcka västvärlden från att ingripa med massiva terrordåd.

Tanken var då att kemiska vapen skulle spela en stor roll i den planen.

IS ska ha organiserat en storskalig operation för att samla material och utrustning. Sabawi behövde från olika fabriker, skolor, sjukhus och laboratorier i de erövrade områdena.

– De bokstavligen tömde de här anläggningarna på utrustning för att få allt de behövde, säger Jeff Brodeur, före detta expert på kemiska vapen vid USA armé.

IS använder tiotusentals civila som mänskliga sköldar i Mosul enligt FN. Dessa civila är på väg till ett flyktingläger från de södra utkanterna av Mosul som har intagits av regeringsstyrkor
Bildtext Striderna för att återta Mosul av IS pågick i månader och tvingade nästan hela befolkningen på flykt.
Bild: EPA/HO HANDOUT

Sabawi grundade sedan ett högkvarter vid Polytekniska fakulteten vid Mosuls universitet, där arbetet med att utveckla tillverkningen började.

I en utredning under FN:s ledning framgår det att de olika kemiska vapnen testades på levande fångar med dödliga följder innan de togs i bruk på slagfälten.

Åtminstone 20 angrepp

Utredare har bekräftat åtminstone 20 angrepp som IS utförde med kemiska vapen, den dödligaste i kurdiska Taza Khurmatu år 2016 då IS kemvapenprogram redan låg i ruiner.

Åtminstone 600 människor fick symptom i ett angrepp där senapsgas användes, tre personer dog senare trots vård.

Redan tidigare spred angreppen skräck bland den kurdiska befolkningen som mindes hur hela samhällen hade utsatts för kemiska vapen av Saddam Husseins armé i slutet av 80-talet.

De fick också larmen att gå i Washington. Med hjälp av lokala kurdiska styrkor sattes en gemensam operation i gång för att samla uppgifter om IS kemiska vapen, skriver Washington Post.

Det dröjde inte länge för operationen att komma Salih al-Sabawi på spåren.

Uppgifterna tydde på att Sabawi nu förutom senapsgas också hade siktet på att tillverka andra kemiska och biologiska vapen, ricin, botulinum och till och med mjältbrand.

Angrepp mot europeiska städer

Uppgifterna tydde också på att al-Baghdadi hade gett order om att de kemiska vapnen inte bara skulle användas på slagfälten, utan också i terrordåd i städer i västra Europa.

Tanken var att skapa stora lager av kemvapen som kunde föras till terrorceller i Europa.

– Siktet var riktat specifikt mot stora städer i västra Europa, säger en underrättelseofficer till Washington Post.

President Barack Obama hedrar minnet av offren i Paris
Bildtext Angreppet i Paris år 2015 blev IS dödligaste terrordåd i Europa. Landets dåvarande president Francois Hollande och USA:s dåvarande president Barack Obama hedrar offren.
Bild: EPA/PHILIPPE WOJAZER / POOL MAXPPP OUT

– Men de verkade också utreda möjligheten att angripa amerikanska baser på kontinenten eller på andra håll. De hade sedan tänkt slå till mot de lättaste målen.

En IS-cell utförde ungefär samtidigt, år 2015, sitt dödligaste terrordåd i Europa, angreppet i Paris som krävde långt över 100 liv.

Sabawi dödas, programmet ödeläggs

Den enda officiella uppgiften om drönarangreppet som dödade Sabawi kom i ett kort uttalande i slutet av 2015.

USA:s försvarsministerium sade sig ha dödat en expert på kemiska vapen vid namn Abu Malik.

Washington Post har kunnat bekräfta att Sabawi använde namnet Abu Malik inom IS, och att han dödades på väg från Mosuls universitet till sitt hem i stadens utkant.

Samtidigt riktade USA flygräder mot alla de kemvapenanläggningar underrättelseoperationen hade kunnat kartlägga.

Angreppen ödelade i stort sett hela IS program för tillverkningen av kemiska vapen.

Ilmasta kuvattu räjähdys, vieressä näkyy tankki.
Bildtext Sabawi dödades i ett drönarangrepp USA utförde i Mosul i slutet av år 2015.
Bild: AOP

IS lyckades aldrig bygga upp programmet igen och tvingades snart på defensiven.

Trots det kunde gruppen använda sig av de vapen Sabawi hade tillverkat så sent som år 2017.

Hade programmet kunnat fortsätta tror experter som Wasington Post har talat med att konsekvenserna både i regionen och längre bort skulle ha varit katastrofala, framförallt för civila.

– Om Abu Malik hade överlevt, hade hans erfarenheter från Saddams kemvapenprogram gjort hotet från IS kemiska vapen mycket värre, säger Gregory Koblentz, professor vid George Mason University.

– Det är ganska horribelt att tänka sig vad som kunde ha skett om IS hade använt sig av kemiska vapen, istället för skjutvapen och bomber, för att utföra ett av sina angrepp i en stor europeisk stad.

Källor: Washington Post, Unitad, Reuters, AFP, AP,