Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olli Juolevi och Juho Lammikko dumpas av sina klubbar, Henrik Borgströms kontrakt köps ut – på onsdagskvällen börjar dominobrickorna falla i NHL

Från 2022
Uppdaterad 12.07.2022 12:26.
Olli Juolevi, Juho Lammikko och Henrik Borgström spelar ishockey.
Bildtext Framtiden är oviss för Olli Juolevi, Juho Lammikko och Henrik Borgström.
Bild: All Over Press

Förberedelserna inför den kommande NHL-säsongen är i full gång. På onsdag inleds kontraktsskrivningen på allvar och en rad hockeyfinländare får då möjlighet att skriva på för nya klubbar.

På onsdagskvällen öppnas spjällen på spelarmarknaden i Nordamerika då NHL-klubbarna får börja teckna kontrakt med samtliga kontraktslösa spelare.

Nu har klubbarna bestämt sig för vilka spelare de fortsättningsvis vill satsa på och vilka de dumpar.

Fyra finländare ingår uppenbarligen inte i sina klubbars framtidsplaner: anfallarna Juho Lammikko (Vancouver) och Otto Somppi (Tampa Bay) samt backarna Niclas Almari (Pittsburgh) och Olli Juolevi (Detroit).

Spelarna i kvartetten fick inget qualifying offer-kontraktserbjudande och blir därmed obegränsade fria agenter.

Finländarna som fick ett kontraktserbjudande

Kasper Björkqvist, Pittsburgh
Kaapo Kakko, NY Rangers
Kasperi Kapanen, Pittsburgh
Kaapo Kähkönen, San Jose
Patrik Laine, Columbus
Artturi Lehkonen, Colorado
Ukko-Pekka Luukkonen, Buffalo
Niko Mikkola, St. Louis
Jesse Puljujärvi, Edmonton
Tarmo Reunanen, Carolina
Arttu Ruotsalainen, Buffalo
Eetu Tuulola, Calgary
Urho Vaakanainen, Anaheim
Kristian Vesalainen, Winnipeg

Fjorton finländare fick ett kontraktserbjudande och är därmed fortsättningsvis knutna till sina tidigare klubbar. I sällskapet ingår även spelare som redan kritat på för europeiska klubbar: Kasper Björkqvist (Kärpät), Tarmo Reunanen (Lukko), Eetu Tuulola (Ilves) och Kristian Vesalainen (Malmö).

Även om spelarna inte skulle skriva på ett NHL-kontrakt tillhör de fortsättningsvis sina nordamerikanska klubbar.

Vad betyder "qualifying offer"?

Spelare som sitter på utgående kontrakt med kontraktstatusen restricted free agent (RFA), begränsad fri agent, måste erbjudas qualifying offer-kontrakt för att klubben ska få behålla sin fortsatta ensamrätt till spelaren.

Spelaren måste alltså få ett ettårigt kontraktserbjudande som ger minst samma grundlön som under den senaste säsongen. Spelaren har då möjlighet att ta erbjudandet eller fortsätta förhandla om ett annorlunda kontrakt. De flesta fortsätter att förhandla.

Dominik Kubalik spelar ishockey.
Bildtext Dominik Kubalik gjorde 30 mål på 68 matcher under sin nykomlingssäsong 2019–20. Säsongen 2021–22 blev det 17 mål på 78 matcher och Chicago ville inte erbjuda honom ett ettårskontrakt värt fyra miljoner dollar.
Bild: imago images/Larry MacDougal/ All Over Press

I vissa fall väljer klubbarna att inte ge ett qualifying offer-kontraktserbjudande i rädslan för att spelaren tar erbjudandet och blir överbetald. Då handlar det oftast om spelare som har en hög lön och svag säsong i bagaget.

Tongivande spelare, som blev utan ett qualifying offer, och därmed har möjlighet att skriva på för konkurrerande klubbar på onsdag är Chicagoanfallarna Dominik Kubalik och Dylan Strome samt Washingtons målvakt Ilja Samsonov.

Ibland händer det att spelaren som inte fått ett qualifying offer ändå fortsätter i sin tidigare klubb, men går ner i lön. Med tanke på att den finländska kvartetten Lammikko, Somppi, Almari och Juolevi har suttit på minimikontrakt är den rimliga slutsatsen att de helt enkelt inte har någon plats i klubbarnas framtidsplaner.

Henrik Borgström dumpas

En femte finländare som får tacka för sig är Chicagoanfallaren Henrik Borgström. Chicago meddelade på måndagskvällen att klubben köper ut Borgströms kontrakt.

Borgström har ett år kvar på avtalet som säsongen 2022–23 hade gett honom 1,1 miljoner dollar.

Henrik Borgström firar ett mål.
Bildtext Henrik Borgströms (till vänster) fjärde NHL-säsong var ingen succé: saldot på 52 matcher var 4+3=7 poäng.
Bild: David Berding-USA TODAY Sports/All Over Press

Chicago går in för ett ombygge, inte minst beträffande offensiven. Borgström och Brett Connolly köps ut från sina kontrakt, medan Kubalik och Strome inte fick något kontraktserbjudande.

I samband med NHL-draften skickades måltjuven Alex DeBrincat till Ottawa och centerlöftet Kirby Dach till Montreal. Brandon Hagel gick i slutet av grundserien förlorad till Tampa Bay.

Nu spekuleras det i om den stora stjärnan Patrick Kane och lagkaptenen Jonathan Toews kommer att be om en transfer. Duon är knuten till Chicago, som tippas bli ett bottenlag, i ett år till.

Många profiler utan kontrakt

På onsdag klockan 19 börjar kontaktsskrivningen för avtalslösa spelare. Förra året skrevs hela 163 kontrakt till ett totalvärde på 785 miljoner dollar då marknaden öppnades.

På backsidan är John Klingberg (tidigare i Dallas) det stora namnet. På målvaktssidan riktas blickarna mot Jack Campbell (Toronto) och Darcy Kuemper (Colorado) som är ute efter nya klubbar.

Toronto behöver inte leta efter något stort målvaktsnamn efter att ha värvat Matt Murray från Ottawa. Ottawa betalar 25 procent – drygt 1,5 miljoner – av Murrays kontrakt som är värt 6,25 miljoner dollar per säsong. Toronto får även även två draftval, ett i den tredje och ett i den sjunde omgången, i kompensation för att ha tagit över Murrays feta kontrakt.

Filip Forsberg spelar ishockey.
Bildtext Kommer Filip Forsbergs kontrakt att vara sommarens värdefullaste? Det färska avtalet är värt 68 miljoner dollar.
Bild: Christopher Hanewinckel-USA Today/All Over Press

Bland anfallarna finns det en hel hög intressanta namn: Claude Giroux (Florida), Johnny Gaudreau (Calgary), Evander Kane (Edmonton), Jevgenij Malkin (Pittsburgh), Ondrej Palat (Tampa Bay) och David Perron (St. Louis).

Nya kontrakt
SpelareKontrakt
Filip Forsberg, Nashville8 år x 8 500 000 USD
Valerij Nitjusjkin, Colorado8 år x 6 125 000 USD
Kris Letang, Pittsburgh6 år x 6 000 000 USD
Adrian Kempe, Los Angeles4 år x 5 500 000 USD
Rickard Rakell, Pittsburgh6 år x 5 000 000 USD
Tony DeAngelo, Philadelphia2 år x 5 000 000 USD
Ville Husso, Detroit3 år x 4 750 000 USD
Marc-André Fleury, Minnesota2 år x 3 500 000 USD
Aleksandr Georgijev, Colorado3 år x 3 400 000 USD
Eetu Luostarinen, Florida2 år x 1 500 000 USD
Otto Koivula, NY Islanders2 år x 800 000 USD
Robin Salo, NY Islanders2 år x 800 000 USD

Diskussion om artikeln