Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera vitsvanshjortar får fällas i Egentliga Finland – sakkunnig vid Viltcentralen: "Vi beviljar avsiktligt fler jaktlicenser än vad jägarna tror sig kunna skjuta"

Från 2022
Uppdaterad 12.07.2022 16:24.
vitsvanshjort
Bildtext I Egentliga Finland finns landets största hjortstam då det gäller vitsvanshjort.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Viltcentralen har valt att göra en liten ökning i antalet licenser för att fälla vitsvanshjortar i Egentliga Finland. Med en jaktlicens kan man antingen fälla ett fullvuxet hjortdjur eller två kalvar.

För vitsvanshjorten beviljades 24 544 jaktlicenser, vilket räcker till att fälla över 30 000 vitsvanshjortar. Förra jaktsäsongen fälldes dryga 25 000 hjortar.

– De licenser som beviljades inför jaktsäsongen är mer än tillräckliga, redan förra året skulle det ha varit möjligt att fälla mycket fler hjortar med de beviljade licenserna, säger Antti Rinne som är älgförvaltningsområdesplanerare vid Viltcentralen.

Flera licenser blev alltså oanvända förra året och i år beviljades ännu fler licenser än tidigare.

En vitsvanshjort på en äng.
Bildtext Jaktsäsongen börjar i september och för att jakten ska leda till en minskning av hjortstammen krävs en effektiv jakt ända in i slutet på jaktsäsongen.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Hur många vitsvanshjortar som slutligen fälls begränsas inte av antalet licenser, säger Rinne. Han förklarar att Viltcentralen strävar efter att bevilja fler licenser för vitsvanshjortar än vad jägarna klarar av att fälla.

– Det är helt avsiktligt att vi beviljar fler jaktlicenser än vad jägarna tror sig kunna skjuta. Vi gör det för säkerhets skull så att licenserna verkligen räcker till. Om det visar sig att det vore möjligt att skjuta fler hjortar än planerat, finns det licenser kvar för att göra det.

Målsättningen är att vitsvanshjortarna ska minska markant

I Egentliga Finland finns landets största hjortstam då det gäller vitsvanshjort. I flera år i rad har jägarna slagit rekord i antal fällda hjortar.

– Vi tror att hjortstammen i Egentliga Finland äntligen har börjat minska, men det betyder inte att vi inte fortsättningsvis måste vara effektiva. Stammen måste ännu minskas markant innan vi når målsättningen och kan vara nöjda med situationen.

Hur länge kan det ta innan hjortstammen minskar markant?

– Vi har nu strävat efter en markant minskning i flera år, men sedan har hjortstammen ändå överraskat oss. Vi hoppas att stammen nu verkligen börjar minska ordentligt de kommande åren, men det krävs förstås väldigt mycket av jägarna för att de ska fortsätta jaga på den här nivån som de gör nu, säger Rinne.

Jaktsäsongen börjar i september och för att jakten ska leda till en minskning av hjortstammen krävs en effektiv jakt ända till slutet av jaktsäsongen.

Rinne påminner också om att många jägare är hobbyjägare, och därför kan det också ibland vara svårt att hinna jaga så mycket som vore önskvärt.

Lättare att jaga på fastlandet än ute i skärgården

Rinne säger att jägarna i Egentliga Finland överlag är effektiva i hela landskapet. Viltcentralen har beviljat mycket licenser i den åboländska skärgården, men jakten ute i skärgården skiljer sig från jakten på fastlandet, påminner Rinne.

– Att jaga i skärgården är mycket mer krävande för jägarna. De måste ta sig ut till olika öar för att jaga, och återvända med båt nattetid under mörka höstmånader.

minkjakt
Bildtext Bildsättningsbild. Att jaga i skärgården är mycket mer krävande än på fastlandet för jägarna, då man ofta rör sig med båt till olika öar.
Bild: Arash Matin / Yle

De jaktlicenser som beviljades för att skjuta älg var ett tiotal fler än tidigare år. För älgjakt beviljades sammanlagt knappt 1600 jaktlov. Till skillnad från hjortstammen är älgstammens storlek i Egentliga Finland nära målsättningen.

Artikeln har uppdaterats 12.7.2022 klockan 16.24 med ett förtydligande i rubriken och ingressen om att jaktloven gäller Egentliga Finland.

Diskussion om artikeln