Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Krögare i Borgå har lyckats hitta säsongspersonal både från andra städer i Finland och utlandet

Från 2022
Uppdaterad 14.07.2022 17:31.
barmästare
Bildtext Sampsa Muhonen jobbar som barmästare på restaurang Wilhelm Å. Han har bland annat hittat på egna drinkar för baren.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

I våras berättade krögare om svårigheter med att hitta personal inför sommarsäsongen. Vi besökte två restauranger i Borgå för att ta reda på hur läget nu ser ut.

Robert von Bell, krögare vid restaurang Ranta-Aitta berättade i våras att de hade brist på särskilt kockar. Nu berättar han att situationen med kökspersonal är bättre.

– Det går bra nu fast det såg lite dåligt ut då i april och maj. Nu har vi fullanställt och behöver inte till personal, säger von Bell.

Von Bell berättar att de hade tur när några som tidigare hade jobbat för honom meddelade att de kunde återvända för att jobba den här sommaren.

Också Jarmo Grönman som är krögare vid sommarrestaurangen Wilhelm Å, säger att de har lyckats till stor del att minska på personalbristen.

– I år var det nästan tio gånger svårare än i fjol att hitta personal. Vi spred annonserna överallt och jag frågade alla mina kontakter om de kunde komma, säger han.

Grönman berättar att de har hittat arbetskunniga kockar men på servitörsidan finns det också personal som saknar utbildning eller arbetserfarenhet.

– Alla våra servitörer är jätteduktiga men när som helst skulle vi kunna ta några till. Våra unga servitörer börjar nämligen skolan nu i augusti och då kan de bara jobba under veckosluten, säger Grönman.

"Trevligt att också se den här staden"

Mika Ahlfors är en av kockarna som arbetar på Ranta-Aitta under sommaren. Han kommer ursprungligen från Helsingfors men har bott redan två år i Borgå.

– Jag hittade arbetsplatsannonsen på Facebook. Jag är en utbildad kock men har också ett eget företag och skriver manus för filmer och romaner. På grund av coronan har det varit lite svårare att jobba på kulturbranschen så jag har jobbat mer som kock, berättar Ahlfors.

Kocken kockar i Ranta-aitta i Borgå
Bildtext Mika Ahlfors berättar att han klarar sig bra i det flerspråkiga köket på Ranta-Aitta. "Jag kan alltid bamla stadis slang", skrattar Ahlfors.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Ahlfors säger att det gemensamma språket i köket är engelska.

– Vi har kockar som kommer från Polen, Litauen, Australien och Japan. Däremellan finns det finlandssvenska kockar som ibland pratar svenska med varandra, berättar han.

Sani Lönn i sin tur lagar mat i köket på Wilhelm Å den här sommaren. Likt Ahlfors så hade också Lönn hittat arbetsplatsannonsen på Facebook.

– Jag kom hit från Tammerfors med min man, som också jobbar här som kock. Vi hade inte tidigare besökt Borgå och tänkte att det kunde vara trevligt att också se den här staden.

Lönn har säsongsarbetat på många olika ställen i Finland och också utomlands. På branschen har hon varit i tio år.

Säsongsarbetare trivs i Borgå

Sampsa Muhonen är barmästare på Wilhelm Å. Han kommer ursprungligen från Nyslott men bor nuförtiden i Kuopio. Muhonen har jobbat som barmästare i tjugoåtta år och har jobbat många säsonger till exempel i Saariselkä.

– Hit hamnade jag på det sättet att jag var bekant med krögaren Jarmo Grönman och blev den vägen tillfrågad att jobba här för sommaren, berättar Muhonen.

namnskylt
Bildtext Muhonens namskylt berättar att han kan tala finska, engelska och Savolaxdialekt.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Muhonen tycker att hans nuvarande arbetsplats är den bästa som han någonsin har haft.

– Allt funkar mycket bra här. Både arbetsgivare och kunder kan jag lovprisa. Jag har blivit överraskad över hur speciellt artiga och vänliga kunderna har varit här. Kunderna i till exempel Lappland har också varit artiga men här är nivån helt annorlunda, berättar han.

Också Sani Lönn och Mika Ahlfors har trivts i sitt arbete.

– Vi har haft mycket kunder och mängden bara fortsätter att öka. Borgå som stad är också jättefin sommarstad, säger Lönn.

kocken kockar
Bildtext Sani Lönn njuter av sommaren i Borgå.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Ahlfors berättar att oavsett brådskan är det alltid trevligt att komma till jobbet.

– Miljön i Gamla stan är historisk och vacker. Den inspirerar också mig i skrivandet, berättar han.

Sampsa Muhonen berättar att han redan har lovat att komma tillbaka nästa sommar för att jobba i Wilhelm Å. Sani Lönn och Mika Ahlfors vet ännu inte vad de kommer att göra nästa sommar men de tycker inte att det vore en helt omöjlig tanke att jobba på samma plats också då.