Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya rullskidbanan i Västerby snart klar – nya skytteplatsen uppfyller dagens krav

Från 2022
Öppet landskap omringat av skog, containrar i bakgrunden.
Bildtext Den nya skytteplatsen är ett stort bygge. Skidskyttetavlorna kommer att placeras i containrarna som skymtar i bakgrunden.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Snart kan rullskidåkare bege sig ut till Västerby för en tur på den splitternya banan. Skidskytteplatsen är också ny.

Arbetet med den nya banan för skidskytte och rullskidor i Västerby fortsätter men det ska inte dröja länge förrän Österby sportklubbs stora satsning står klar.

Rullskidbanan kan tas i bruk så fort den har asfalterats.

– Går det bra är det i slutet av augusti, säger Niklas Nyman, chef för samhällstekniken i Raseborg. Han är också huvudtränare och kassör vid Österby sportklubb ÖSK och har varit involverad i planeringen av banan.

Den asfalterade banan kommer att vara cirka 1,5 kilometer lång. Asfalteringen inleds i augusti. Också armaturer och belysning saknas ännu.

Niklas Nyman står utomhus på en parkering och tittar in i kameran.
Bildtext Niklas Nyman har varit en stor del av banans planeringsarbete.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Användare från när och fjärran

Det finns få banor för rullskidåkning i Finland. ÖSK, som ligger bakom bygget, har själv cirka 50 aktiva medlemmar som förväntas använda banan regelbundet.

Niklas Nyman påpekar också att man ofta ser rullskidåkare på cykelvägen mellan Ekenäs och Karis, även sådana som kommer längre ifrån. Banan väntas alltså locka användare också längre bortifrån.

Den gamla skytteplatsen var undermånlig på flera sätt

Den gamla skytteplatsen i Västerby uppfyller inte dagens krav. Tavlorna på den nya skytteplatsen är placerade inne i containrar där blyet samlas upp i stället för att hamna i terrängen. På den gamla skytteplatsen samlas blyet inte upp.

Grusväg omgärdad av skog.
Bildtext Asfalteringen av den blivande rullskidbanan inleds i augusti.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Eftersom tavlorna är i containrar har de också skyddsvall både bakom och omkring sig. De gamla tavlorna hade skyddsvall endast bakom.

Nu ska skytten och tavlan dessutom befinna sig på samma höjd. På den gamla skjutplatsen är höjdskillnaden nästan en meter, förklarar Niklas Nyman.

Budgeten ser ut att hålla

Hela bygget beräknas kosta 360 000 – 370 000 euro.

Raseborgs stad har bidragit med cirka 100 000 euro av den summan. Statligt understöd står för ytterligare ungefär 100 000 euro av kostnaderna. Resten av projektet har finansierats av olika stiftelser, däribland Sophie von Julins stiftelse samt stiftelser som arbetar för att främja skidsport i Finland.

Budgeten har varit tajt säger Niklas Nyman. Man har varit tvungen att utföra en del arbete med talkokraft. Tills vidare ser budgeten dock ut att hålla, säger han.