Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fina sviten mot Danmark bruten – storstjärnan Pernille Harder nickade Finland i sank

Uppdaterad 13.07.2022 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Finland förlorade mot Danmark – se höjdpunkterna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland höll tätt i 72 minuter men sedan slog Pernille Harder till. Den danska storstjärnan nickade in målet som gör att Finland får åka hem efter sista gruppspelsmatchen.

Danmark har varit en lämplig motståndare för Finland i EM-historien. Både 2005 och 2009 blev det seger medan mötet i gruppspelet 2013 gav ett kryss.

Nu bröts ändå den här sviten för Finland. Det blev en 0–1-förlust och chansen till avancemang är därmed borta.

Inför matchen hade Finland talat om att inte ge Pernille Harder något utrymme – det lyckades ganska bra men i 72:a minuten gick det inte längre. Den danska storstjärnan avgjorde med ett nickmål.

– Vi kämpade väldigt bra och hade förtjänat mer. Danmark var i final i förra EM och vi måste komma ihåg hur bra lag vi mötte. Vi försvarade mycket bättre inne i straffområdet nu än i första matchen, säger lagkaptenen Tinja-Riikka Korpela.

Danmark tog kommandot

Finland blev tillbakapressat tidigt i matchen och då Harder inte fick utrymme var det Nadia Nadim som skapade chanser. Drygt tio minuter in i första halvlek fick hon två lägen.

Först hade hon ett skott i famnen på Tinja-Riikka Korpela och minuten senare en styrning men Korpela sträckte ut och fick en hand på bollen.

– Det var ett mycket bättre Danmark nu, de kom ut och försökte få hål på oss tidigt. Det blev mycket försvarsspel för oss och det blir jobbigt då vi inte har bollen så mycket, säger förbundskaptenen Anna Signeul.

Tinja-Riikka Korpela med bollen.
Bildtext Korpela räddade Finland i början av matchen.
Bild: Tomi Hänninen

Danmark var det bättre laget i första halvlek medan Finlands anfallsspel ofta var trubbigt. De blåvita spelarna hade också problem med bollmottagningarna och det symboliserades bäst av Eveliina Summanen som gjorde en svag första halvlek.

Det var också finländska bolltapp som ledde till några danska chanser i mitten av första halvlek. Bland annat fick Harder ett friläge som Korpela var snabbt ute på och räddade, och Katrine Veje hade ett skott som Korpela klistrade.

Finland hade inte ett enda skott på mål i första halvlek men två som gick utanför. Den första chansen fick Summanen i den 19:e minuten och den andra och bästa hade Emma Koivisto strax före paus.

Ytterbacken blev helt ren inne i straffområdet men skottet med vänsterfoten var svagt och gick utanför det danska målet.

Harder nätade, Christensen räddade Danmark

Den andra halvleken fortsatte med danskt övertag och stabilt försvarsspel av Finland. Efter en timmes spel lyckades Finland också få ett skott på mål.

Ria Öling kom rättvänd och testade från distans men Danmarks målvakt Lene Christensen kunde lätt plocka ner bollen.

Danmark tog in fräscha ben i andra halvlek och det kom sedan att fälla avgörandet. Först bommade inhopparen Karen Holmgaard ett jätteläge men i 72:a minuten kom det danska målet.

Efter en kaotisk situation i straffområdet fick storstjärnan Harder pannan på bollen och den seglade in i mål.

– Vi skulle ha behövt vara mer beslutsamma i boxen. Danmark är ett bra lag men inte på något sätt överlägsna. Tyvärr fick de målet, säger Natalia Kuikka.

Danska spelare jublar.
Bildtext Ett mål räckte för Danmark mot Finland.
Bild: Natalie Mincher/SPP/Shutterstock/All Over Press

Danmark hade sedan full kontroll på händelserna och Finland lyckades inte skapa speciellt mycket – fram till den 93:e minuten.

Inhopparen Jenny Danielsson fick till ett riktigt bra skott men Christensen i målet var med på noterna och räddade till en hörna.

– Det var nära men målvakten gjorde en riktigt bra räddning, säger Danielsson.

Närmare än så kom inte Finland som åkte på andra raka förlusten i EM. Noll poäng på två matcher betyder att Finlands mästerskap är över efter gruppspelet.

– Jag är ändå stolt över spelarna och vi visste att det skulle bli tufft. Vi är besvikna men alla gav allt hela tiden. Försvarsmässigt är vi väldigt bra, säger Signeul.

Förbundskaptenen gjorde bara två byten i matchen. Då Finland jagade en kvittering byttes Linda Sällström ut mot Olga Ahtinen och på stopptid fick Danielsson komma in.

– De som var på planen spelade bra defensivt, det gäller att behålla balansen försvarsmässigt. Vi försökte förändra lite i laget och fick lite tryck men samtidigt får vi det då Danmark faller tillbaka och är nöjda med 1–0, säger Signeul.

Resultat:

Danmark–Finland 1–0 (0–0)

72´ 1–0 Pernille Harder

Finland 4–4–2: Tinja-Riikka Korpela – Emma Koivisto, Anna Westerlund (90´Jenny Danielsson), Natalia Kuikka, Elli Pikkujämsä – Essi Sainio, Emmi Alanen, Eveliina Summanen, Ria Öling – Linda Sällström (76´Olga Ahtinen), Sanni Franssi

Diskussion om artikeln