Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här vill partierna stödja folket när mat- och bränslepriserna stiger: Sänkningar i skatt på både mat, bränsle och inkomst kastas fram

Från 2022
Petteri Orpo och Riikka Purra tittar på varandra i diskussion på partiledardebatt i Björneborg.
Bildtext Petteri Orpo (Saml) vill sänka skatten på arbete, Riikka Purra (Sannf) vill sänka den på bränsle och bensin.
Bild: Lehtikuva

Ett av de stora ämnena under MTV:s partiledardebatt på tisdag var förstås inflationen och hur folket ska stöttas när priserna stiger. Samlingspartiet sade rakt ut att det är medelklassen som nu behöver stöd – och vänstern höll inte alls med.

Under våren har partierna i tur och ordning gått ut med åtgärdsförslag för att stödja de sinande hushållskassorna under inflationen. På den partiledardebatt som MTV ordnade på Suomiareena i Björneborg på tisdagen sammanfattades diskussionen. Det hettade till också kring vilka -medborgare det egentligen är som mest behöver stöd.

Vänsterförbundet: Sänk matmomsen

Diskussionen inleddes med att de andra fick ta ställning till Vänsterförbundets förslag på sänkt mervärdesskatt på livsmedel.

– Lägre matpriser är ett effektivt sätt att stödja de mest utsatta, sade Li Andersson och lyfte upp fattiga barnfamiljer, sjukskrivna och arbetslösa där en stor andel av hushållsutgifterna i dag går till mat.

Andersson fick mothugg av flera partier men av olika orsaker. SFP representerades av partiets vice ordförande Silja Borgarsdóttir-Sandelin som sade att det finns en risk att en matmomssänkning inte skulle synas i konsumentpriserna. Det samma påpekade Centerns debattrepresentant, minister Petri Honkonen, som ändå poängterade att senast matmomsen sänktes var det Centern som var statsministerparti.

– Det är många som har det svårt med de stigande priserna och vi måste överväga alla alternativ att stödja folk, sade Honkonen.

De Grönas Maria Ohisalo sade att en matmomssänkning visserligen skulle hjälpa de tusentals barnfamiljer som riskerar hamna i barnfattigdom, men samma skattesänkning skulle också gå till välbärgade som inte behöver den.

Andersson fick stöd från ett oväntat håll.

– Det är sällan jag håller med Vänsterförbundet men jag håller med gällande sänkningen på matmomsen, sade Hjallis Harkimo, Rörelse Nu.

– Jag har talat med folk i branschen och vet att matpriserna inte kommer stiga med bara 10 procent utan snarare med 15–20.

Samlingspartiet och SFP: Sänk skatten på arbete

Också Samlingspartiet och SFP upprepade utspel från sina partimöten tidigare i sommar, nämligen att de vill sänka skatten på arbete.

– Att lätta på inkomstskatten skulle ge människor mer pengar kvar i handen för både lön och pension, sade Orpo.

Samlingspartiet kallar den föreslagna skattesänkningen för arbetsmiljarden och Orpo menade att läget är så akut att den skattesänkningen tillfälligt kan finansieras till och med med lån.

Nu skulle det vara viktigt att stödja medelklassen!

Petteri Orpo

Orpo sade i praktiken också rakt ut att Samlingspartiet inte anser det är de med de lägsta månadsinkomsterna som behöver mest stöd nu.

– Låginkomsttagarna betalar redan väldigt lite skatt i Finland. Nu skulle det vara viktigt att stödja medelklassen!

Det här möttes med applåder i publiken men med stor frustration hos Li Andersson:

– Petteri Orpo, personer med min inkomstnivå behöver inte din skattesänkning den här hösten. Pengar ska inte läggas på skattelättnader för oss, de behöver läggas på barnfamiljer och pensionärer och andra som verkligen behöver dem.

Petteri Orpo, personer med min inkomst behöver inte din skattesänkning

Li Andersson

Socialdemokraterna representerades i debatten av riksdagsledamot Niina Malm som också underströk att stöd nu måste riktas till den del av befolkningen som har lägst inkomster. Hon lyfte också upp lättnader för barnfamiljer, som till exempel lägre avgifter för småbarnspedagogik som en lösning.

Centerns Petri Honkonen sade att en sänkt matmoms ger ett tydligare stöd i just problemet att klara de dagliga utgifterna, jämfört med en sänkt inkomstskatt för precis alla. Centerns ordförande Annika Saarikko har tidigare i vår talat för en sänkning i inkomstskatten för dem som har lägst inkomster.

Kristdemokraternas Sari Essayah sade att skattesänkningar ska riktas mot låg- och medelinkomsttagare och absolut inte hela befolkningen, eftersom det då är de rika som vinner mest på det. KD föreslår också höjningar i barnbidraget som en lösning.

Sannfinländarna: skjut upp klimatmålen och sänk bränsleskatten

Sannfinländarna lyfte upp att det är priset på bränsle och energi som måste ner, och det genom skattesänkningar.

– Inflationen var hög redan före kriget, allt är inte Rysslands fel, sade Purra.

På en direkt fråga av debattledarna om vilka partier som stöder sänkningar i bränsleskatten var det Sannfinländarna, Rörelse nu och Kristdemokraterna som svarade ja – Samlingspartiet gjorde redan i vintras klart att de inte är för en sänkning av bränsleskatten.

Petri Honkonen försökte som regeringsrepresentant påminna om att regeringen redan fattat flera beslut om stödåtgärder för bilburna och för transportbranschen: bland annat har stödet för arbetspendling höjts och så har lättnaderna på distributionsskyldigheten av biobränsle redan i sommar sänkt priserna vid bensinpumpen.

Purra sjöng ändå samma visa som hela vintern och våren hittills, nämligen att regeringen måste ge upp sina ambitiösa klimatmål och sänka priset på bränslen.

Då underströk De Grönas Maria Ohisalo att det uttryckligen är de länder som inte har ambitiösa klimatmål som hamnat efter i den gröna omställningen och har stora problem nu, på grund av sitt stora beroende av fossila bränslen.