Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Här är de åtta kandidaterna som samlade 20 namn och kan ersätta Boris Johnson som partiledare för konservativa partiet

Åtta bilder, ett porträtt av varje person som vill efterträda Boris Johnson.
Bildtext Åtta konservativa politiker lyckades samla det stöd på 20 parlamentsledamöter som krävdes för att ställa upp i partiledarvalet.
Bild: Lehtikuva

Kandidatnomineringen för att efterträda Boris Johnson är avslutad. En överraskning var att Sajid Javid inte lyckades samla de 20 namn som behövdes för att kandidera.

Den första omröstningen i valet av en ny partiledare för konservativa partiet börjar på onsdag, då minst en av kandidaterna faller ut. Den nya partiledaren kommer också att ersätta Boris Johnson som premiärminister för Storbritannien.

Åtta kandidater lyckades samla ihop stöd av 20 parlamentsledamöter, vilket krävs för att kandidera i valet.

Överraskande lyckades tidigare hälsominister Sajid Javid inte samla ihop 20 namn och drog sig ur ordförandekampen. Javid avgick förra veckan i protest mot Johnson, tillsammans med finansminister Rishi Sunak, vilket eskalerade förtroendekrisen som fällde statsministern.

Här är de åtta som deltar i ordförandevalet.

Rishi Sunak

Rishi Sunak
Bildtext Rishi Sunak är en av förhandsfavoriterna.
Bild: Allstar Picture Library Ltd / Alamy/All Over Press

Rishi Sunak har av många setts som Johnsons naturliga efterträdare. Han fick synlighet då han valdes till finansminister 2020, ett jobb som innebar att han bland annat ansvarade för utdelningen av miljarder pund för att stödja företag och arbetare under coronapandemin.

Sunak bötfälldes däremot, precis som Johnson, för att ha deltagit i en av regeringens fester trots strikta coronarestriktioner och det har påverkat hans popularitet en aning.

Sunak har sagt att de andra kandidaternas löften om skattesänkningar inte är trovärdiga, och han vill sänka skatterna först då inflationen är under kontroll.

Sunak är förhandsfavoriten enligt vadslagningsbyråerna.

Liz Truss

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss.
Bildtext Liz Truss är en av regeringens stora profiler.
Bild: Mateusz Wlodarczy / AOP

Utrikesminister Liz Truss tog över den högt profilerade posten i september efter att ha varit landets handelsminister. Hon är också Storbritanniens chefsförhandlare med EU om frågor som gäller brexit.

Truss har inte gjort någon hemlighet av att hon tar modell av den tidigare premiärministern, järnladyn, Margaret Thatcher, då hon publicerar utvalda bilder på sociala medier. Om hon blir vald säger hon att hon genast vill sänka skatterna och återkalla en höjning av inkomstskatten.

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt i svart med väska på axeln.
Bildtext Penny Mordaunt.
Bild: Lehtikuva

Handelsminister Penny Mordaunt var den första kvinnan som innehade posten som Storbritanniens försvarsminister, även om Johnson sparkade henne 2019 då han blev premiärminister eftersom hon hade stött hans motkandidat till partiledare, Jeremy Hunt.

Mordaunt har en bakgrund inom dokusåpor. Hon spelade senare en framträdande roll i brexitkampanjen 2016.

Jeremy Hunt

Stobritanniens utrikesminister, premiärministerkandidaten Jeremy Hunt
Bildtext Jeremy Hunt.
Bild: EPA-EFE/PETER MORRISON

Jeremy Hunt har tidigare haft flera ministerposter, han har varit både hälso- och utrikesminister. Han ställde också upp mot Johnson i ordförandevalet 2019, men förlorade klart och blev av med sin ministerportfölj.

Hunt har hållit sig framme bland annat genom att nagelfara regeringens coronapolitik.

Tom Tugendhat

Tom Tugendhat
Bildtext Tom Tugendhat.
Bild: PjrNews / Alamy/All Over Press

Parlamentsledamoten och den tidigare soldaten Tom Tugendhat har inte varit minister, men han leder det inflytelserika utrikesutskottet i parlamentet. Han ses som en centerkandidat inom partiet.

Han har sagt att han vill samarbeta med en bred koalition av kollegor för att överbrygga splittringar inom regeringen.

Kemi Badenoch

Kemi Badenoch
Bildtext Kemi Badenoch.
Bild: Jeff Gilbert / Alamy/All Over Press

Kami Badenoch har arbetat som programutvecklare och inom finansbranschen. Hon växte upp i Nigeria och säger att hon upplevde fattigdom på nära håll.

Hon ansågs till en början inte vara ett av de stora namnen, men stöd av Michael Gove, en tungviktare inom partiet, har ökat hennes profil.

Hon vill sänka skatterna och leda en begränsad regering med fokus på det viktigaste.

Nadhim Zahawi

Nadhim Zahawi
Bildtext Nadhim Zahawi.
Bild: Lehtikuva

Nadhim Zahawi gjorde sig känd som vaccinminister under pandemin, och hade en nyckelposition för att landet lyckades få tillgång till vacciner så fort. Zahawi är medgrundare till marknadsundersökningsföretaget YouGov.

Han föddes i Irak i en kurdisk familj och kom till Storbritannien som barn när hans föräldrar flydde landet under Saddam Husseins styre.

Suella Braverman

Suella Braverman
Bildtext Suella Braverman.
Bild: Lehtikuva

Suella Braverman är parlamentsledamot och advokat som blev Englands riksåklagare år 2020.

Braverman är en euroskeptiker och brexit-anhängare och hon säger att hon vill leverera alla "de stora möjligheterna som brexit medför". Det inkluderar en hård linje mot invandring. Hon vill också att Storbritannien inte ska behöva lyda under Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

Källor: AP, AFP