Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krönika: Signeul stod helt handlingsförlamad då EM-hoppet släcktes – det var svårt att begripa varför absolut ingenting hände

Anna Signeul efter match i EM.
Bildtext Anna Signeuls Finland förlorade med 1–0 mot Danmark.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Släckt och stängt, Finland är på väg hem från fotbolls-EM. Tusen saker att diskutera, men nu stinker det mest om tränarens bristande tro på det som finns på bänken.

Ett drygt år av letande, fumlande och famlande sedan EM-avancemanget. Till sist var det här vi hamnade.

Finländska spelare rasade ner i varsin hög på gräsmattan. Slagna och fullständigt medvetna om att de hade kastats ner i en bottenlös brunn av besvikelse.

Don't stop me now brakade ur högtalarna, tonläget passade den danska segerdansen vid ena långsidan och Finland såg mest snopet ut.

Vi som tittade på var förstås inte chockade över slutresultatet. Förväntningarna inför EM sköt inte genom tak, Finland är inte på Danmarks nivå, Pernille Harder fick flyta runt och driva boll efter paus och det var Danmarks superkvinna som punkterade Finlands dröm om poäng.

Jag tror däremot att jag talar för massorna när jag konstaterar en sak: Jag begrep ingenting.

När Finland desperat behövde ett mål för att leva en stund till i fotbolls-EM bytte man ut sin bästa målskytt Linda Sällström. Kvar fanns ett gäng försvarare, trubbiga mittfältare och en helt iskall Sanni Franssi.

Det blev 4–5–1, det hände inte mycket och de sista möjligheterna gled undan utan ett riktigt redigt försök.

Varför?

Stinker bristande tro på bänken

Det har blåst stormvindar runt Anna Signeul sedan vi landade i England. Med 15–20 minuter kvar stod hon rakryggad vid sidlinjen, klockan tickade obönhörligen och hon försökte applådera i gång sitt lag. Det såg lite tafatt ut, det kändes fullkomligt hopplöst.

Det blev mer än något annat poänglöst.

Signeul har beskrivits som auktoritär och omänsklig enligt samstämmiga vittnesmål i medier. Nu var hon dessutom handlingsförlamad.

Signeul pratade om att hon prioriterade balansen – trots att laget behövde mål och spelarna kroknade i värmen

Tidiga byten har aldrig varit Signeuls bästa gren. Det har blivit ett dåligt skämt under åren i blåvita färger, men nu gick hon ett steg längre.

Hon använde två av fem möjliga skiften när det krävdes attack och agerade dessutom oerhört sent.

Efter matchen satt Sällström fast i dopningstest, medan Signeul pratade om att hon prioriterade balansen – trots att laget behövde mål och spelarna kroknade i värmen. Snarare stinker det långa vägar en bristande tro på vad bänkspelarna kan göra hos tränaren.

Ett av mest begränsade i EM

Vi ska däremot inte lura oss själva och peka på bytespolitiken som enskilt avgörande för att Finland är på väg hem från England efter gruppspelsavslutningen mot Tyskland. Att låta analysen av landslagets EM-insats stanna där vore ett ordentligt försök att bedra sig själv.

När Finland gör bokslut är det tydligt att utvecklingen rusar fram och Finland håller inte det tempot. Den stentuffa gruppen har bevisat faktum: Finland är ett av de mest begränsade landslagen här i EM när det gäller material, spelidé och kvalité.

Det är ingen nyhet, och Finland behövde verkligen en grund att stå på för att kompensera för sina svagheter.

Då är det mördande läsning att titta på senaste årets saldo. Finland minns knappt hur det känns att vinna och de kan ju inte försvara sitt eget straffområde prickfritt.

Harder ger Danmark ledningen - Spela upp på Arenan

Det läckte till vänster genom hela matchen, Danmarks wingback kom som ett pendeltåg och när de danska inläggen landade i boxen allt tätare skakade det. När Danmark forcerade in 1–0 var det symptomatiskt för ett Finland som har kroniska problem att vara resoluta i duellspelet.

Det kom ett vettigt läge för kvittering, Danmark höll och sen var det för sent.

Finlands flygplan hemåt lyfter på söndag. Det finns tusen saker att fundera kring när det gäller Signeul, ledarstilar, Bollförbundet och landslagets framtid.

Men just nu är det ändå svårt att tänka på annat än det här icke-försöket till slutminutsforcering.