President Rajapaksa flydde Sri Lanka – en tidsålder i landets politik är över men det är oklart vem som egentligen styr landet
Familjen Rajapaksas årtionden långa grepp om den lankesiska politiken är över. Men det är oklart vem som egentligen kan ta över mitt i landets värsta ekonomiska kris någonsin.
Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa uppges ha landat i Maldivernas huvudstad Malé kring midnatt natten till onsdag.
I Sri Lankas huvudstad Colombo möttes nyheten om att president hade flytt landet ombord på ett militärplan med jubel.
Det var ändå inte alla bland demonstranterna som såg presidentens flykt som en orsak att jubla.
Nyheten kom nästan fyra dygn efter att presidentens residens hade stormats av demonstranter som ser familjen Rajapaksas ekonomiska vanstyre som den huvudsakliga orsaken till landets djupa ekonomiska kris.
– Vad han gjorde, att fly, var fegt. Jag firar inte. Det är ingen poäng att fira. Vi har inget i det här landet just nu, sa studenten Bashura vid palatset till nyhetsbyrån AP.
Residenset är fortfarande ockuperat av demonstranterna, som säger att de lämnar byggnaden först efter att både Rajapaksa och premiärminister Ranil Wickremasinghe avgår, och har blivit ett slags inofficiellt turistmål.
Demonstranter stormade presidentens residens i Sri Lanka - testade palatsets sängar och swimmingpool
President Rajapaksa flydde folkets vrede.
Varken Rajapaksa eller Wickremasinghe har ännu officiellt avgått, men det är tydligt att de inte heller längre har någon egentlig auktoritet eller möjlighet att utöva makt.
Vem styr landet?
Sri Lankas president har stor makt och är dessutom överbefälhavare för landets militär.
Rajapaksas flykt innebär nu att ett maktvakuum har uppstått i landet, ett vakuum som under de rådande kaotiska förhållandena inte blir lätt att fylla.
Enligt grundlagen skulle premiärminister Wickremasinghe träda in istället för presidenten, tills parlamentet kan välja en tillfällig president.
Men då också han i praktiken har avsatts av demonstranterna och har lovat att avgå så fort en ersättare har valts är det omöjligt för honom att ta över.
Sri Lanka står inför den värsta ekonomiska krisen på sju decennier – premiärministern: "Bränslereserverna räcker i en dag"
Valutareserverna är också tomma.
Näst i led står parlamentets talman Mahinda Yapa Abeywardena.
Han står ändå familjen Rajapaksa nära och om han tillträdde skulle det troligen leda till fler våldsamma demonstrationer, tror experter.
Parlamentets alla partier förhandlar som bäst om att tillsätta en ny allpartiregering.
Också en sådan regering kan bli föremål för demonstranternas ilska då Rajapaksas parti fortfarande har majoritet i parlamentet.
Före den kan tillträda verkar det nu som ingen egentligen styr Sri Lanka, samtidigt som landet genomgår vad som anses vara den värsta ekonomiska krisen sedan landets självständighet 1948.
En era är över
Mycket av demonstranternas ilska över de rådande ekonomiska förhållandena har riktats mot familjen Rajapaksa, presidenten, hans äldre bror Mahinda Rajapaksa och andra bröder med tunga poster.
Mahinda Rajapaksa styrde landet före sin bror och har före det varit landets premiärminister.
Familjen har haft makten med bara korta avbrott sedan 2005 och stort inflytande över landets politik i årtionden.
Mahinda och Gotabaya sågs som hjältar av många lankeser efter att de ledde landets armé till seger över rebellgruppen Tamiltigrarna år 2009, samtidigt som omvärlden anklagade armén och dåvarande försvarsministern Gotabaya för krigsbrott.
Då Gotabaya Rajapaksa natten till onsdag landade i Malé blev han den sista av familjens politiska tungviktare att avgå.
Det verkar också innebära slutet på familjen Rajapaksas politiska dynasti och grepp om makten i Sri Lanka.
Källor: Reuters, AP, AFP, BBC, New York Times