Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fyra finländska VM-ögonblick du inte får missa i Eugene: Allt från total succé till ny kvalmiss möjlig för Oliver Helander – läckert läge för trestegsduon

Oliver Helander jublar.
Bildtext Oliver Helander fick allt att stämma i Åbo för en månad sedan då han slog personligt rekord.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

En rekordstor trupp betyder inte rekordmånga medaljkandidater. Toppen i Finlands friidrottstrupp i VM i Eugene är ytterst smal, men framgångschanser finns. Yle Sporten listar fyra grenar du inte får missa.

Få friidrottsnissar orkar vaka genom alla nätter när VM för första gången landar på amerikansk mark och en stor del av tävlingarna avgörs på småtimmarna hemma i Finland.

Vi hjälper till – här är tidpunkterna det lönar sig att skriva ner om ni vill se finländska framgångar!

1. H spjut: Oliver Helander

Kval: 22.7 kl. 3.05/4.35
Final: 24.7 kl. 4.35

Bredden inom finländsk friidrott imponerar. Det finns europeiska toppnamn i nästan alla grengrupper, de blåvita kvinnorna marscherar fram starkare än någonsin – och ändå står vi här med en manlig spjutkastare som Finlands enda riktigt realistiska medaljkandidat.

Oliver Helander har förmågan att vara ett gigantiskt utropstecken och frågetecken – samtidigt.

Tränaren Tero Pitkämäki ger direktiv till Oliver Helander.
Bildtext För ett år sedan tog den tidigare spjutstjärnan Tero Pitkämäki över som tränare för Oliver Helander.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Han besegrade en stor del av världseliten med jätteresultatet 89,83 i Åbo i juni, men drog sig därefter ur Kuortane och Uleåborg på grund av känningar i axeln respektive ljumsken. Tillbaka på tävlingsbanan i Stockholm i VM-genrepet för två veckor sedan kastade han 85,46 och stod över de sista omgångarna för att spara på kroppen.

Garanterat kloka försiktighetsåtgärder, men samtidigt bevis på den pinnsmala lina som Helander och tränaren Tero Pitkämäki balanserar på. Håller kroppen för final två dagar efter kvaltävlingen? Ingen vet.

Det har aldrig funnits fler (sex stycken) 89-meterskastare i världen under samma säsong och det finns gott om högklassiga konkurrenter, men världsfyran Oliver Helanders farligaste motståndare är fortfarande den egna kroppens bräcklighet. Allt mellan guld och kvaluttåg är möjligt.

2. D tresteg: Kristiina Mäkelä & Senni Salminen

Kval: 16.7 kl. 20.30
Final: 19.7 kl. 4.20

Då följande namn på listan över potentiella finländska medaljörer fortsätter med den åttonde respektive trettonde på världslistan förstår ni att de realistiska möjligheterna till blåvita pallplatser är begränsade. Men chanslös är varken Kristiina Mäkelä eller Senni Salminen.

Senni Salminen landar i sandgropen.
Bildtext Kapaciteten finns. Senni Salminens ett år gamla personbästa 14,63 skulle räcka till en tredjeplats på årets världsrankning.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

En rival är sannolikt fullständigt omöjlig – ingen kommer att rubba Yulimar Rojas som siktar på att förbättra sig eget världsrekord. Men bakom venezuelanskan finns det skalper att plocka.

Keturaj Orji är rankningstvåa med årsbästat 14,79, Tori Franklin trea med 14,59. Senni Salminens finländska rekord från förra sommaren lyder 14,63 och Kristiina Mäkelä hoppade sitt personbästa 14,47 så sent som i början av juli.

Kristiina Mäkelä landar i sandgropen.
Bildtext Förra året förbättrade Kristiina Mäkelä sitt personbästa till 14,41. I år har hon hunnit putsa rekordet.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Trots att Salminen blivit en bit från förra säsongens längder i år (14,32) har hon hela tiden intygat att det inte finns orsak till oro, att riktningen är den rätta och att formen är toppad till VM. Salminen har själv medgett att hon inte var mentalt redo för framgång i OS i Tokyo – nu ska situationen vara en annan.

Mäkelä är en till och med underskattad mästerskapshoppare. Eller rättare sagt kvalhoppare. Tretton finalplatser på de arton senaste stortävlingarna är ett inget mindre än fantastiskt saldo. Men ofta har hon sedan presterat sämre i själva finalen. Nu är Mäkelä i sitt livs form – kommer trendbrottet i Eugene?

3. D stav: Wilma Murto

Kval: 16.7 kl. 3.20
Final: 18.7 kl. 3.25

En spjutkastare var Finlands främsta friidrottare i 15 raka mästerskap fram till OS förra sommaren. I Tokyo bröt Wilma Murto sviten. Ja, finalen var smått märklig med bisarra höjningar, men Murto levererade när det gällde och slutade femma.

Efter att äntligen putsat sitt fem år gamla finländska rekord till 472 i fjol såg Murto i vintras ut att vara på väg mot ytterligare nya höjder. Men så kom fotskadan i januari och en rehabilitering som präglade mer eller mindre hela träningssäsongen.

Wilmar Murto hoppar över ribban.
Bildtext I augusti 2021 slog Wilma Murto finskt rekord, 472, i Kalevaspelen i Tammerfors. Den noteringen skulle räcka till en delad tredjeplats på årets världsrankning.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Sommaren har varit hoppingivande men även ojämn. Den instabila grunden märks. Samtidigt finns fortfarande kapaciteten att nosa på 480 och klarar den redan erfarna mästerskapshopparen Murto det har hon inte alltför många framför sig på resultattavlan.

Hon har redan tagit steget från ett juniorfenomen till en av världens främsta seniorer. Kommer Eugene för tidigt med tanke på klivet upp på podiet? Kanske. Men bli inte överraskade om Wilma Murto igen lyfter sig när insatserna är höga.

4. D slägga: Krista Tervo

Kval: 15.7 kl. 22.05/23.30
Final: 17.7 kl. 21.35

Det finns en rejäl dos sanning i managerlegendaren Jukka Härkönens ord att VM-prispallen är en exklusiv scen för exceptionella individer. Och endast exceptionella individer. I Finlands VM-trupp finns grovt förenklat två: Oliver Helander och Silja Kosonen, med i princip precis alla pusselbitar på plats.

Men på pappret är Kosonen inte Finlands vassaste släggkort i Eugene. Den 19-åriga juniorvärldsrekorddamen är fortfarande för grön och hennes tid kommer senare. Däremot börjar Krista Tervo snart banka på porten till sin personliga topp.

Krista Tervo kastar slägga.
Bildtext I Paavo Nurmi Games för en månad sedan var Krista Tervo nära en rekordförbättring. Kastet i Åbo var 74,34 meter långt och snäppet kortet än rekordkastet i mars.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Tervo är rankningnia med det finländska rekordet 74,40 som hon knyckt tillbaka av Kosonen och hon har höjt sin grundnivå med ett par meter. I och med att alla tiders släggkastare Anita Wlodarczyk saknas på grund av skada öppnas fältet för andra.

En het fråga är hur Tervo tacklar situationen som en av finländarna med mest förväntningar på sina axlar. Hon har erkänt att nervpressen svikit henne tidigare, bland annat som medaljfavorit i juniormästerskap. Får hon styr på psyket ligger vägen fram till en topp-6-placering utstakad.

Diskussion om artikeln