EM-tävling i Enduro körs i Sibbo i juli – hög fart och internationell tävlingsstämning utlovas
Sipoon moottorikerho ordnar EM-tävlingen i Enduro den 23 och 24 juli på Lugnäs motorbana. Samtidigt ordnas också den sista FM-deltävlingen.
Det här är första gången som EM-tävlingen i Enduro ordnas i Sibbo. Tidigare har tävlingen ordnats i Jämsä och i Heinola, berättar ordförande för Sipoon Moottorikerho, Esa Virtanen.
Han säger att förberedelserna för tävlingsveckoslutet har börjat redan i början av året.
– Det hade tagit oss flera tusen timmar av jobb innan vi ens började bygga någonting här på området, berättar han.
På området är det inte bara tävlingsbanor som måste byggas utan också till exempel flera duschar och toaletter för de tävlande. Sipoon Moottorikerho har fått ett bidrag på 9500 euro från Sibbo kommun för att ordna EM-tävlingen. Staden hjälper också med vatten och avfallshantering.
Allting görs med hjälp av frivilliga. Enligt Virtanen behövs det över tvåhundra frivilliga bara för själva tävlingsveckoslutet.
Vad är enduro?
I enduro kör man med motorcykel längs olika banor. Vanligtvis körs enduro i skogen eller på banor där det finns t.ex. stenar, rötter och träd.
Farten är hög. Den kan vara till och med över 100 km/h.
I EM-tävlingen i Sibbo finns det tre olika specialprov: crosstest, extremetest och vanligt skogtest.
Den som har den snabbaste totaltiden vinner.
Hugo Svärd är en av dem som deltar EM
Till EM-tävlingen kommer sammanlagt cirka 150 enduroförare från tio olika länder i Europa. I FM-tävlingarna deltar omkring 70 tävlande.
– Den exakt mängden vet jag ännu inte, säger Esa Virtanen.
De flesta tävlarna kommer till Sibbo redan några dagar före tävlingsveckoslutet.
– Då får man inte längre öva på tävlingsbanor men då brukar man gå längs med dem och bekanta sig med banorna på det viset, berättar Virtanen.
Från Sipoon Moottorikerho deltar cirka tio förare i EM. En av dem är tjugotreåriga Sibbobon Hugo Svärd.
Svärd tycker att det känns bra att tävlingen går av stapeln på hans hemmaplan i Sibbo i år.
– Här har jag kört nästan hela mitt liv. Jag kan nog säga att jag nästan känner varenda stubbe och sten här. Nu är det också kort väg för alla bekanta att komma och titta på Enduro, säger Svärd.
Svärd tävlar i Enduro på professionell nivå både i Finland och utomlands och har också nått flera framgångar. I fjol vann han bland annat guld i sin klass i FM-tävlingen.
Svärd berättar att han började köra Enduro redan när han var liten för att hans pappa uppmuntrade honom till det. Svärds pappa Marko Laaksonen var i sin tid en av Finlands bästa Enduroförare. Också Svärds farbror Juhani Laaksonen var en framgångsrik förare.
– Jag tror att jag var två och ett halvt år gammal när min pappa fixade mig min första crosscykel. Sedan när jag fyllde sexton och fick börja köra i Enduro-tävlingar så började allt på riktigt, berättar han.
"Jag skulle önska att Enduro blev mer populärt också i Finland"
Hugo Svärd berättar att Enduro ännu inte är lika populärt i Finland som utomlands. Han berättar att USA och Italien är de största länderna inom Enduro.
– Där är de bästa förarna liksom hjältar i folks ögon. Jag har många gånger försökt komma på vad jag kan göra som kusk för att få Enduro att bli en mer populär och större sport i Finland, säger han.
Både Svärd och Virtanen säger också att det i Finland för tillfället inte är möjligt att försörja sig bara genom att köra Enduro.
– Fast man har många sponsorer så kostar det över 10 000 euro per år bara att köpa nya motorcyklar. Sedan behöver man pengar för tävlingsresor och allt möjligt, berättar de.
Svärd själv jobbar nu för andra året på en affär som säljer motorcyklar av ett italienskt motorcykelmärke i Finland.
- Det är fint att jag på det sättet kan tjäna pengar genom att syssla med Enduro, säger han.
Bra placeringar i sikte
Esa Virtanen hoppas att det kommer mycket folk för att titta på tävlingarna i slutet av juli och säger också att man välkomnar alla frivilliga som vill vara med och hjälpa till.
- Jag hoppas att våra förare klarar sig bra i tävlingen, tillägger Virtanen.
Hugo Svärd siktar på guld.
– Man vill alltid vinna men den viktigaste saken är ändå att man har roligt och gör sitt bästa. Det räcker, säger han.
