Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL:s poängligatvåa tackade nej till uppskattningsvis 80 miljoner dollar och lämnar Calgary – Evander Kane och Jevgenij Malkin skrev på kontrakt, Janne Kuokkanen köps ut

Johnny Gaudreau trixar med pucken.
Bildtext Efter nio år i Calgary tackar Johnny Gaudreau för sig.
Bild: Sergei Belski-USA TODAY Sports/All Over Press

På onsdagskvällen börjar den stora kontraktsskrivningen i hockeyligan NHL men ett antal bitar har redan hunnit falla på plats. Den stora frågan är vilken klubb Johnny Gaudreau skriver på för.

Det står nu klart att Calgary tappar sin stjärnanfallare Johnny Gaudreau som har bestämt sig för att inte skriva på en förlängning.

Enligt NHL-insidern Frank Seravalli ska Calgarys bud ha varit åtta år och över tio miljoner dollar per säsong.

– Efter en lång diskussion och förhandlingar fick vi veta att Johnny Gaudreau väljer den öppna marknaden, säger Calgarys klubbchef Brad Treliving till TSN.

– Jag kan försäkra våra fans om att vi gjorde allt i vår makt för att behålla Johnny.

Johnny Gaudreau värmer upp på isen.
Bildtext Johnny Gaudreau har tjänat 43 miljoner under sin NHL-karriär. Nu kan han räkna med ett välbetalt sjuårskontrakt.
Bild: Sergei Belski-USA TODAY Sports/All Over Press

Säsongen 2021–22 noterades den 28-årige Gaudreau på 82 matcher för 40+75=115 poäng, vilket räckte till en andraplats i poängligan.

– Calgary gjorde sitt bästa. Men det här handlar om ett familjebeslut, säger Gaudreaus agent Lewis Gross till Elliotte Friedman.

Nu blir det av allt att döma en flytt till östkusten. Gaudreau har starkast kopplats ihop med New Jersey, där han bor om somrarna, och sitt favoritlag Philadelphia.

Janne Kuokkanen dribblar med pucken.
Bildtext Janne Kuokkanen har varit ordinarie i NHL i två säsonger. Blir det en tredje?
Bild: Brad Mills-USA TODAY Sports/All Over Press

Om valet faller på New Jersey blir Gaudreau inte lagkamrat med Janne Kuokkanen. New Jersey bestämde sig nämligen för att köpa ut Kuokkanens sista kontraktsår som var värt drygt två miljoner dollar.

Kuokkanen kom inte upp på förväntad nivå säsongen 2021–22 då saldot på 57 matcher var 6+11=17 poäng. Det är nu fritt fram för den 24-årige finländaren att skriva på för någon annan NHL-klubb.

Kris Letang, Sidney Crosby och Jevgenij Malkin fotograferas på isen.
Bildtext Ikonerna förblir Pittsburgh trogna. Kris Letang (till vänster) tecknade nyligen ett sexårskontrakt, Sidney Crosby (i mitten) har tre år kvar på sitt avtal och Jevgenij Malkin (till höger) stannar i Pittsburgh till sommaren 2026.
Bild: Charles LeClaire-USA TODAY Sports/All Over Press

Jevgenij Malkin, som representerat Pittsburgh under hela sin NHL-karriär, gav indikationer på att han kommer att testa marknaden. Så blir det ändå inte.

Den 35-årige centern tecknade på tisdagen ett fyraårskontrakt med Pittsburgh som är värt 6,1 miljoner dollar per säsong.

Malkin har varit skadedrabbad under de senaste åren och noterades förra säsongen på 41 matcher för 20+22=42 poäng.

Evander Kane värmer upp.
Bildtext I januari 2022 rev San Jose kontraktet med Evander Kane. Tre veckor senare skrev han på för Edmonton.
Bild: Ron Chenoy-USA TODAY Sports/All Over Press

Det blir inte heller något klubbyte för Evander Kane. Anfallaren skriver på sitt Twitterkonto att han är överens om ett fyraårskontrakt med Edmonton som ger honom 5,125 miljoner dollar per säsong.

Kane, som haft svårt att passa in i tidigare klubbar, kom till Edmonton under säsongen och gjorde storsuccé. Han levererade i såväl grundserien som slutspelet och landade på 35 mål på 58 matcher.

– Jag vill tacka Edmonton för att jag fick möjligheten att påminna människor om vem jag är som spelare och person, säger Kane.

– Att jag stannar i Edmonton beror i stor utsträckning på att de gav mig chansen för bara sju månader sedan. Att få spela om mästerskapet spelade även in.

Edmonton tappar ett rutinerat namn i Duncan Keith som med ett år kvar på kontraktet lägger skridskorna på hyllan. Den 38-årige kanadensaren hörde länge till ligans bästa backar och vann Stanley Cup med Chicago 2010, 2013 och 2015.

Jack Campbell vaktar Torontos mål.
Bildtext Är Jack Campbell lösningen på Edmontons kroniska målvaktsproblem?
Bild: Kim Klement-USA TODAY Sports/All Over Press

Nu är Edmonton ute efter en målvakt då Mikko Koskinen flyttar till Schweiz, medan Mike Smith är skadad och lär missa hela säsongen.

NHL-insidern Kevin Weekes skriver att Edmontons val sannolikt faller på Jack Campbell från Toronto. Enligt Weekes ska det handla om ett femårskontrakt värt fem miljoner dollar per säsong.

Även målvaktspusslet i hela NHL håller på att falla på plats – om Campbell väljer Edmonton pekar det mesta på att Darcy Kuempers flyttlass går från Colorado till Washington.

Fler rykten – fortsätter Giroux i Florida?

På Sportsnets sajt kopplar Elliotte Friedman ihop Dallasbacken John Klingberg med Seattle. Pierre LeBrun har nämnt Brent Burns som en tänkbar ersättare i Dallas. San Jose-ikonen Burns ryktas vara på väg bort från San Jose.

Vincent Trocheck och Andrew Copp tar en tekning.
Bildtext Vincent Trocheck och Andrew Copp drabbade samman i slutspelet. Andracentern Copp lämnar Rangers, tar Trocheck hans plats?
Bild: Danny Wild-USA TODAY Sports/All Over Press

Enligt Sportsnet ska Carolinacentern Vincent Trocheck vara nära en flytt till New York Rangers, medan Florida och Ottawa ska ligga bäst till i Claude Girouxs papper. Giroux flyttade i vintras från Philadelphia till Florida.

NHL-klubbarna får börja skriva kontrakt med kontraktslösa spelare klockan 19 på onsdagskvällen.

Diskussion om artikeln