Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Nyckelspelare saknas i Nederländerna – kan Portugal utmana?

Uppdaterad 13.07.2022 21:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: NED - POR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Schweiz har ännu inte vunnit under 2022 och behövde en perfekt uppladdning för att kunna hota Sverige. Då slog noroviruset till. Perfekt läge för blågult att visa varför de hör till de stora EM-favoriterna.

Kl. 19.00 Sverige–Schweiz

Bramall Lane, Sheffield
Kommentatorer: Christoffer Herberts och Marianne Miettinen

Sveriges läge: Upp till bevis för hajpat lag

Att publiken och expertisen i hemmasofforna i Sverige väntar sig EM-guld är ingen överdrift. Den som läst de svenska kvällstidningarnas tjocka EM-bilagor har märkt att hos Expressen tror fem av sju medarbetare på svenskt guld, på Aftonbladets sida är det sex av tolv som ser Sverige som turneringsvinnare.

Och i SVT utnämndes Sverige i helgen till den största favoriten, med en guldchans på 85 procent, i en ofrivillig siffermässig humorklassiker som kan få matematiklärare att tappa nattsömnen för resten av sommarlovet.

Resten av Europa ser Sverige som ett av sex lag som kan vinna guld, just nu efter England, Tyskland och Frankrike i rankningen. Men kapaciteten i truppen som vann OS-silver är skyhög. 1–1 mot Nederländerna var en godkänd premiär, och nu ska sex obligatoriska poäng inkasseras mot Schweiz och Portugal, de två slutspelslag som var allra närmast att missa EM-festen.

Krysset mot Holland gör också att det kan bli en målskillnadsaffär om gruppsegern. Då grupptvåan antagligen ställs mot Frankrike i kvarten kommer Sverige att trumma på för fler mål i 90 minuter.

Schweiz läge: Fylld sjukstuga gör uppgiften svår

Schweiz knep EM-platsen via en straffläggning i playoffskedet mot Tjeckien, men likt Finland har 2022 varit ett tungt år för laget. 0–3 mot Österrike, 0–7 mot Tyskland och 0–4 mot England var inte direkt någon perfekt uppladdning för EM-äventyret.

Att sen tappa 2–0 till 2–2 i premiären mot Portugal sved ytterligare, men den riktigt stora smällen var ännu på gång. Noroviruset började härja i truppen i söndags, och totalt 18 medlemmar i truppen (spelare eller ledare) har varit däckade.

Träningar och lagträffar har ställts in och åtminstone ett par spelare, som var med i premiären, kommer i dag inte ens att kunna sitta på bänken. En elva kommer till start, men Schweiz trupp är så brandskattad att laget knappast kan göra fem byten.

Schweiz danske tränare Nils Nielsen slog på presskonferensen inför match fast att Sverige är 90-procentiga favoriter, och visade att han behärskar grundläggande sannolikhetslära.

"Jag skulle vilja veta hur han kommit fram till det. Jag visste inte att han var forsknings… någonting", svarade svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Enkelt. Nielsen har analyserat styrkeförhållandena och mycket riktigt kommit fram till att om Sverige och Schweiz just i dag skulle mötas tio gånger skulle Sverige vinna nio av matcherna. Elementärt, min käre Gerhardsson!

Spelare i mörkblått i kamp om bollen med spelare i orangefärgat.
Bildtext Stina Blackstenius har dragits med små skador inför EM-starten.
Bild: Bruce White/Colorsport/Shutterstock/All Over Press

Håll koll på: Större roll för lördagens inhoppare?

Att ha en bred trupp med knivhård konkurrens om platserna är tacksamt (fråga Anna Signeul) och talande var att två av de mest omsusade spelarna i det svenska laget kom in från bänken i premiären mot Nederländerna.

Spjutspetsen Stina Blackstenius har gjort det bra i Arsenal och kan bli en målspruta mot gruppens svagare motståndare. Och högerkantens komet Johanna Rytting Kaneryd har varit Allsvenskans bästa spelare i år med Häcken och var energisk i sitt inhopp senast.

Större roller för duon i dag?

Kommentatorns tips: Solklar svensk seger

England 8–0 och Frankrikes 5–0 i paus har onekligen ändrat på tankesättet i siffertipsen, det här är en turnering där de riktigt bra lagen kan måla upp fantasisiffror.

Och visst hör Sverige till dem. Den givna utgångspunkten är att Sverige vinner med 2–4 måls marginal, men det kan bli mer än så. Grundtipset får bli 4–0.

Kl. 22.00 Nederländerna – Portugal

Leigh Sports Village-Wigan & Leigh
Kommentator: Antti Koivukangas

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: NED - POR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I den vidöppna C-gruppens kvällsmatch blir det drabbning mellan två lag som lyckades resa sig från underläge i den första omgången. Nederländerna reste sig och knep en poäng sin premiär mot Sverige medan Portugal överlevde chocköppningen och alla tiders premiärnerver och fixade 2–2 mot Schweiz.

Kvällens match i Leigh skall egentligen bara kunna sluta på ett sätt, när regerande Europamästarna och VM-silvermedaljörerna Nederländerna ställs mot ett Portugal som inte lyckades ta sig till mästerskapet via vare sig kval eller playoff.

Nyckelspelare saknas i Nederländerna

Nu är lagen däremot bägge på plats i Leigh och premisserna för Nederländerna har ändrat drastiskt från avspark i Sheffield för fyra dagar sedan.

Borta är lagkaptenen mellan stolparna, Sari van Veenendal.

Borta är en mittbacksklippa i Aniek Nouwen.

Borta är en mittfältsmotor i Jackie Gronen.

Och borta är Vivianne Miedema, världens kanske enskilt farligaste anfallsvapen.

I siffror är det 322 landskamper erfarenhet och kanske främst då, Miedemas 94 mål.

Tydligen med undantag för Finland finns det bredd i alla trupper i EM, och sitter du på en reserv av talang likt den Marc Parsons gör, skall det inte vara några större problem.

Att spela mot ett Miedemalöst Portugal är däremot en spännande utmaning för Francisco Netos Portugal, som får tänka om rejält.

Som ett litet tips är det säkerligen klokt att ta med sig andra halvleken från premiären mot Schweiz och sätta rejäl och intensiv press från start på ett bollkärt Holland, liksom för att skapa oreda.

Kommentatorns tips: Komfortabel seger för Nederländerna

Alla experttips inför turneringen var rungande överens om att Sverige och Nederländerna går vidare från gruppen och det tipset håller alltjämt. Nederländerna och Portugal får följa med vad som sker i Sheffield innan showen startar.

Inte kanske 8–0 eller 5–0 här heller, men Nederländerna vinner komfortabelt, kanske 4–1?

Diskussion om artikeln