Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vintagemöbler och veganska bakverk – Karis järnvägsstation lockar företagare

Från 2022
För Sole Garghentino-Nygård är lokalen i Karis stationshus en dröm som går i uppfyllelse.

Området vid Karis järnvägsstation håller på att få en omruskning. Lokstallen fylls av vintagemöbler och stationshuset håller långsamt på att fyllas av nymålade väggar och bakverk.

Vid årsskiftet köpte bröderna Andreas och Nico Rönnberg det gamla stationshuset vid Karis järnvägsstation. Deras plan var att ta hela huset i användning inom sin tid - med öppningen av väntrummet för tågresenärer som första delprojekt.

Andreas Rönnberg säger att nattklubben finns kvar i stationsbyggnaden.

– Nicos hustru Sara Rönnberg har en tatueringsstudio i huset och i mitten av augusti kommer Sole Garghentino-Nygård att öppna ett kafé i gamla väntsalen, säger Rönnberg.

Kaféet kommer att fungera som ett slags väntrum för tågresenärer i framtiden.

– Tågresenärer kan komma in där och köpa kaffe eller någonting ätbart och gå på toaletten.

Massören Petter Forsström har också ett kontor i stationsbyggnaden.

– För tillfället har vi endast en lokal som inte är uthyrd. Den lokalen ska en person titta på den här veckan, så troligtvis får vi också den uthyrd snart.

Porträttbild på Andreas Rönnberg utanför Karis stationshus, ett gult trähus. Vinter och snö.
Bildtext Andreas Rönnberg utanför stationsbyggnaden i Karis i vintras då han och hans bror Nico Rönnberg hade köpt fastigheten. (Arkivbild)
Bild: Tiina Grönroos / Yle

I andra våningen finns en lokal som är nästan 130 kvadratmeter stor. Den ska bröderna Rönnberg renovera och hyra ut.

– Den blir antagligen ett airbnb-boende, då fortsätter det lite som tidigare, säger Rönnberg och berättar att lägenheten fungerat som en övernattningslokal för anställda vid järnvägsbolaget VR.

Lokalerna i den nedre våningen har bröderna Rönnberg endast snyggat upp och fixat till.

– Vi har bytt en del golv där och fixat till i köket. I övrigt har vi försökt att nedre våningen ska se ut som den alltid gjort. Så ska det förstås också vara då det handlar om gamla byggnader, man vill bevara så mycket som möjligt, säger han.

Drömmen om ett kafé blir verklighet

För Sole Garghentino-Nygård blev drömmen om ett kafé sann då hon fick veta att hon får hyra den lediga lokalen i Karis stationshus.

– När jag hittade den här lokalen kändes det som att bitarna föll på plats. Det är just ett sådant här kafé jag alltid har drömt om.

Kvinna som ler
Bildtext Sole Garghentino-Nygård väntar ivrigt på att hon får öppna sitt kafé Sunnuntaileipuri i augusti.
Bild: Emma Reijonen / Yle

Då Garghentino-Nygård fick höra att bröderna Rönnberg köpt stationshuset, tänkte hon direkt att det skulle vara en bra idé med ett kafé i byggnaden. Under tiden var hon dock hemma med ett nyfött barn och antog att någon annan redan hade nappat på idén.

Men så var det inte. Genast när Garghentino-Nygård hade möjlighet till det, skickade hon ett meddelande till Nico Rönnberg – och inte långt efter var hyresavtalen undertecknade. Nu är fixandet inför öppningen på slutrakan. Kaféet heter Sunnuntaileipuri.

Pastellmålade väggar.
Bildtext Sunnuntaileipuris väggar går i pastellfärger. Ute i väntsalen finns bord för kunder.
Bild: Emma Reijonen / Yle

– Det känns jättebra för mig att kunna förverkliga min dröm i en så fin och historisk byggnad, säger Garghentino-Nygård om den historiska byggnaden.

– De senaste åren har den inte fått den uppskattning den förtjänar, och det har varit jättesynd att följa med från sidan.

Italienska smaker och veganskt utbud

Det är första gången Garghentino-Nygård startar ett kafé.

– Det har varit mycket jobb för en nybörjare, men tack och lov har jag ett stort stöd. Det finns mycket jobb som fortfarande behöver göras, men vi är redan på slutrakan.

Kaféet öppnar i augusti. Man kommer kunna köpa kakor, medtagbara frukostar, veganska produkter, proteinsmoothies och produkter med italienska smaker.

Som en tidigare aktiv tågresenär, önskar Garghentino-Nygård att det i framtiden skulle finnas mer tjänster för resenärer i huset.

– Men det att vi får ett kafé är ett enormt steg mot just det. Jag kan inte vänta på att få börja verksamheten och ge denna tidigare ignorerade väntsal ett nytt och fint liv.

Järnvägsarbetarbostäderna nyligen sålda

I juni köpte Moritz Björkström och Silvia Fontes Rodriguez de gamla trähusen vid järnvägsstationen av Ab Karis industrifastigheter. Förutom de tre trähusen, hör en bastubyggnad och arrenderätt för tomten till affären.

Planen är att renovera och skapa hyresbostäder i husen och möjligtvis hyra ut bastun också.

Gamla möbler väcker lokstallen till liv

I ett av de över hundraåriga lokstallen finns en vacker syn. Golv och väggar i en stor, ljus lokal är täckta av möbler, speglar och kärl.

Det är vintagemöbelaffären Roomage som flyttat in i lokalen i månadsskiftet juni–juli. Efter nästan nio år i Helsingfors, flyttade ägaren Kimmo Pohjapelto affären till Karis. Efter sommaren kommer lokalen fungera som en bas för deras nätbutik och som ett showroom.

Textilierna, keramiken och konsten som finns i Roomage kommer från ett samarbete mellan affären och Stella Harasek. Influencern och skribenten Harasek är en passionerad vintagesamlare som med sina mindre föremål bidrar med en fin balans till Roomages större möbler och lampor.

Vintagemöbelaffär.
Bildtext Roomage är en vintagemöbelaffär inne i ett av de gamla lokstallen.
Bild: Emma Reijonen / Yle
Väggdekorationer.
Bildtext Kimmo Pohjapelto har ett samarbete med Stella Harasek som säljer konst, textilier och kärl i affären.
Bild: Emma Reijonen / Yle

Elias Rainio, chef för Senatsfastigheters utvecklingsgrupp, berättar att lokstallens originella syfte har satt djupa spår i vissa av byggnadens strukturer.

– På grund av det måste hälsosäkerhets- och ekonomiska aspekter tas i beaktande.

Verksamheten som de nuvarande hyresgästerna driver lämpar sig bra för byggnadens ursprungliga karaktär.

– Så förutsättningarna för att underhålla den fint bevarade byggnaden är säkrade tills vidare.

Vägarna leder till Karis

Pohjapelto har bott i nästan tjugo år i Helsingfors. Under våren bekantade han och hans partner sig med Karis och håller så småningom på att flytta till området.

Ett veckoslut under våren, då de rörde sig i Karis, såg Pohjapelto lokstallen från andra sidan rälsen.

– Vi kom och kikade in genom fönstren och undrade vad det finns här inne.

Porträtt på man.
Bildtext Kimmo Pohjapelto är företagaren bakom Roomage.
Bild: Emma Reijonen / Yle

Genom fönstren såg Pohjapelto tomma lokaler och bara ett par veckor senare ordnade de en visning tillsammans med hyresvärden för att kolla runt i ett av lokstallen.

– Jag behövde inte sova på saken i många nätter, det kändes som en perfekt lokal, berättar Pohjapelto leende.

Pohjapelto tycker att det är bra att hans firma kan följa med till Karis tillsammans med flytten. Stället är lättillgängligt med läge strax bredvid tågstationen med kort resa till Helsingfors. Sommartid rör sig mycket människor på området.

Byrå
Bildtext I det gamla lokstallet är stämningen lugn. När man går runt bland möblerna kan man höra musik som spelar med låg volym i den stora lokalen.
Bild: Emma Reijonen / Yle

– Lokalen kallade på mig och kändes perfekt för den verksamheten jag driver. Känslan, utseendet och läget är utmärkta.

Beslutet att hyra lokalen var snabbt, men Pohjapelto känner att det var rätt. Redan under den korta tid affären haft öppet, har de fått massa uppskattning från besökare.

– Många har tackat oss för att det kommit något nytt till Karis.

Diskussion om artikeln