Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Små modulära kärnreaktorer målas upp som en del av Finlands framtida energilösning: "Energibehovet är enormt, vi måste aktivt ta i bruk nya radikala teknologier"

Personer vid torgtält håller upp skyltar för kärnkraft, bland annat med texten Stå upp för kärnkraft.
Bildtext Taina Törmänen, Aila Mustamo och Kaj Luukko är alla aktiva inom föreningen Ekomodernistit som bland annat vill se små modulära kärnreaktorer byggas i Finland.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Påverkare på debattveckan Suomiareena vill att små modulära kärnreaktorer ska få plats i diskussionen om energi- och klimatkrisen. En del experter menar att dylika lösningar är orealistiska, men flera partier är nyfikna.

Små modulära reaktorer kallas de, förkortat SMR. Det är en typ av mindre kärnkraftverk med eleffekt på under 300 megawatt, alltså knappt en femtedel så stora som Olkiluoto 3.

Fördelen ska vara att de har kortare byggtid och kan användas på mer flexibla sätt än stora kärnkraftverk.

– Små modulära reaktorer kan byggas snabbare och till ett lägre pris än stora reaktorer eftersom de små till stor del tillverkas i fabriker och processen på det sättet är kontrollerad, förklarar förespråkaren Rauli Partanen.

Han är grundare till föreningen Ekomodernistit som i över tio år jobbat för att små kärnreaktorer ska accepteras som en del av Finlands framtida energilösning, vid sidan av andra fossilfria energiformer som vind- och solkraft.

Rauli Partanen.
Bildtext Rauli Partanen, grundare till föreningen Ekomodernistit, jobbar för att ändra inställningen till kärnkraft.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Fördelen med SMR ska bland annat vara att en reaktor av mindre storlek kan placeras närmare energibehovet i sig, till exempel i närheten av industri som ska elektrifieras och bli fossilfri.

Små reaktorer kunde erbjuda processvärme för industrin och fjärrvärme för hushåll, och till och med placeras på pontoner ute till havs, menar Partanen.

Men allt det kräver ändringar i lagen och kärnkraftsregleringen. Just nu finns till exempel en regel om att inget annat får byggas på en fem kilometers radie från en kärnreaktor.

"Diskussionen har dominerats av fokus på problemen"

Föreningen Ekomodernistit jobbar framför allt på att ändra inställningen till kärnkraft i Finland, som Partanen ser att ha dominerats av en fokusering på problem och hinder.

– Visst finns det hinder, men den här tekniken erbjuder massvis med möjligheter, och därför borde den tas med i diskussionen, säger Partanen.

– Kärnkraft är tillsammans med vind- och solkraft det säkraste sättet att producera energi. Också avfallsproblemet är inte längre ett tekniskt eller ekonomiskt problem i Finland, utan mer en utmaning för den politiska diskussionen.

Experter kritiserar tanken som orealistisk, men flera partier är nyfikna

Flera experter kritiserar tanken med små modulära reaktorer som orealistisk. De menar framför allt att SMR-lösningar aldrig kommer bli lika billiga att bygga som vind- och solenergi är, och påpekar också att problemet med kärnavfall fortfarande finns kvar.

Ändå är SMR-lösningen något som diskuteras inom flera partier, eftersom behovet av energilösningar är så stort. Att EU precis klassat kärnkraft som förnybar energi enligt EU-taxonomin sätter förstås fart på diskussionen ytterligare.

Ekomodernistit ordnade en panel om små modulära reaktorer på debattveckan Suomiareena i Björneborg. Tre riksdagsledamöter deltog, bland annat De Grönas Atte Harjanne som länge har talat för att möjligheterna med SMR måste utredas.

Samlingspartiets Saara-Sofia Sirén poängterar att hennes parti försökt pressa regeringen att komma igång med en ändring av kärnkraftsregleringen redan den här regeringsperioden. Åtminstone borde Finland komma igång med pilotprojekt för SMR.

– Det här är en sådan möjlighet att vi inte har råd att låta den gå outnyttjad. Vi har ett så enormt behov av rena energiformer och det här skulle vara en viktig del av lösningen vid sidan av vind- och solenergi, också för att bygga upp vätgasekonomin i Finland, säger Sirén.

Matias Mäkynen från regeringspartiet SDP påminner att en uppdatering av kärnkraftslagstiftningen redan är igång. Målet är att den ska bli klar 2028 men Mäkynen menar att det inte räcker.

– Vi måste få den klar under nästa regeringsperiod. Staten måste vara ganska aktiv med att ta i bruk nya radikala teknologier nu, vi kan inte börja välja vilka utsläppsfria energiformer som är bra eller dåliga utan vi behöver alla lösningar som bara finns, säger Mäkynen.