Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny förlamande värmebölja i Europa – "Det är riktigt svårt, vi dricker mycket vatten"

Från 2022
Bottnen i konstgjord sjö har torkat helt och spruckit upp. Kring den torrlagda sjön växer gröna buskar.
Bildtext Regnen har uteblivit även i Ungern i sommar, så sjön Vekeri nära Debrecen i östra Ungern är utan vatten. Den konstgjorda sjön brukar användas till att fylla på vattenreservoarer i området, men nu står reservoarerna också tomma.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ytterligare en våg av osedvanlig hetta sveper fram över Västeuropa. Meteorologiska världsorganisationen varnar att hettan förvärras i stora delar av vår världsdel.

Sedan i söndags har stora delar av Spanien och Portugal drabbats av temperaturer på över 40 grader. I tisdags uppmättes som mest 44,6 grader i Portugal.

Meteorologiska världsorganisationen varnar att värmeböljan sprider sig och blir värre i stora delar av Europa.

– Det är riktigt svårt, vi dricker mycket vatten, säger Raquel Bermejo i Ourense i nordvästra Spanien till Reuters.

Hon efterlyser låga fontäner som också hundar själv kan dricka från. Men berömmer alla grönområden som kan ge skydd i den värsta hettan.

Svalare bara i bergstrakter

Meteorologiska världsorganisationens tweet från onsdagseftermiddagen visar att hela Iberiska halvön är drabbad. Temperaturkartan visar att det är gult – alltså lite svalare temperaturer på cirka 22–24 grader – bara allra högst uppe i bergen, i Pyrenéerna och Sierra Nevada.

Hettan drabbar också södra Frankrike där skogsbränder sedan i tisdags har svept fram igenom 1 000 hektar skog. 150 människor har evakuerats från sina hem söder om Bordeaux, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I närheten av Bordeaux, vid Europas högsta sanddyn evakuerades 6 000 campare natten till onsdagen. I närheten av campingen härjade en annan brand som har förstört 180 hektar gammal tallskog.

Brandmän arbetar medan elden sprider sig i gröna träd och röken stiger i luften. Till vänster om brandmännen står tallar och gröna buskar som inte än fattat eld.
Bildtext Brandmän bekämpar en skogsbrand i Teste-de-Buch vid franska Atlantkusten.
Bild: UGO AMEZ/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Drabbar hela kontinenten

Men det är inte bara Västeuropa som drabbas. Även i Grekland rasar skogsbränder och Ungern lider av torka. I Ungern var 2021 redan det torraste året på mer än ett sekel, uppger landets meteorologiska institut.

I Storbritannien väntas värmeböljan också sätta i en ny växel i slutet av veckan. Under onsdagen uppmättes temperaturer närmare 29 grader på flera håll i sydvästra England och enligt BBC kommer hettan att hålla i sig.

– Det är rätt lika i Storbritannien, och där har vi inte luftkonditionering, säger en familj från Storbritannien som är på semester i Lissabon.

Till och med tisdag varnar man i delar av Storbritannien för temperaturer som kan vara farliga för hälsa och välbefinnande.

Svårt att arbeta i hettan

– Vi förväntar oss att det kommer att förvärras, säger Clare Nullis, talesperson för Meteorologiska världsorganisationen, vid en presskonferens i Genève i tisdags enligt nyhetsbyrån AFP.

I Spanien uppmanar hälsoministeriet folk att dricka vatten ofta, klä sig i lätta kläder och hålla sig i skuggan så mycket som möjligt.

För dem som arbetar utomhus är det svåra råd att följa.

– Det är tungt, för temperaturen är lite tryckande, säger Miguel Angel Nunez, en 54-årig murare på en byggarbetsplats i centrala Madrid till AFP.

Ekonomisk fråga

Nu talar man inte längre bara om klimatförändringens inverkan på det europeiska sommarvädret, man har också i allt högre grad börjat diskutera hettans nationalekonomiska kostnader.

Det handlar om allt från ökade sjukhusbesök till minskad effektivitet, vilket Internationella arbetsorganisationen redan varnade om i en rapport år 2019.

En nästan helt uttorkad floddal i ett italienskt landskap med grönskande kullar och gulnande åkerplättar. Över floden går en bro med flera valv och längs den ena stranden går en enspårig järnväg.
Bildtext La Maddalena-bron över floden Serchio nära Lucca i Toscana i centrala Italien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det är ändå jordbruket som drabbas allra mest när vädret förändras och värmeböljorna följer på varandra. Minskade skördar och torka utgör ytterligare ett nytt hot mot livsmedelssäkerheten.

– Med den här värmen kommer torka. Vi har mycket, mycket torra jordar, varnar Meteorologiska världsorganisationens Clare Nullis.

I norra Italien har myndigheterna redan utlyst undantagstillstånd på grund av torkan.

Källor: APF, Reuters, BBC