Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bytena dröjde trots trötta finländska ben – Danielsson kritisk och önskar mer speltid, Sällström förstår varför hon fick lämna planen: "Jag hade en svår match"

Från 2022
Uppdaterad 13.07.2022 17:13.
Linda Sällström under EM-matchen mot Danmark.
Bildtext Linda Sällström spelade 75 minuter mot Danmark.
Bild: Tomi Hänninen

Anna Signeuls coachning har dominerat i snacket efter Finlands förlust mot Danmark. Det blev bara två byten sent i andra halvlek och Linda Sällström ersattes av en mittfältare.

Finland gick in i den stenhårda EM-gruppen med förhoppningen om att ta en kvartsfinalplats – men den chansen försvann på tisdagskvällen.

Finland kunde inte rubba Danmark och då Tyskland dessutom slog Spanien blev det klart att de blåvita damerna åker hem efter gruppspelet.

Mot Danmark gjorde Finland till stora delar en godkänd försvarsinsats men i anfallet hade man problem. Laget mäktade bara med två skott på mål även om Jenny Danielssons kanon på stopptid var nära att gå in.

– Det har varit blandade känslor efter matchen. Både en stor besvikelse över att vi inte går vidare men samtidigt har vi fått ett stort stöd på läktarna och från Finland och det har varit fantastiskt, säger Linda Sällström till Yle Sporten i samband med dagens träning.

Byten först efter Danmarks mål

En stor avgörande faktor i tisdagens match var att Danmark gjorde flera byten i andra halvlek och fick in fräscha ben. Finlands förbundskapten Anna Signeul valde att vänta länge med bytena.

– De som var på planen spelade bra defensivt, det gäller att behålla balansen försvarsmässigt, sa Signeul efter förlusten.

Först efter att Pernille Harder hade gjort 1–0 i den 72:a minuten började det röra på sig på Finlands bänk. Signeuls coachning har ändå väckt stor kritik och framför allt att Linda Sällström byttes ut då laget behövde jaga en kvittering.

Anna Signeul efter match i EM.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Finlands bästa målskytt genom tiderna ersattes dessutom av en mittfältare. Sällström själv hade inte bett om att bli utbytt.

– Jag hade en svår match, jag kom inte in i den och kunde inte skapa så mycket. Jag förstår att jag blev utbytt. Tränaren gör byten och förändringar som hon tror behövs för att vinna matchen, säger Sällström.

Danielsson hoppas få chansen

Finlands startelva har mer eller mindre varit gjuten under en lång tid och för Jenny Danielsson har det betytt att hon startat på bänken.

Mot Danmark kom anfallaren in på stopptid men hann ändå skapa Finlands bästa målchans. I premiären mot Spanien blev det också endast ströminuter.

– Man kan inte påverka vilka spelare som startar men i går kunde vi ha gjort byten lite tidigare då vi låg under och det ändå fanns tid att kvittera. Det grämer att det inte gjordes byten i anfallet tidigare.

– Man vill alltid få mer speltid, och då man väl kommit in på planen har det inte funnits speciellt mycket tid att visa upp sig. Det gäller ändå att få ut allt under den tid man spelar. Förhoppningsvis blir det mer speltid i nästa match, säger Danielsson.

Jenny Danielsson tar sig för huvudet.
Bildtext Danielsson fick hoppa in först på stopptid mot Danmark.
Bild: Michael Zemanek/Shutterstock/All Over Press

Laget ska nu försöka samla sig efter tisdagens besvikelse och börja ladda för gruppavslutningen mot Tyskland på lördag. Tyskland har imponerat hittills i EM och är klart för kvartsfinal redan efter två matcher.

– Vi representerar Finland och det är alltid en stor ära. Det kommer inte att vara svårt att motivera sig till den sista matchen, säger Sällström.

– Vi vill göra alla stolta och vi kommer att kämpa in i det sista, kompar Danielsson.

Finlands match mot Tyskland sänds direkt i TV1 och på Arenan på lördag klockan 22.

Diskussion om artikeln