Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler unga väljer bort alkoholen och baksmällan: "Man behöver inte ha nått botten för att sluta dricka"

Från 2022
Uppdaterad 22.07.2022 06:41.
Tyhjät kuohuviinipullot odottivat ottajaansa Musiikkitalon edessä Helsingissä marraskuussa 2020.
Bildtext Unga dricker mindre än tidigare generationer.
Bild: Silja Viitala / Yle

Ungas alkoholkonsumtion fortsätter minska. Det är många som inte dricker alls eller som inte dricker i berusningssyfte. Gemenskapen Darravapaa, på svenska krabbisfri, har vuxit sig stor bland unga som vill ändra på hur vi ser på alkohol.

I statistiken har ungas alkoholanvändning varit på väg neråt redan i flera år. Enkäten Hälsa i skolan från 2021 visar att ungefär 24 procent av yrkesstuderande och 14 procent av gymnasiestuderande dricker sig fulla en gång i månaden eller oftare. I högstadiet ligger samma siffra på 8,9 procent.

Bland högskolestuderande har 11,5 procent inte alls konsumerat alkohol under de senaste 12 månaderna.

Simon Perret, 20 år från Helsingfors, är en av dem som inte dricker i berusningssyfte, även om han ibland till exempel avnjuter en öl med maten. Från början sade Perret nej till alkohol eftersom han kommer från en troende familj, men det hela har senare också utvecklats till ett personligt beslut.

– Jag ser helt enkelt inte någon nytta eller glädje i att konsumera alkohol. Jag känner att jag ändå har det roligare vid mina sinnens fulla bruk. Jag får inte någon njutning eller något mervärde av alkohol, säger Perret.

Ung man ler mot kameran framför ett träd.
Bildtext Simon Perret dricker inte alkohol i berusningssyfte.
Bild: Adele Westerlund / Yle

Gemenskap för unga som inte dricker eller som ifrågasätter varför alkohol är så vanligt

Det finns en allt större grupp unga som inte alls dricker alkohol, eller inte dricker i berusningssyfte. Instagramkontot Darravapaa, som grundandes i mars i fjol, har nu samlat över 23 000 följare.

Darravapaa betyder ungefär "krabbisfri" på svenska. Darravapaa fungerar som en gemenskap för unga som inte dricker eller som förhåller sig kritiska till hur normaliserat det är att alla ska göra det. De har också ordnat flera alkoholfria fester, som har lockat många ivriga festsugna.

Laura Wathén är en av gemenskapens grundare och fungerar nu som verksamhetsledare. Hon säger att tanken bakom Darravapaa inte är att rycka glaset ur handen på någon.

– Vi driver inte någon förbudslag eller att alla borde sluta med allt bruk av rusmedel. Snarare är tanken att alla ska få festa på ett sätt som passar dem, säger Wathén.

"Alkoholkonsumtion är så normaliserat att det kan vara svårt att se hur man kan ha roligt utan att dricka"

Wathén berättar att Darravapaa föddes ur den känsla av hopplöshet och ensamhet som drabbade henne och den andra grundaren Katri Ylinen då de bestämt sig för att sluta dricka.

Laura Wathén kahvilan pöydän äärellä.
Bildtext Laura Wathén hade själv behövt en gemenskap då hon slutade dricka.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

– Alkohol sitter så hårt fast i samhället att det kan vara svårt att se hur man kan ha roligt utan det. Jag hade behövt mera stöd och människor att dela erfarenheter med då jag slutade dricka, säger Wathén.

Det samma gäller enligt Wathen också för stress och sorg – många är vana vid att dricka för att lindra negativa känslor. Hon påminner också om att man inte behöver ha haft problem med alkohol eller ha druckit mycket för att sluta.

– Man behöver inte ha nått botten och skadat levern och tappat jobbet. Det räcker med att det känns jobbigt eller onödigt, säger Wathén.

Hon lyfter också upp att det inte behöver vara antingen eller, man kan dricka ibland och vara nykter ibland.

"Om du inte har tänkt på varför du valt att dricka skulle jag utmana till att fundera"

Simon Perret säger att han ibland haft svårt att hitta personer i sin egen ålder som inte dricker en fredagskväll. Många har ändå varit förstående till att han vill vara nykter.

– Speciellt nu då jag blivit lite äldre så märker man att många kan vara förvånade över att jag väljer att inte konsumera alkohol i större mängder. Det har förstås i tonåren ibland varit någon fest där någon försökt få mig att dricka. Men speciellt med vänner har jag nog inte upplevt att jag blivit pressad till något, säger Perret.

Perret säger att han inte ser ner på människor som använder alkohol, utan att det handlar om ett personligt val för honom att inte dricka. Han utmanar ändå till att fundera på varför man egentligen dricker.

– Om du inte har funderat på varför du har valt att dricka så skulle jag kanske vilja utmana dig att fundera. Förstås säger jag inte att man inte skulle få, men fundera på av vilken orsak du gör det, säger Perret.