Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Artturi Lehkonen belönas med långt kontrakt i Colorado – Sakari Manninen får sin chans i NHL

Uppdaterad 13.07.2022 22:30.
Artturi Lehkonen firar mål för Colorado.
Bildtext Lehkonen blir kvar i Colorado.
Bild: Lehtikuva / Getty Images / AFP

Artturi Lehkonen är Coloradospelare under de kommande fem säsongerna och Sakari Manninen flyttar över till NHL. Det är några av de största finländska kontraktsnyheterna under onsdagen.

Det börjar röra på sig på transfermarknaden i NHL och onsdagen är den stora kontraktskrivardagen.

Tidigt på kvällen finländsk tid valde New Jersey Devils att trejda bort Pavel Zacha till Boston Bruins och i utbyte fick klubben Erik Haula. Därmed blev det bara en säsong i Boston för Haula som nu går till karriärens sjunde NHL-klubb.

Efter några säsonger i Minnesota Wild flyttade han vidare till Vegas Golden Knights, Carolina Hurricanes, Florida Panthers, Nashville Predators och nu senast Boston Bruins.

Haula har ett år kvar på det nuvarande kontraktet som ger honom en lön på 2,3 miljoner dollar per säsong.

Olli Määttä var den andra finländska spelaren som fick en ny arbetsgivare. Määttä skrev på för en säsong med Detroit Red Wings och får en lön på 2,25 miljoner dollar.

Artturi Lehkonen belönas i sin tur med ett långt kontrakt i Colorado Avalanche. Lehkonen har skrivit på för fem säsonger och kommer att förtjäna 4,5 miljoner dollar per säsong.

Sakari Manninen får också sin stora chans i NHL. Enligt insidern Elliotte Friedman ska Manninen, som vunnit både OS-guld och VM-guld med Lejonen i år, teckna ett kontrakt med Vegas Golden Knights.

Giroux till Ottawa, Burns valde Carolina

Claude Giroux var en av de största pjäserna på marknaden i dag och Ottawa vann dragkampen om anfallaren. Giroux har skrivit på för tre år och kommer att förtjäna 6,5 miljoner dollar per säsong.

Giroux flyttade från Philadelphia till Florida i vintras och Panthers ska ha varit intresserade, men Giroux väljer alltså en ny omgivning.

Ett annat stort namn var Brent Burns som lämnar San José efter elva säsonger. Backen valde att bli trejdad till Carolina Hurricanes. Burns har tre år kvar på sitt kontrakt som är värt åtta miljoner dollar.

Carolina tappar i sin tur centern Vincent Trocheck som går till New York Rangers. Trochecks kontrakt är sju år långt.

Toronto Maple Leafs plockar in en ny målvakt i form av Ilja Samsonov. Ryssen har skrivit på för en säsong och det här kontraktet blev av då Jack Campbell gick till Edmonton.

Campbells kontrakt är fem år långt och ger en lön på fem miljoner dollar per säsong. Darcey Kuemper har också en ny klubb då han skrivit på för fem säsonger med Washington Capitals. Kuemper kommer att förtjäna 5,25 miljoner dollar per säsong.