Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sara och Adis valde särboende i stället för gnat och tjat: "Vi äter oftare tillsammans nu än när vi bodde ihop"

Från 2022
Föräldrar och ett barn i kök.
Bildtext Familjen Renkonen-Sabic tycker att de värdesätter varandra mera nu när de inte bor ihop hela tiden.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Sara Renkanen och Adis Sabic i Vasa har hittat en lösning som fungerar för dem. De älskar varandra, planerar för ett andra barn – och bor isär.

I centrum av Vasa har Sara Renkanen och Adis Sabic var sin lägenhet på ungefär en kilometers avstånd. Paret träffades för tre år sedan och de började ganska snabbt planera för ett barn. Nu är sonen Rori snart två år.

Men att få barn och isolera sig i coronatider gjorde att påfrestningarna i vardagen växte.

– Småbarnsliv och studier, allt gjordes hemifrån. Adis var långtidssjukskriven, det blev väldigt intensivt. Vi var oense om väldigt mycket och det blev mycket argumenterande, säger Renkonen.

En familj som ritar tillsammans.
Bildtext Att leva som särbo ger mer egentid och vila men samtidigt hinner man också sakna varandra, säger Sara Renkonen och Adis Sabic, här med sonen Rori.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Sabic säger att han och Renkonen älskar varandra, stöder varandra och är goda vänner.

– Problemet var egentligen småsaker, saker som inte är så viktiga. Men då de samlas på hög blir det problem, säger Sabic.

Paret flyttade isär och till en början såg Renkonen det som slutet på deras förhållande.

– Men ganska fort kom vi fram till att vår relation fungerade bättre. Nu kommer vi bättre överens, vi har inte tjatet. Jag kan fokusera på mina studier och jobb, han får tid för hobbyer då han behöver det.

Problemet var egentligen småsaker, saker som inte är så viktiga. Men då de samlas på hög blir det problem.

Adis Sabic

Sabic gillade först inte tanken på särboskap. Han kommer från Bosnien-Hercegovina och där har många enligt honom en mer traditionell syn på vad som passar sig i fråga om relationer.

– Men med tiden insåg jag att som allt annat har det här också bra och dåliga sidor. Det dåliga är att barnet i bland är separerat från en förälder. Men skulle jag till exempel vara lastbilschaufför skulle det vara samma situation.

Värdesätter tiden tillsammans mer nu

Sabic säger att familjen nu mer än tidigare verkligen värdesätter den tid de spenderar tillsammans och de tar inte varandra för givna.

– Vi äter oftare tillsammans nu än tidigare. Sådana enkla saker som är viktiga för en familj, säger Sabic.

Även om paret har två olika lägenheter träffas de ändå så gott som varje dag, och de flesta nätter i veckan sover hela familjen i samma lägenhet.

– Jag tror definitivt att många förhållanden kunde räddas genom en sådan här lösning, säger Renkonen.

Jag tror definitivt att många förhållanden kunde räddas genom en sådan här lösning.

Sara Renkonen

Föräldrarna delar huvudansvaret för Rori så att de varannan vecka till exempel har ansvar för att föra till och hämta från dagis. Då kan den som inte har ansvaret dels vila ut lite, och dels satsa mer på till exempel egentid eller studier.

Och föräldrarna får sköta vardagen på sitt eget sätt.

– Adis börjar på och avslutar saker direkt, lämnar inget på hälft, medan jag är raka motsatsen. Det är en vana som är svår att ändra på och det irriterade oss väldigt mycket, säger Renkonen.

För att täcka den extra kostnad som två olika lägenheter medför brukar de hyra ut den ena lägenheten då och då.

Ingen rädsla för otrohet

Tillit och förtroende måste finnas i ett förhållande oavsett hur man bor, betonar Sabic. Varken han eller Renkonen upplever att det är svårt att lita på den andra.

– Vill man vara otrogen kan man vara det vare sig man bor tillsammans eller inte, säger Sabic.

För Renkonen är det i dag lättare att acceptera att Sabic behöver egen tid än det var då de bodde tilsammans.

– Han behövde bara egentid, men det var svårt för mig att förstå.

– Jag litar på Sara och vill njuta av livet, man kan inte leva med en rädsla hela tiden. Händer något så tar vi det då. Det är inget man ska oroa sig för varje dag, säger Sabic.

Ett par som står i kök och håller om varandra.
Bildtext Tilliten måste finnas där oavsett hur man bor, men samtidigt ska man inte gå omkring och oroa sig för vad som kan hända, säger Sara Renkonen och Adis Sabic.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Paret planerar för ett barn till och Renkonen säger att de troligen kommer att flytta ihop igen. Med två barn tänker sig Sabic också att det automatiskt blir mer tid tillsammans eftersom det blir mera jobb där det behövs fler par händer.

Men det kommer att finnas vissa villkor innan det blir ett gemensamt hem.

– Jag tror definitivt att hemmakontoret inte kommer att fungera då utan det ska vara kontor på annan plats. Vi har våra krav på vad vi behöver för att vi ska kunna bo tillsammans, säger Renkonen.