Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två premiärministerkandidater utslagna i dagens omröstning i Storbritannien – Sunak och Mordaunt fick mest stöd

Från 2022
Uppdaterad 13.07.2022 20:46.
Åtta bilder, ett porträtt av varje person som vill efterträda Boris Johnson.
Bildtext De åtta premiärministerskandidaterna. I övre raden från vänster Liz Truss, Rishi Sunak, Penny Mordaunt och Nadhim Zahawi (utröstad). I nedre raden från vänster: Tom Tugendhat, Suella Braverman, Jeremy Hunt (utröstad) och Kemi Badenoch.
Bild: Lehtikuva

Av åtta kandidater återstår sex efter dagens omröstning bland konservativa parlamentsledamöter i det brittiska underhuset om vem som ska bli Storbritanniens nästa premiärminister.

Förra veckan tvingades Boris Johnson acceptera att han inte kan fortsätta som premiärminister. Vem som tar över ledningen av Storbritanniens konservativa regeringsparti avgörs genom en serie omröstningar inom partiet.

På onsdagskvällen hölls den första omröstningen bland de konservativa parlamentsledamöterna. För att få ställa upp måste man ha minst 20 andra parlamentariker på sin sida, och för att gå vidare i dagens omröstning behövde man få minst 30 röster.

Finansminister Nadhim Zahawi och före detta utrikesminister Jeremy Hunt föll under den gränsen och är därmed ur spel.

Sex kandidater kvar

Fortsätter gör däremot förre finansministern Rishi Sunak (88 röster i dagens omröstning), handelsminister Penny Mordaunt (67), utrikesminister Liz Truss (50), tidigare likabehandlingsministern Kemi Badenoch (40), tidigare soldaten Tom Tugendhat (37) och euroskeptikern Suella Braverman (32).

Nadhim Zahawi fick 25 röster och Jeremy Hunt 18. I och med att de föll ut är det två män och fyra kvinnor kvar i konkurrensen.

Rishi Sunak
Bildtext Rishi Sunak fick flest röster i den första omgången.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

På torsdag fortsätter omröstningarna bland de konservativa parlamentsledamöterna så att den med lägst antal röster faller ut. Så fortsätter man med omröstning efter omröstning tills endast två kandidater återstår.

Vem av dem som blir nästa ledare för det brittiska konservativa partiet – och därmed flyttar in på 10 Downing Street – avgörs därefter i en omröstning bland samtliga partimedlemmar. Den avgörande omröstningen sker per post.

Mordaunt ligger väl till

Avgående premiärministern Boris Johnson har inte gett någon av kandidaterna sitt stöd, men har sagt att vem som helst av dem kommer att "sopa golvet" med Labours ledare Sir Keir Starmer, som han har kallat för "Captain Crasheroony Snoozefest" (ungefär "Kapten Kraschendorff Tråkmåns").

Däremot har analytikerna sagt sitt: Rishi Sunak stärkte sina kort i dagens omröstning. Före omröstningen hade han 55 parlamentsledamöter som öppet hade ställt sig bakom honom och de 88 rösterna är en klar ökning.

Penny Mordaunt i blå kavaj
Bildtext Penny Mordaunt ligger bra till enligt preliminära opinionsmätningar inom konservativa partiet.
Bild: James Veysey/Shutterstock/All Over Press

Enligt tidningen The Guardian kan han också sannolikt räkna med en stor del av Jeremy Hunts röster i de kommande omröstningarna.

Att handelsminister Penny Mordaunt – som har ett förflutet inom dokusåpor – kom tvåa före Liz Truss kan däremot vara ödesdigert för utrikesministerns chanser. Truss måste få upp ångan ordentligt för att ta igen Mordaunts försprång på 17 röster om hon vill ha en chans att vara med i den sista omgången.

Elizabeth "Liz" Truss.
Bildtext Liz Truss kan behöva lägga i en växel till för att ta sig till den sista omgången.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/VICKIE FLORES

För den inom det konservativa partiet som inte vill se Rishi Sunak bli premiärminister är Mordaunt däremot ett säkert kort: enligt en färsk YouGov-undersökning bland medlemmar i konservativa partiet klår hon Rishi Sunak med bred marginal. Men det gör faktiskt Liz Truss också.

En sista omgång mellan Truss och Mordaunt skulle enligt YouGov bli jämnare än en mellan någondera av dem och Sunak – men Mordaunt avgår med segern i dem alla. Tillsvidare, måste man förstås tillägga, för kandidaternas partiledarkampanjer drar igång på allvar först senare i veckan.

I en kommentar på Twitter uppmanar den utslagna kandidaten Jeremy Hunt dem som fortsätter kampen om premiärministersposten att sköta det snyggt. "Folket ser på och de har fått nog av vårt drama", konstaterar han.

Källa: BBC, Reuters, The Guardian

Läs också: Här är de åtta kandidaterna som samlade 20 namn och kan ersätta Boris Johnson som partiledare för konservativa partiet