Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pressat Sverige tog första segern i EM – planens yngsta spelare avgjorde med kanonskott: "Det är bara lycka"

Uppdaterad 13.07.2022 21:21.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sverige besegrade Schweiz – se höjdpunkterna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var ingen insats som sätter skräck i konkurrenterna men Sverige fixade tre poäng mot Schweiz. Hanna Bennison gjorde ett lyckat inhopp och satte det avgörande 2–1-målet i den 79:e minuten.

I många förhandsspekulationer, framför allt på hemmaplan, har Sverige tippats gå riktigt långt och även pekats ut som den största mästarkandidaten.

Med favorittrycket på axlarna inledde Sverige EM med att spela oavgjort mot Holland i lördags. I andra matchen var Sverige solkar favorit mot Schweiz där stora delar av truppen däckades av noroviruset för några dagar sedan.

Det blev ändå ingen promenadseger för Sverige i den här matchen. Sverige uppträdde stressigt under långa perioder, hittade inte alls flytet och spelarna tog många felbeslut.

Men det blev till slut planens yngsta spelare som avgjorde för Sverige. 19-åriga Hanna Bennison pricksköt in segermålet i den 79:e minuten.

– Det är bara lycka, främst att vi vann matchen och sedan att få göra sitt första mål på det här sättet är bara fantastiskt, säger Bennison till SVT.

Inga svenska målchanser i första halvlek

Sverige gjorde en riktigt svag första halvlek och hade inte en enda riktig målchans före paus, medan Schweiz var vassa på kontringar då Sverige öppna upp luckor bakåt.

Schweiz ville ha straff i den nionde minuten då Noelle Mariz fälldes av Magdalena Eriksson. Domaren pekade också straffpunkten men beslutet ändrades efter videogranskning.

Efter en halvtimmes spel slog Eriksson också en katastrofal passning som Ramona Bachmann högg på. Anfallaren fick ett friläge men sköt rakt på Sveriges målvakt Hedvig Lindahl.

– Vi får inte till det i första halvlek men vi försöker skapa chanser. Fokus i anda halvlek var att skapa mer. Det var lite stressigt kanske, säger Bennison.

Två mål efter varandra

Direkt efter paus skapade Sverige mer på några minuter än vad man gjorde på hela första halvlek och då kom också ledningsmålet. Fridolina Rolfö fick mycket utrymme och kunde lätt placera in 1–0 i 53:e minuten.

– Målet betyder jättemycket. Det är ett fint anfall, jag får bollen i djupled precis som jag vill, säger Rolfö.

Men Schweiz replikerade direkt i följande anfall. Ramona Bachmann satte in bollen efter en tavla av Lindahl i det svenska målet.

Stina Blackstenius missade sedan öppet mål i den 70:e minuten men segermålet kom till slut med elva minuter kvar att spela. Inhopparen Hanna Bennision drog till med högerfoten från 20 meter och Gaelle Thalmann i det schweiziska målet var chanslös.

Sverige hade sedan ytterligare två bollar i mål i slutet av matchen men Rebecka Blomqvists fullträffar dömdes bort för offside.

– Det är mest lättnad man känner just nu. Vi hoppades på bättre spel men vi får jobba hårt för det här. Vi tar dåliga beslut och får inte farten i anfallsspelet.

– Jag är så glad att vi har inhoppare som Hanna Bennison som gör ett viktigt mål och visar energi, säger Rolfö.

Resultat:

Sverige–Schweiz 2–1 (0–0)
53´ 1–0 Fridolina Rolfö
55´ 1–1 Ramona Bachmann
79´ 2–1 Hanna Bennison

Diskussion om artikeln