Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Realpolitiken trumfar idealismen när USA:s president Joe Biden besöker Saudiarabien under sin första Mellanösternresa som president

USA:s president Joe Biden håller tal efter ankomst till Israel under sin första Mellanösternresa som president.
Bildtext Joe Biden håller tal på flygplatsen nära Tel Aviv efter ankomsten till Israel på onsdagen.
Bild: Lehtikuva

Efter att ha kritiserat Saudiarabien och kallat landet för en internationell paria kommer Joe Biden nu att besöka landet och träffa kronprisen Mohammed Bin Salman. Det väcker kritik på hemmaplan.

Insatserna är höga när USA:s president Joe Biden denna vecka besöker Mellanöstern.

Biden har besökt regionen otaliga gånger, men besöket är det första som president.

Resan inleddes på onsdag med ett besök till Israel, där Biden bland annat träffade Israels premiärminister Yair Lapid.

Målet med Israelbesöket är bland att starkare integrera landet med resten av Arabvärlden i ett hopp om att nå stabilitet i den turbulenta regionen.

Kontroversiellt Saudibesök hägrar

Men det är resan till Saudiarabien på fredag som på förhand väckt debatt.

Under sin presidentvalskampanj kritiserade Biden skarpt Saudiarabien för landets brott mot mänskliga rättigheter.

Han beskrev landet som en internationell paria efter mordet år 2018 på journalisten Jamal Khashoggi, ett mord som enligt USA:s underrättelseuppgifter planerades av Saudiarabiens kronprins och de facto-ledare Mohammed Bin Salman.

Nu ingår ett möte med Bin Salman i Bidens resplaner, vilket väckt kritik bland människorättsorganisationer men också i de egna leden.

Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman under ett möte med USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Jeddah, Saudiarabien den 18 september.
Bildtext Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman anses enligt USA ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

– Jag skulle inte träffa honom förrän Saudiarabien radikalt förändrar sin människorättspolitik, sade bland annat partikollegan och demokraten Adam Schiff ännu i juni och syftade på kronprinsen Bin Salman.

I USA har till och med koreografin inför mötet debatterats: kommer Biden att låta sig fotograferas med Bin Salman eller skaka hand med kronprinsen?

Skyhöga bränslepriser på hemmaplan spekuleras vara orsak till besöket

Biden själv har försvarat Saudibesöket i en opinionstext i Washington Post, där han säger att målet är att “omorientera” men inte “bryta” relationen till Saudiarabien och betonar att landet varit en strategisk partner till USA i 80 år.

Han lyfter också fram USA:s beslut att offentliggöra underrättelserapporten om mordet på Khashoggi och nämner att mänskliga rättigheter “alltid står på agendan under en resa till utlandet”.

Kina står i centrum för Bidens och USA:s utrikespolitik och ett av målen med resan är ett försök att minska Kinas inflytande i Mellanösternregionen. Biden hoppas också på draghjälp från Saudiarabien i att bekämpa Rysslands aggression mot Ukraina.

Biden kommer också att försöka mobilisera stöd från Israel och andra arabländer för att återuppliva kärnvapenavtalet med Iran efter att Donald Trump drog ut USA ur avtalet år 2018 - ett Iran som nu överväger att sälja drönare till Ryssland enligt Bidens säkerhetspolitiska rådgivare Jake Sullivan.

Det höga oljepriset antas ändå vara den kanske främsta orsaken till besöket, även om Vita huset eller Biden inte skyltat med frågan. Biden väntas pressa Saudiarabien att trappa upp oljeproduktionen för att stabilisera den globala marknadspriset för olja.

Den galopperande inflationen och de rekordhöga bränslepriserna i USA skapar också ett starkt politiskt incitament för Biden som tampas med rekordlåga popularitetssiffror.

Vita huset tonar ner möte med kronprinsen Mohammed Bin Salman

Utgångspunkten för Saudibesöket är således komplicerad för Biden.

Biden har ofta beskrivit den rådande världsordningen som en kamp mellan auktoritära regimer och demokratier.

Nu besöker han en auktoritär regim som begår grova människorättsbegrått i hopp om att få strategiskt och politiskt stöd.

Realpolitiska överväganden verkar trumfa idealismen.

Bidens team har försökt framställa resan som mer än bara ett möte med Saudiarabiens kronprins Bin Salman. Man har hävdat målet är att möta flera ledare i regionen och betonat att Biden kommer att närvara vid Gulfrådets möte, ett samarbetsorgan bestående av sex länder som leds av Saudiarabien.

– Det handlar om många frågor som berör mycket mer än bara Saudiarabien, har Biden själv sagt.

Biden blir den första amerikanska presidenten som flyger från Israel direkt till Saudiarabien, vilket enligt Biden ska symbolisera ett litet steg i en normalisering av Israels relation till resten av Arabvärlden.

Enligt Israels premiärminister Yair Lapid kommer Bidens flygplan att “bära med sig ett budskap om fred och hopp från oss” riktat till Saudiarabien.