Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag trodde jag gratulerades för en plats i NM" – de förvånade finlandssvenska VM-debutanterna Nathalie Blomqvist och Saga Andersson osar rekordform

Från 2022
Uppdaterad 14.07.2022 15:04.
Saga Andersson hoppar stav.
Bildtext Saga Andersson redo för VM.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Inför säsongen trodde Nathalie Blomqvist inte ens på EM-medverkan. Saga Andersson hade redan gett upp hoppet när hon på tågstationen läste meddelandet hon inte kunde tro var sant. Nu är båda redo för otippade VM-debuter.

Den som i våras satsat pengar på att både Saga Andersson och Nathalie Blomqvist skulle sitta och diskutera sina VM-förväntningar ett stenkast från klassiska Hayward Field en varm förmiddag i juli hade håvat in en skaplig hacka.

Men här är de – två av många debutanter i Finlands ovanligt och oväntat stora trupp i friidrotts-VM i Eugene.

– Det är nog nästan är en tia, svarar medeldistanslöparen Blomqvist på Yle Sportens fråga hur stor överraskning VM-platsen var på en skala från ett till tio.

Efter en rad jämnstarka prestationer på 1500 meter i maj-juni plockade Blomqvist tillräckligt med rankningspoäng för att vika sig en plats i VM.

– Skulle någon sagt det här åt mig i våras så skulle jag bara ha skrattat och sagt att nä, du skämtar. Jag tänkte ju inte ens att EM är realistiskt.

När började du tro att du får åka till Eugene?

– Egentligen samma dag som rankningen kom ut. Jag satt hela tiden och kollade att 'när kommer den ut, när kommer den ut?'. När den sedan kom tänkte jag att okej, jag ska faktiskt till VM. Det var verkligen en stor överraskning.

För stavhopparen Saga Andersson kom beskedet som en ännu större chock. Hon blev utanför när rankningen bommade igen, men när alla idrottare inte tog emot sina platser fick hon plötsligt en inbjudan för en vecka sedan.

Esbohopparen stod på tågstationen på väg för att jobba under veteran-VM i Tammerfors när hon öppnade telefonen och läste meddelandet om sin egen VM-inbjudan till andra sidan jorden.

– Jag började läsa meddelandet och där stod "grattis, du har kommit med". Men jag trodde det handlade om de nordiska mästerskapen, berättar Andersson och skrattar så det hörs över collegecampuset som fungerar som idrottarby under VM.

– Sen läste jag meddelandet på nytt och märkte att det stod Oregon. Jag blev jätteförvånad och ringde pappa (tränaren Björn Andersson) som var precis lika förvånad. Det känns helt superfantastiskt.

"Det får bära eller brista"

Såväl Nathalie Blomqvist som Saga Andersson har ett par utmanade säsonger bakom sig. Den här sommaren har gett ett lyft – och en VM-resa.

För Blomqvist förstördes de senaste säsongerna av skador. Hon kunde träna hel under höst och vinter, men när vårsolen tittade fram började kroppen streta emot. Förra sommaren blev det två lopp på bana, året innan noll.

– Jag har verkligen varit på botten de senaste somrarna och det känns jättekul att nu äntligen få göra en bra säsong. Det är så roligt att vara här, säger IK Falken-löparen som förbättrat sitt personliga rekord med fem sekunder i sommar.

Nathalie Blomqvist löper.
Bildtext Nathalie Blomqvist debuterar i VM.
Bild: Lehtikuva

Vad betyder det för dig att få springa i VM?

– Det ger jättemycket motivation för framtiden att fortsätta jobba hårt för att någon gång verkligen prestera i de här tävlingarna. Nu är det här kanske mer en resa där jag ska lära mig. Jag vill förstås göra det bästa loppet jag någonsin gjort, men jag är ändå rankad 41:a av 46 deltagare.

Du har sprungit 4.10,25 i år. Om täten går ut i 4.05-fart eller hårdare i försöksheaten, försöker du då hänga med eller kör ditt eget race?

– Jag försöker hänga med. Det får bära eller brista. Jag tänker ändå att 4.10 inte är max för mig, det finns sekunder att ta. Jag känner mig i min bästa form någonsin och litar på mig själv.

Inget att förlora

För Saga Andersson ligger också mental mognad bakom utvecklingen till en VM-hoppare. Den tidigare dubbla junior-EM-fyran stod och stampade på stället i flera år innan hon i vintras äntligen raderade ut sitt fem år gamla personbästa.

I ett par säsonger fick hon lämna tävlingsbanan utan resultat upprepade gånger och humöret sviktade. Nu har hon hittat balansen och prickat det nya personliga rekordet 445 två gånger i sommar.

– Det viktigaste är att jag nu kan njuta mer av det jag gör. 2018 var jag inte nöjd med nånting, fastän jag hoppade 435 var jag på jättedåligt humör. 2019 och 2020 var jag sedan nöjd med det mesta, det svängde helt från ena sidan till den andra. Nu har jag hittat medelvägen.

21-åriga Nathalie Blomqvist är tredje yngst av alla deltagare på 1500 meter, 22-åriga Saga Andersson näst yngst i damstav. Som fyra från slutet i årsbästajämförelsen är förväntningarna på Andersson inte skyhöga.

– På det sättet har jag inget att förlora, att det ju redan är jättefint för mig att vara här. Å andra sidan vill jag såklart ge allt. Jag kan inte tänka att 'oj vad fint att vara här' och bara chilla. Utan jag vill på riktigt göra det bästa jag kan, säger Esbo IF-hopparen.

När stressen över rankningspoängjakten och det täta tävlingsschemat som följde släppt, ser Andersson alla möjligheter till ett nytt lyft.

– Det kan vara jättesmå marginaler i stavhopp, så jag går ut för hoppa om final.

Saga Andersson hoppar kval i stavhopp på lördag klockan 3.20, medan Nathalie Blomqvist springer försöksheat på 1500 meter på lördag klockan 4.10. Se hela programmet här.

Diskussion om artikeln