Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart är Solf gamla skola jämnad med marken – rivningsmassorna ska bli fotbollsplan

Under sommaren rivs den gamla skolan i Solf. Den del som är byggd på 1950-talet står kvar.

Solf gamla skola har stått tom sedan år 2008 och har varit en långkörare med planer på både renovering och rivning och med inlämnade besvär.

Skolan består av två byggnader. Delen från 1950-talet är skyddat och kommer att bevaras, det är delen som är byggd på 1980-talet som nu rivs.

Rivningsavfallet blir fotbollsplan

Rivningen började den 6 juni. Man började arbetet på insidan av skolan.

En bild uppifrån föreställande en skolbyggnad i betong där halva skolan rivits. Utanför står containrar fulla med skräp.
Bild: Anna Wikman / Yle

– Skolan byggdes innan det fanns ett totalförbud mot asbest så det fanns en del sånt att ta hänsyn till, säger kommunens fastighetschef Ronny Haglund då Yle Österbotten intervjuade honom i början av rivningsarbetet.

Nu har rivningen kommit så långt att grävmaskinerna är på plats. En efter en krossas betongväggarna och rivningsmaterialet bestående av betong, trä och metall sorteras i containrar runt det som finns kvar av byggnaden.

På torsdagen rök taket på den gamla skolbyggnaden.

Resterna av en skola i betong. Halva skolan är riven och på väggarna som finns kvar har någon målat med grafitti.
Bild: Anna Wikman / Yle

Rivningsmaterialet ska återanvändas som grundkonstruktion för en fotbollsplan som i sommar ska anläggas söder om daghemmet i Solf.

Byggnaden från 1950-talet är skyddad och står kvar

Vad som kommer att hända med tomten då byggnaden är riven är ännu oklart.

– I ett första skede ska tomten återställas så den passar in i miljön men gräsplan och planteringar. Då skolan är borta ska vi se vad som bäst lämpar sig att göra med marken, säger Haglund.

En betongbyggnad som någon målat med grafitti. Tegelrester och betongkross framför.
Bild: Anna Wikman / Yle

Den del av skolan som är byggd på 1950-talet är skyddad och rivs inte. Vad som kommer att hända med byggnaden är är oklart.

– Byggnaden är skyddad så vi måste hålla den i skick men kommunen har inget behov eller planer för fastigheten. Den lämpar sig inte som skola och kräver omfattande renoveringar.

En grävmaskin framför en gammal skolbyggnad där övervåningen är riven.
Bild: Anna Wikman / Yle

Själva fasaden får inte byggas om i och med att byggnaden är skyddad. Fastighetschef Ronny Haglund skulle gärna se en framtid för byggnaden mitt i centrum av Solf.

– Någon men visioner, tålamod och pengar skulle vara perfekt, säger Haglund.

Diskussion om artikeln