Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mindre cyanobakterier i sjöarna – rikligt med observationer till havs

Från 2022
Hasselholms badstrand med en brygga.
Bildtext Hittills har insjöarna klarat sig rätt bra vad gäller cyanobakterierna. På bilden Hasselholmens badstrand vid Veckjärvträsket.
Bild: Laura Ylinen / Yle

Antalet observationer av cyanobakterier, som också kallas blågröna alger, har ökat avsevärt både vid kusten och på öppet hav. Observationerna har ökat i Finska viken och i Bottenviken.

Mängden observationer har under den gångna veckan varit betydligt större än vid samma tid de senaste åren.

Observationerna har ökat klart vid kusten, i synnerhet i Bottniska viken och dess nordligaste del, Bottenviken.

Satellitbilder från början av veckan visar rikligt med ansamlingar av cyanobakterier på öppet hav söder om Åland och österut ända till Hogland.

I Bottenhavet finns det ansamlingar av cyanobakterier, delvis uppblandade i vattnet norr om Åland. Bakterierna bildar dessutom ett bälte på öppet hav, längs med kusten på den finska sidan ända upp till Kvarken.

Vattnet har blivit lite varmare i Finska viken och Bottenviken. Ytvattnet i havsområdena är mellan 17 och 20 grader varmt.

Algflottar som syns i havet
Bildtext Algflottar i Finska viken söder om områdena kring Borgå-Lovisa den 13 juli 2022.
Bild: SYKE

Insjöarna har klarat sig bättre

I sjöarna är läget bättre än i genomsnitt, även om observationerna har ökat något också där. På en del observationsställen har läget rentav blivit bättre jämfört med föregående vecka.

Mycket stora mängder cyanobakterier har observerats bara vid en nationell observationsplats, det vill säga i Rokuanjärvi i Vaala sydost om Uleåborg.

Rikligt med cyanobakterier har man observerat på fem, och små mängder på 27 ställen.

Vattnet i sjöarna är varmare än normalt för tidpunkten. I sjöarna är ytvattnet 19–25 grader varmt, i norra Lappland 13–18 grader.

Källa: Finlands Miljöcentral