Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Långa köer till hundpensionat i Österbotten: ”Bara en plats kvar till sportlovet”

två kvinnor strå brevid varandra, de ler och skrattar. I bakgrunden syns två hundar i en utomhus inhängnad.
Bildtext Elli Paananen och Eija Johansson är mor och dotter. Båda är utbildade djurskötare och håller också på med hunduppfödning.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Det råder stor efterfrågan på platser vid djurpensionat. Det beror på en kombination av semestertider och att folk börjat resa igen efter coronan. Dessutom har fler skaffat sig en fyrbent kompis under de senaste två åren.

Om man vill föra sin hund till Ellis Djurpensionat i Singsby, Korsholm gäller det att vara ute i god tid. Ägaren Elli Paananen har nästa lediga plats i mitten av augusti och till sportlovet nästa år är platserna redan fullbokade.

– Man måste nog vara i god tid för att få en plats, man ska boka genast man vet om sin semester, säger Paananen.

Ellis Djurpensionat tar emot större hundar, men också katter och gnagdjur. Djuren stannar allt från en vecka till en månad.

– Man kan jämföra ett djurpensionat med ett hotell, vi tar hit djur när ägarna far på semester och arbetsresor eller bara över dagen, säger Paananen.

På granngården kan man också höra hundar skälla. Där finns nämligen Tassumetsä Djurpensionat som drivs av Paananens mamma, Eija Johansson. De två djurpensionaten samarbetar genom att Paananen tar emot de större hundarna och Johansson de mindre.

två kvinnor ler mot kameran
Bildtext Elli Paananens pensionat är ett resultat av ett långvarigt hundintresse som hon delar tillsammans med sin mamma, Eija Johansson.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Mer husdjur nu än förut

Sommaren på Ellis Djurpensionat har varit så gott som fullbokad, och så verkar det fortsätta under några månader framöver.

– Jag tror det beror på att folk vaknat till liv efter corona och att man nu börjat resa igen, säger Paananen.

Maj-Lis Isojoki driver Äppelgårdens djurpensionat i Harrström, och där är det också full rulle.

– Jag har varit tvungen att säga nej till flera kunder i juni och juli, men till augusti blir det lite lugnare, berättar Isojoki som tar emot hundar i alla storlekar, katter, kaniner och andra smådjur.

Kring lov och högtider är det alltid högre efterfrågan på platser vid djurpensionaten, men en annan bakomliggande orsak till de långa köerna är att det finns mera husdjur nu än förut.

En vit hund sitter. En kvinna i svart ger hunden mat.
Bildtext Elli Paananen tar emot en del yngre hundar, det är så hon märkt att folk skaffat sig dem under pandemin. På bilden väntar Vanya, som är en sex månaders gammal Goldendoodle , tålmodigt på sin mat.
Bild: Lina Nystrand / Yle

– Jag har absolut märkt att folk har tagit mera djur under coronatiden, säger Isojoki.

Saija Sillanpää äger Tuhnulas hundpensionat i Sundby, Pedersöre och hon har också märkt att mängden hundar och katter har ökat under de senaste två åren.

– Jag tror att folk fick tid för att ha en hund under första coronavåren, man ser det eftersom vi nu tar emot ganska mycket två åriga hundar, säger Sillanpää.

"Behövde hitta nya lösningar för att klara oss ekonomiskt"

Det stora behovet av djurpensionat är välkommet av Paananen och Johansson, speciellt efter två års tid av en nästan helt stillastående verksamhet. Då coronapandemin slog till dröjde det inte länge förrän pensionatens utrymmen ekade tomma.

– Det var också tråkigt för vi fick inget ekonomiskt stöd fast vi sökte, så då behövde vi hitta på andra lösningar för att klara oss ekonomiskt, berättar Paananen.

De satsade istället på trimning och erbjöd även dagvård ifall någon var på sjukhus för corona.

Utrymme med burar för djur. I en av burarna står två hundar.
Bildtext Ellis djurpensionat tar emot fem till sju hundar. Två rum finns reserverade för övriga djur.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Innan pandemin hade Paananen flera kunder som lämnade sina hundar vid pensionatet bara över dagen, eller över flera dagar om de var på arbetsresa.

– Nu när folk har fortsatt jobba på distans och kan vara hemma med sin hund så har vissa kunder fallit bort.

En viss osäkerhet kvarstår

De långa köerna vittnar ändå om att det går bra för både Ellis Djurpensionat och Tassumetsä. Trots det tar Paananen och Johansson inte för givet att den nuvarande aktiviteten håller i sig, det är något de lärt sig av de senaste två åren.

– Det är en osäkerhet som lämnat kvar, tänk om vi plötsligt måste lägga allt på paus igen, säger Johansson.

Sillanpää vid Tuhnulas hundpensionat håller med om att man inte kan veta hur behovet kommer se ut i framtiden.

– Det kan komma plötsliga avbokningar som gör att jag mittiallt har lediga platser.

Isojoki är optimistisk och tror att djurpensionat kommer att behövas framöver.

– Många har sagt att det nog finns behov av djurpensionat, säger Isojoki.

Diskussion om artikeln